De vermissing
Michael Berg
Het boek begint met een proloog, met bovenschrift ‘eerder’. Een overval op een echtpaar dat in een groot luxe huis woont. Daar zit geld en dat willen de overvallers. Twee gemaskerde mannen (?) dwingen de vrouw des huizes om geld over te maken.
Het is de eerste overval waarover verteld wordt. Er zullen er meer volgen.
Wie zijn de overvallers? Zit de politie op de zaak?
Vervolgens komen we bij de hoofdpersoon, Chantal Zwart, een freelance journaliste, woonachtig in Parijs. Daar is ze bezig met een artikel over zwervers. Maar ze zal die zaak even moeten vergeten als ze geconfronteerd wordt met de vermissing van Ella, een leeftijdgenoot, die ooit bij haar in de klas zat. Ella was een verlegen muis, werd nogal op haar kop gezeten. Chantal kon het niet aanzien en ontfermde zich over haar.
Nu hoort ze van Ella’s ouders dat ze al tien jaar niets vernomen hebben van hun dochter. Ze hebben geen idee waar ze is. Als ze nog leeft. Tot een maand of tien terug kwam er ieder jaar nog een ansichtkaart met feestdagen en met naamdagen van de ouders. Maar toen dat stopte was er geen enkel teken van leven meer. De moeder is wanhopig: Chantal is journaliste, zij kende Ella: zij kan haar misschien wel vinden? De politie doet niets. En Robert, de vier jaar oudere halfbroer, heeft wel gezocht, maar had geen succes.
Chantal neemt de ansichtkaarten mee, maar wil er nog even over nadenken. Want ja, ze waren klasgenoten, maar echte vriendinnen? Nee. Dus is zij dan wel degene die Ella zou kunnen vinden? Ze herinnert zich de laatste keer dat ze Ella zag, een voorval waar ze niet zo gelukkig mee was. En dat is ze nog steeds niet. Schuldgevoel speelt dan ook een rol als ze zich dan toch verdiept in de kaarten, die uit zeer diverse locaties blijken te komen. Als iemand inbreekt in haar woning en die kaarten meeneemt, en ook nog haar computer, laat ze zeker niet meer los!
Maar iemand volgt haar! Is dat ook degene die ingebroken heeft? Wie is dat dan? En waarom wil die persoon niet dat Chantal de vermissing gaat onderzoeken?
Ze ontdekt dat er geheimen zijn in het gezin waar Ella opgroeide, een zwaar gereformeerd gezin. Eigenlijk denkt Chantal: geen wonder dat Ella niets meer van zich laat horen! Toch zet ze door, en raakt verzeild in een ingewikkelde situatie, waarbij ze ook nog voor haar leven moet vrezen. En zij niet alleen!
Behalve het verhaal van Chantal zijn er intermezzo’s, geschreven door Ella. Het is daarbij lang niet duidelijk of ze synchroon vallen met de naspeuringen van Chantal. Ook zijn er herinneringen van Chantal, zodat het verhaal niet chronologisch verloopt. Daardoor wordt het alleen maar spannender, en dan zijn er bovendien zeer verrassende wendingen in het verhaal! Superspannend is het stuk waarin de klok wegtikt, veel te snel natuurlijk, naar de zin van degene die op tijd een bepaald doel moet zien te bereiken om iets vreselijks te voorkomen.
Zowel Chantal als Ella zijn bijzondere personages, ieder op hun eigen manier verstrikt in een superspannende plot.
De lezer kan Chantal Zwart kennen van een eerder boek van Michael Berg, maar het is een volledig losstaand verhaal.
Michael Berg (Heerlen, 1956) studeerde Nederlands en volgde de Academie voor Kleinkunst. Na een korte carrière als zanger/muzikant was hij presentator, documentairemaker en zendermanager. In 2004 verhuisde hij naar Frankrijk om daar thrillers te gaan schrijven. Hij heeft daar inmiddels al naam mee gemaakt. Nacht in Parijs won in 2013 de Gouden Strop. Hotel du Lac werd genomineerd voor de Diamanten Kogel.
ISBN 9789044351583 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij The House of the Books | mei 2021
© Marjo, 18 mei 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Ik zie je
Michael Berg
Carol Brodie kreeg als tip van haar psycholoog om eens op vakantie te gaan naar die ene plek waar ze ooit gelukkig was. Daar waar ze op vakantie was met haar toen nog gezonde vader, en hem aanmoedigde toen hij de beroemde berg op fietste.
Carol heeft last van een burn-out. Eerder schreef ze drie bestsellers, maar wat ze de laatste vijf jaar schreef, dat was pulp. Dat ze is gaan samenwonen met Simon, de man met wie ze tevoren een verhouding had, bleek ook geen vooruitgang. Toen hun ontmoetingen nog stiekem plaatsvonden – hij was getrouwd – was er meer vuur in hun relatie dan nu ze een woning delen. Simon blijkt nogal bezitterig en hij laat ook duidelijk merken dat hij het feit dat zij thrillers schrijft niet bijzonder vindt. Zelf schrijft hij als literaire journalist voor The Guardian.
Dan is er nog haar moeder, die zich als weduwe wentelt in zelfmedelijden en vindt dat haar dochter er voor haar moet zijn. En daarbij wordt zij gesteund door Simon.
Genoeg om niet lekker in je vel te zitten! Ze heeft ook de dood van haar vader nog niet verwerkt. Zij had een sterke band met hem.
Het is vooral door de herinneringen aan haar vader dat ze nu zonder het iemand te vertellen - en onder een andere naam - naar Zuid-Frankrijk reist, waar ze een gîte gehuurd heeft. Het is de bedoeling dat ze daar gaat fietsen, de grote hobby van haar vader, en dat ze daar weer inspiratie vindt voor een nieuw boek. Maar het lukt haar niet. Morgen, neemt ze zich steeds voor. Morgen ga ik echt beginnen, en ze drinkt nog een fles wijn leeg en steekt nog een sigaret op.
De kentering komt als ze vanaf haar terras de overbuurvrouw baantjes ziet trekken in haar zwembad. Met een telescoop kan ze goed zien wat er gebeurt. Zo is ze getuige van een moord: de vrouw wordt bedreigd door een luguber uitziende man, en zij slaat hem met een beeld neer. Ook ziet Carol hoe ze het lijk wegsleept en het terras schoonpoetst.
Ze zou de politie moeten bellen, ze hangt op voor ze iets verteld heeft.
Maar de vrouw intrigeert haar, en Caro, wil weten wat er gebeurd is. Waar hadden de twee ruzie over? Wat heeft ze met het lijk gedaan? Misschien kondigt zich hier haar nieuwe boek aan? Ze volgt de vrouw en zoekt informatie op internet. Haar aanspreken durft ze niet echt. Maar dan staat de vrouw ineens in haar huis. Met een pistool.
Als lezer begrijp je heel goed waarom Carol geïntrigeerd is geraakt. Dat ben je namelijk zelf ook! Met verrassende wendingen neemt Michael Berg je mee in een apart verhaal, dat je niet weg legt tot je weet hoe het afloopt. Twee vrouwen tegen die griezel? Kunnen ze dat wel aan?
En dan is ook Simon er nog, die blijft bellen en mailen, en eist dat Carol terug komt. En er is Luc, de verhuurder van het huis. Luc heeft een tweelingbroer, die een gendarme is, en die stelt vragen. Hij is degene die de telefoon aannam waarbij Carol tenslotte toch besloot niets te zeggen.
De couleur locale is volop aanwezig. We bevinden ons aan de voet van Mont Ventoux, en de weg voert door leuke kleine dorpjes, terwijl de fietsers zich zwetend omhoog wurmen.
Het is een misschien niet zo realistisch verhaal, maar spannend is het zeker. Te meer doordat het begint als een doorwrochte psychologische roman en het een hele tijd duurt voor die zich ontwikkelt tot een thriller. Maar de ontknoping is heel bijzonder!
Ik zie je is het negende boek van Michael Berg. Gelukkig heeft hij zelf geen last van een writer’s block, al blijkt hij zich prima te kunnen inleven in zo’n situatie. Hij woonde zelf in Frankrijk, waar hij meerdere boeken schreef.
Michael Berg (1956, Heerlen) studeerde Nederlands in Amsterdam en was leerling/repetitor aan de Kleinkunstacademie. Hij schreef liedjes voor radio, tv, theater en talloze artiesten, componeerde een kindermusical, schreef tekst en muziek voor een internationale kindertelevisieserie en was als componist/producer betrokken bij diverse cd’s. Verder schreef hij radioteksten, columns, een radiosoap en hoorspelen voor de AVRO.
ISBN 9789044351569 | Paperback | 245 pagina’s | Uitgeverij House of the Books | oktober 2019
© Marjo, 1 januari 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het meisje op de weg
Michael Berg
Wanneer Anne Givernaud als een blok valt voor de spannende blonde reus en er zelfs haar echtgenoot na twintig jaar voor in de steek laat, heeft ze geen idee dat haar leven haar meer spanning zal gaan bieden dan haar lief is. Het was niet niks om deze nieuwe weg in te slaan, iedereen in haar omgeving verklaart haar voor gek, haar vertrouwde wereldje opgeven voor een buitenlander waar ze niets van af weet en die bovendien zoveel jonger is dan zij!
Maar intussen zijn Anne en Guido al weer anderhalf jaar samen en hebben ze plannen om een huis te gaan bouwen. Anne is psycholoog, Guido runt een outdooractiviteitencentrum, het leven lacht hen toe. Tot die fatale nacht dat Anne onverhoeds moet remmen omdat er iets, iemand, op de weg ligt. Vlak bij haar huis ergens op het platteland buiten Limoges begint een angstig avontuur, dat het leven kost aan de partner van Guido. Anne heeft dan al vast moeten stellen dat het meisje, dat op de weg lag, verdwenen is, en - erger! - Guido ook.
Hebben die twee iets met elkaar te maken? Kennen ze elkaar? Maar daar heeft zij dan niets van gemerkt! Zijn ze wel samen weg? En betekent het dat alles overhoop gehaald is in huis? Wat is er gebeurd met dat grote mes waaraan bloed kleeft?
Natuurlijk gaat Anne naar de politie, die ook vreemd reageert. Eerst willen ze niet eens stappen ondernemen, later wordt de politieman met wie zij gesproken heeft van de zaak gehaald. Heeft Guido de moord op zijn partner op zijn geweten? Waarom hoort ze niets van hem?
Anne kan het er niet bij laten zitten. Als de politie niet helpt, dan zoekt ze het zelf wel uit. Behalve dat ze van Guido houdt en met hem een toekomst op wil bouwen, is er toch de onderliggende angst: zoals iedereen zegt, ze kent hem nauwelijks. Wie is hij? Is zij bedrogen? Ze gelooft er niets van.
Ze kan zich niet laten kennen, vindt ze. Het kan er niet bij haar in dat haar gevoelens niet juist waren. Ze is zelf psychologe, het klopt helemaal dat het verhaal dat vanuit haar personage verteld wordt een psychologisch verhaal is. Terwijl ze ieder feit, iedere herinnering steeds weer terughaalt en overdenkt, reist ze naar Maaseik en raakt ze verzeild in het carnavalsgedruis te Maastricht.
Tot de geheimzinnige ontmoeting in een duister cafeetje blijft het een spannend verhaal dat de lezer steeds op het verkeerde been zet. Dan zijn we dicht bij de uiteindelijke ontknoping die minder verrassend is.
Niettemin: een heerlijke spannende thriller!
ISBN 9789044346237 | Paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015
© Marjo, 9 februari 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het meisje op de weg
Michael Berg
Psychologe Anne Givernaud leidde, tot anderhalf jaar geleden, een onberispelijk leven. Ze had zich aan een voorname kliniek verbonden, woonde in een fraai huis in een chique wijk en was al twintig jaar met haar man Nicolas samen. Het leven van Anne was zorgeloos. Een tikje saai, misschien ook wel. Was dat de reden dat de Française als een blok voor de elf jaar jongere Guido viel?
Niet lang nadat Anne en Guido elkaar tegen het lijf liepen, verliet Anne een verbijsterde Nicolas. Haar familie en collega’s spreken er nog altijd schande van maar dat kan Anne niets schelen. Ze voelt zich herboren. Alsof ze zojuist uit een lange winterslaap is ontwaakt. Ze sprankelt weer en krijgt maar geen genoeg van de nachten met de eenendertigjarige Guido. Anne is nog nooit in haar leven zo verliefd geweest en de liefde is geheel wederzijds.
Na een lange en vermoeiende werkdag spoedt Anne zich huiswaarts. Ook Guido, die kort geleden een outdooractiviteitencentrum is gestart, is onderweg naar huis. Via de telefoon hebben ze elkaar aanlokkelijke voorstellen gedaan en Anne kan niet wachten tot ze zich weer in de armen van haar stoere bouwvakker kan storten. Vlak bij hun eenvoudige onderkomen, gaat het bijna mis. Op een haartje na, weet Anne een wel heel vreemd obstakel te ontwijken. Midden op de weg ligt een jong, bewegingsloos meisje.
Even is Anne bang dat het meisje dood is. Gelukkig is Guido inmiddels ook gearriveerd. Hij heeft een EHBO-diploma en stelt vast dat het meisje nog leeft. Bezorgd dragen ze haar naar binnen, de warmte in. Gelukkig komt de tiener al snel bij bewustzijn. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie. Anne wil zich over het meisje ontfermen maar Guido ziet dat in eerste instantie niet zitten. Uiteindelijk weet Anne haar vriend over te halen het meisje, een weglopertje, een nachtje te laten logeren. Het is immers al laat. De volgende ochtend zal Anne het meisje naar het station brengen.
Anne slaapt die nacht als een blok. Wanneer ze wakker wordt, is Guido al naar zijn werk vertrokken. In de woonkamer treft ze tot haar grote schrik een enorme ravage aan. Alles is overhoop gehaald en overal liggen papieren. Ook vindt Anne een bebloed mes. De logeerkamer, waar het meisje sliep, is eveneens aan een grondig onderzoek onderworpen. Het meisje zelf is weg. Woedend en geschrokken belt Anne Guido op, om hem te vertellen wat er is gebeurd. Guido neemt echter niet op en belt haar ook niet terug. Uren later heeft hij nog steeds niets van zich laten horen. Niet alleen het meisje is weg, ook Guido is verdwenen.
Wie het boek Het meisje op de weg gaat lezen, moet in de gelegenheid zijn een aantal uren achter elkaar te kunnen lezen óf genoegen willen nemen met een korte nachtrust. Als je in dit boek begint, kun je namelijk niet meer stoppen met lezen! Wat is er toch met Guido gebeurd? Binnen de kortste keren wordt er met man en macht naar hem gezocht. Niet omdat men zich zorgen om hem maakt maar omdat hij in verband wordt gebracht met een moord die kort na zijn verdwijning in zijn bedrijf Survival World is gepleegd.
Anne is een interessant personage. Ze is intelligent, doortastend en allesbehalve naïef. Toch heeft ze het gevoel dat ze voor de gek is gehouden. Kent ze Guido eigenlijk wel? Ze beseft dat ze nauwelijks iets over zijn verleden weet. Kan het zijn dat Guido haar anderhalf jaar lang heeft voorgelogen? Heeft ze het bed met een moordenaar gedeeld? Anne onderdrukt de opborrelende paniek door te proberen het verleden van Guido te achterhalen. Steeds als ze een nieuwe ontdekking doet, neemt de verwarring toe. Moet ze Guido onvoorwaardelijk liefhebben of verdient hij het innig gehaat te worden?
Het meisje op de weg is beklemmend en meeslepend. Alles klopt aan dit verhaal en de spanning is bijna voelbaar. Het zal me niets verbazen als Gouden Strop-winnaar Michael Berg met deze uitmuntende thriller opnieuw in de prijzen valt.
ISBN 9789044346237 | paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015
© Annemarie, 1 december 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Heller
Michael Berg
Nu de zestigste verjaardag van Tobias Heller nadert, kan Tobias niet anders dan tevreden vaststellen dat het hem voor de wind is gegaan. Al jaren is hij een geslaagd televisieproducent, met zijn bedrijf Heller Entertainment Factory (HEF) heeft hij internationale successen geboekt. Tobias Heller is trots op zichzelf en wanneer hij gevraagd wordt als gast deel te nemen aan het televisieprogramma Een goed gesprek, kan hij zijn blijdschap nauwelijks verbloemen.
Het programma Een goed gesprek wordt al jaren volgens hetzelfde concept uitgezonden. Tijdens een maar liefst drie uur durend vraaggesprek wordt het leven van de gast binnenstebuiten gekeerd. Tijdens de live-uitzending zullen ook beelden vertoond worden van interviews met collega’s, vrienden en familieleden. Deze interviews zijn speciaal voor het programma afgenomen. Tobias weet dat niet iedereen zich lovend over hem zal uitlaten maar hij maakt zich geen zorgen. Zijn innemende glimlach en slimme woordkeus hebben hem al vaker uit benarde situaties gered. Tobias heeft echter geen toestemming gegeven voor een interview met zijn bejaarde moeder. Als het aan hem ligt wordt er tijdens de uitzending zo min mogelijk over zijn jeugd gepraat.
De jeugd van Tobias staat in schril contrast met zijn huidige leven. Tobias Heller groeide op als Jeu Crutzen in een mijnkolonie. Zijn vader was een slecht gehumeurde mijnwerker die wilde dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Tobias gruwde bij het vooruitzicht in de mijn te moeten werken en deed enorm zijn best op school. Helaas had Tobias een leerprobleem. Hij had grote moeite met lezen, de letters dansten voor zijn ogen en vormden een onleesbaar geheel. Tot overmaat van ramp stotterde Tobias en was hij een populair slachtoffer onder de plaatselijke pestkoppen.
Het gezin Crutzen was arm en vader was vaak agressief. De liefde van moeder maakte echter veel goed. Tobias genoot van haar aanwezigheid, samen hadden ze het goed. De grote ommekeer kwam toen vader slachtoffer werd van een ernstig ongeval in de mijn en niet langer kon werken. Vanaf dat moment maakte vader het leven van zijn vrouw en zoon tot een hel.
Een paar dagen voor de uitzending raakt Tobias’ zoon Marc vermist. Marc verbleef in Griekenland - in het vakantiehuis van de familie - maar sinds enkele dagen is hij van de radar verdwenen. De programmamakers van Een goed gesprek bieden aan om het interview uit te stellen maar daar wil Tobias niets van weten. The show must go on. Tobias is niet van plan om zijn gloriemoment door Marc te laten verstoren. Zijn zoon is een ware enfant terrible, een teleurstelling.
Wanneer de show dan eindelijk van start gaat is Tobias op alles voorbereid. Hij weet precies hoe hij zijn succes nog eens extra zal benadrukken en hoe hij de dieptepunten uit zijn leven nederig zal erkennen. Het programma zal de kroon op zijn werk worden, hij zal de erkenning krijgen die hij zo verdient. Tobias vergeet dat hoogmoed voor de val komt. De programmamakers hebben zich beter voorbereid dan Tobias ooit had kunnen vermoeden.
In Heller schetst Michael Berg een ontluisterend beeld van de omhooggevallen, onsympathieke Tobias Heller die zichzelf juist zo charismatisch vindt. Tobias is gescheiden van Debbie met wie hij twee kinderen heeft, Marc en Esther. Toen Debbie uitdijde en regelmatig te diep in het glaasje keek, ruilde hij haar in voor de piepjonge Xenia. Xenia is de dochter van Tobias’ beste vrienden en even oud als Esther. Soms is Tobias bang om zijn beeldschone, jonge vrouw kwijt te raken maar zijn eigendunk wint het steeds weer van zijn schuldgevoel. Hij heeft Xenia dan wel beloofd het rustiger aan te gaan doen als hij zich over een paar maanden uit zijn bedrijf terugtrekt maar hij kan de ministerpost die hem aangeboden wordt – en alle roem die daarbij komt kijken - toch niet afslaan?
Heller is geen bloedstollende thriller. Aanvankelijk leest het boek zelfs als een roman. Het verhaal heeft een hoog literair gehalte, Michael Berg schrijft erg goed. Dan sijpelt de spanning het verhaal binnen totdat er geen ontkomen meer aan is: er is iets heel erg mis met Tobias. Terwijl Tobias tijdens het interview peentjes zweet, worden al zijn geheimen onthuld. Het laatste deel van het boek heb ik met ingehouden adem gelezen. Wat een sterk geschreven verhaal!
ISBN 9789044343106 | paperback | 416 pagina's | The House of Books| maart 2014
© Annemarie, 6 maart 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER