Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Inger Wolf


altDe zangvogel
Inger Wolf

In het Rådhuspark in de Deense stad Århus wordt een gruwelijke vondst gedaan. Een politieagent treft een dode vrouw aan. De agent is hevig ontzet want het ontzielde lichaam behoort toe aan zijn nichtje Maja Nielsen. Het lijk is flink toegetakeld. De agent wordt met verlof gestuurd en inspecteur Daniel Trokic en zijn team onderzoeken het sterfgeval.

Uit de lijkschouwing komt naar voren dat Maja niet is gestorven in het park. Het letsel aan het lichaam wijst er namelijk op dat ze van een grote hoogte naar beneden moet zijn gevallen. Uit gesprekken met vrienden en familieleden blijkt dat het niet goed ging met Maja. Ze kwam de weken voor haar dood psychisch zeer labiel over. Ook verwondde ze zichzelf. Haar huis oogt als de woning van een waanzinnig persoon, het is bezaaid met rare briefjes en bloed is uitgesmeerd op de muren. Heeft Maja zelfmoord gepleegd en heeft iemand haar lichaam daarna verplaatst? Dan wordt er een vreemde stof in haar bloed aangetroffen. Een middel dat hallucinaties oproept. Het verklaart het vreemde gedrag van Maja. Iemand vergiftigde haar met een uiterst zeldzaam en zeer gevaarlijk middel uit Zuid-Amerika. Maja is vermoord.

Wanneer een dierenrechtenactiviste wordt aangereden en in een coma belandt, lijkt er in eerste instantie geen verband te zijn tussen beide zaken. Toch is dat er wel. De op geld beluste activiste had namelijk zo haar vermoedens over de dader van de moord op Maja. Ze probeerde hier een slaatje uit te slaan en deze persoon te chanteren. Het pakte echter niet goed voor haar uit want degene die ze benaderde stak daar een stokje voor. Nu is het maar de vraag of ze ooit bij zal komen. Wanneer de politie ontdekt dat beide vrouwen elkaar kenden van een paardenmanege rijzen er akelige vermoedens.

Deze thriller heeft een mooie spanningsboog en leest vlot weg. Het woordgebruik is kleurrijk. Er worden diverse hints gegeven over mogelijke daders en het is goed puzzelen wie het gedaan kan hebben. Diverse theorieën passeren de revue. De uiteindelijke ontknoping vind ik echter teleurstellend, het had allemaal wat beter uitgewerkt mogen worden. Bij een thriller is het fijn om achteraf te merken dat de lezer bewust op het verkeerde been is gezet en vernuftig afgeleid is van aanwijzingen over de dader. Dat mis ik in dit boek.

Auteur Inger Wolf heeft een Nederlandse vriend en haar affiniteit met Nederland is summier terug te vinden in het boek. Dat is heel leuk gedaan. De zangvogel is deel drie in een serie over inspecteur Daniel Trokic. Een aantal gebeurtenissen uit de vorige twee boeken lopen door in dit deel. Wie, zoals ik, de vorige twee delen niet gelezen heeft zal af en toe wat in de knoop raken en terugbladeren met het idee iets overgeslagen te hebben. Een beetje verwarrend maar het heeft me ook wel erg nieuwsgierig gemaakt naar de andere delen. Ik zou ze graag eens alle drie op een rij lezen.

ISBN 9789041416735 | Paperback|  312 pagina’s| Anthos | mei 2012
Vertaald door Ingrid Hilwerda en Kim Snoeijing

© Annemarie, 12 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven