Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Berg


Het meisje op de wegHet meisje op de weg
Michael Berg


Wanneer Anne Givernaud als een blok valt voor de spannende blonde reus en er zelfs haar echtgenoot na twintig jaar voor in de steek laat, heeft ze geen idee dat haar leven haar meer spanning zal gaan bieden dan haar lief is. Het was niet niks om deze nieuwe weg in te slaan, iedereen in haar omgeving verklaart haar voor gek, haar vertrouwde wereldje opgeven voor een buitenlander waar ze niets van af weet en die bovendien zoveel jonger is dan zij!


Maar intussen zijn Anne en Guido al weer anderhalf jaar samen en hebben ze plannen om een huis te gaan bouwen. Anne is psycholoog, Guido runt een outdooractiviteitencentrum, het leven lacht hen toe. Tot die fatale nacht dat Anne onverhoeds moet remmen omdat er iets, iemand, op de weg ligt. Vlak bij haar huis ergens op het platteland buiten Limoges begint een angstig avontuur, dat het leven kost aan de partner van Guido. Anne heeft dan al vast moeten stellen dat het meisje, dat op de weg lag, verdwenen is, en - erger! - Guido ook.
Hebben die twee iets met elkaar te maken? Kennen ze elkaar? Maar daar heeft zij dan niets van gemerkt! Zijn ze wel samen weg? En betekent het dat alles overhoop gehaald is in huis? Wat is er gebeurd met dat grote mes waaraan bloed kleeft?


Natuurlijk gaat Anne naar de politie, die ook vreemd reageert. Eerst willen ze niet eens stappen ondernemen, later wordt de politieman met wie zij gesproken heeft van de zaak gehaald.  Heeft Guido de moord op zijn partner op zijn geweten? Waarom hoort ze niets van hem?


Anne kan het er niet bij laten zitten. Als de politie niet helpt, dan zoekt ze het zelf wel uit. Behalve dat ze van Guido houdt en met hem een toekomst op wil bouwen, is er toch de onderliggende angst: zoals iedereen zegt, ze kent hem nauwelijks. Wie is hij? Is zij bedrogen? Ze gelooft er niets van.


Ze kan zich niet laten kennen, vindt ze. Het kan er niet bij haar in dat haar gevoelens niet juist waren. Ze is zelf psychologe, het klopt helemaal dat het verhaal dat vanuit haar personage verteld wordt een psychologisch verhaal is. Terwijl ze ieder feit, iedere herinnering steeds weer terughaalt en overdenkt, reist ze naar Maaseik en raakt ze verzeild in het carnavalsgedruis te Maastricht.
Tot de geheimzinnige ontmoeting in een duister cafeetje blijft het een spannend verhaal dat de lezer steeds op het verkeerde been zet. Dan zijn we dicht bij de uiteindelijke ontknoping die minder verrassend is.
Niettemin: een heerlijke spannende thriller!


ISBN 9789044346237 | Paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015

© Marjo, 9 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het meisje op de wegHet meisje op de weg
Michael Berg


Psychologe Anne Givernaud leidde, tot anderhalf jaar geleden, een onberispelijk leven. Ze had zich aan een voorname kliniek verbonden, woonde in een fraai huis in een chique wijk en was al twintig jaar met haar man Nicolas samen. Het leven van Anne was zorgeloos. Een tikje saai, misschien ook wel. Was dat de reden dat de Française als een blok voor de elf jaar jongere Guido viel?


Niet lang nadat Anne en Guido elkaar tegen het lijf liepen, verliet Anne een verbijsterde Nicolas. Haar familie en collega’s spreken er nog altijd schande van maar dat kan Anne niets schelen. Ze voelt zich herboren. Alsof ze zojuist uit een lange winterslaap is ontwaakt. Ze sprankelt weer en krijgt maar geen genoeg van de nachten met de eenendertigjarige Guido. Anne is nog nooit in haar leven zo verliefd geweest en de liefde is geheel wederzijds.


Na een lange en vermoeiende werkdag spoedt Anne zich huiswaarts. Ook Guido, die kort geleden een outdooractiviteitencentrum is gestart, is onderweg naar huis. Via de telefoon hebben ze elkaar aanlokkelijke voorstellen gedaan en Anne kan niet wachten tot ze zich weer in de armen van haar stoere bouwvakker kan storten. Vlak bij hun eenvoudige onderkomen, gaat het bijna mis. Op een haartje na, weet Anne een wel heel vreemd obstakel te ontwijken. Midden op de weg ligt een jong, bewegingsloos meisje.


Even is Anne bang dat het meisje dood is. Gelukkig is Guido inmiddels ook gearriveerd. Hij heeft een EHBO-diploma en stelt vast dat het meisje nog leeft. Bezorgd dragen ze haar naar binnen, de warmte in. Gelukkig komt de tiener al snel bij bewustzijn. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie. Anne wil zich over het meisje ontfermen maar Guido ziet dat in eerste instantie niet zitten. Uiteindelijk weet Anne haar vriend over te halen het meisje, een weglopertje, een nachtje te laten logeren. Het is immers al laat.  De volgende ochtend zal Anne het meisje naar het station brengen.  


Anne slaapt die nacht als een blok. Wanneer ze wakker wordt, is Guido al naar zijn werk vertrokken. In de woonkamer treft ze tot haar grote schrik een enorme ravage aan. Alles is overhoop gehaald en overal liggen papieren. Ook vindt Anne een bebloed mes. De logeerkamer, waar het meisje sliep, is eveneens aan een grondig onderzoek onderworpen. Het meisje zelf is weg. Woedend en geschrokken belt Anne Guido op, om hem te vertellen wat er is gebeurd. Guido neemt echter niet op en belt haar ook niet terug. Uren later heeft hij nog steeds niets van zich laten horen. Niet alleen het meisje is weg, ook Guido is verdwenen.


Wie het boek Het meisje op de weg gaat lezen, moet in de gelegenheid zijn een aantal uren achter elkaar te kunnen lezen óf genoegen willen nemen met een korte nachtrust. Als je in dit boek begint, kun je namelijk niet meer stoppen met lezen! Wat is er toch met Guido gebeurd? Binnen de kortste keren wordt er met man en macht naar hem gezocht. Niet omdat men zich zorgen om hem maakt maar omdat hij in verband wordt gebracht met een moord die kort na zijn verdwijning in zijn bedrijf Survival World is gepleegd.


Anne is een interessant personage. Ze is intelligent, doortastend en allesbehalve naïef. Toch heeft ze het gevoel dat ze voor de gek is gehouden. Kent ze Guido eigenlijk wel? Ze beseft dat ze nauwelijks iets over zijn verleden weet. Kan het zijn dat Guido haar anderhalf jaar lang heeft voorgelogen? Heeft  ze het bed met een moordenaar gedeeld? Anne onderdrukt de opborrelende paniek door te proberen het verleden van Guido te achterhalen. Steeds als ze een nieuwe ontdekking doet, neemt de verwarring toe. Moet ze Guido onvoorwaardelijk liefhebben of verdient hij het innig gehaat te worden?


Het meisje op de weg is beklemmend en meeslepend. Alles klopt aan dit verhaal en de spanning is bijna voelbaar. Het zal me niets verbazen als Gouden Strop-winnaar Michael Berg met deze uitmuntende thriller opnieuw in de prijzen valt.


ISBN 9789044346237 | paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015

© Annemarie, 1 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altHeller
Michael Berg


Nu de zestigste verjaardag van Tobias Heller nadert, kan Tobias niet anders dan tevreden vaststellen dat het hem voor de wind is gegaan. Al jaren is hij een geslaagd televisieproducent, met zijn bedrijf Heller Entertainment Factory (HEF) heeft hij internationale successen geboekt.  Tobias Heller is trots op zichzelf en wanneer hij gevraagd wordt als gast deel te nemen aan het televisieprogramma Een goed gesprek, kan hij zijn blijdschap nauwelijks verbloemen.

Het programma Een goed gesprek wordt al jaren volgens hetzelfde concept uitgezonden. Tijdens een maar liefst drie uur durend vraaggesprek wordt het leven van de gast binnenstebuiten gekeerd. Tijdens de live-uitzending zullen ook beelden vertoond worden van interviews met collega’s, vrienden en familieleden. Deze interviews zijn speciaal voor het programma afgenomen. Tobias weet dat niet iedereen zich lovend over hem zal uitlaten maar hij maakt zich geen zorgen. Zijn innemende glimlach en slimme woordkeus hebben hem al vaker uit benarde situaties gered. Tobias heeft echter geen toestemming gegeven voor een interview met zijn bejaarde moeder. Als het aan hem ligt wordt er tijdens de uitzending zo min mogelijk over zijn jeugd gepraat.

De jeugd van Tobias staat in schril contrast met zijn huidige leven. Tobias Heller groeide op als Jeu Crutzen in een mijnkolonie. Zijn vader was een slecht gehumeurde mijnwerker die wilde dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Tobias gruwde bij het vooruitzicht in de mijn te moeten werken en deed enorm zijn best op school. Helaas had Tobias een leerprobleem. Hij had grote moeite met lezen, de letters dansten voor zijn ogen en vormden een onleesbaar geheel. Tot overmaat van ramp stotterde Tobias en was hij een populair slachtoffer onder de plaatselijke pestkoppen.

Het gezin Crutzen was arm en vader was vaak agressief. De liefde van moeder maakte echter veel goed. Tobias genoot van haar aanwezigheid, samen hadden ze het goed. De grote ommekeer kwam toen vader slachtoffer werd van een ernstig ongeval in de mijn en niet langer kon werken. Vanaf dat moment maakte vader het leven van zijn vrouw en zoon tot een hel.

Een paar dagen voor de uitzending raakt Tobias’ zoon Marc vermist. Marc verbleef in Griekenland - in het vakantiehuis van de familie - maar sinds enkele dagen is hij van de radar verdwenen. De programmamakers van Een goed gesprek bieden aan om het interview uit te stellen maar daar wil Tobias niets van weten. The show must go on. Tobias is niet van plan om zijn gloriemoment door Marc te laten verstoren. Zijn zoon is een ware enfant terrible, een teleurstelling.

Wanneer de show dan eindelijk van start gaat is Tobias op alles voorbereid. Hij weet precies hoe hij zijn succes nog eens extra zal benadrukken en hoe hij de dieptepunten uit zijn leven nederig zal erkennen. Het programma zal de kroon op zijn werk worden, hij zal de erkenning krijgen die hij zo verdient. Tobias vergeet dat hoogmoed voor de val komt. De programmamakers hebben zich beter voorbereid dan Tobias ooit had kunnen vermoeden.

In Heller schetst Michael Berg een ontluisterend beeld van de omhooggevallen, onsympathieke Tobias Heller die zichzelf juist zo charismatisch vindt. Tobias is gescheiden van Debbie met wie hij twee kinderen heeft, Marc en Esther. Toen Debbie uitdijde en regelmatig te diep in het glaasje keek, ruilde hij haar in voor de piepjonge Xenia. Xenia is de dochter van Tobias’ beste vrienden en even oud als Esther. Soms is Tobias bang om zijn beeldschone, jonge vrouw kwijt te raken maar zijn eigendunk wint het steeds weer van zijn schuldgevoel. Hij heeft Xenia dan wel beloofd het rustiger aan te gaan doen als  hij  zich over een paar maanden uit zijn bedrijf terugtrekt maar hij kan de ministerpost die hem aangeboden wordt – en alle roem die daarbij komt kijken - toch niet afslaan?

Heller is geen bloedstollende thriller. Aanvankelijk leest het boek zelfs als een roman. Het verhaal heeft een hoog literair gehalte, Michael Berg schrijft erg goed. Dan sijpelt de spanning het verhaal binnen totdat er geen ontkomen meer aan is: er is iets heel erg mis met Tobias. Terwijl Tobias tijdens het interview peentjes zweet, worden al zijn geheimen onthuld. Het laatste deel van het boek heb ik met ingehouden adem gelezen. Wat een sterk geschreven verhaal!  

ISBN 9789044343106 | paperback | 416 pagina's | The House of Books| maart 2014

© Annemarie, 6 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven