Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kees van Wouw


altHamer
Kees van Wouw


Patrick Hamer verliest alles: zijn bedrijf - Hamerslag - wordt failliet verklaard, zijn vrouw zet hem zonder pardon buiten, zijn rekeningen zijn geblokkeerd. Zijn toekomst ziet er niet zo best uit. Als hij dan ook nog, verdacht van fraude en moord op de curator, in een cel onderworpen wordt aan urenlange verhoren en een nacht in de cel moet doorbrengen, blijft er niet veel te hopen over.
De lezer weet dat hij de moordenaar niet is, omdat de hoofdstukken met Patrick als vertelperspectief afgewisseld worden met die van de dader, Rob Jansen, die werkt als adviseur bij de gemeente, maar wil doorbreken met zijn eigen uitvinding.


Daar ligt een van de verbindingspunten met Patrick. Hij had een goedlopend bedrijf dat machines ontwikkelde en produceerde voor de fabricage van microchips en zonnecellen.
Rob heeft een nieuwe oplossing voor het energieprobleem in de vorm van een biochemische zonnecel. Rob is druk aan de weg aan het timmeren om zijn vinding toegepast te krijgen. Hij bezoekt bedrijven om zijn prototype te laten zien. Daar gaat het een en ander fout en hij wil zijn sporen uitwissen. Omdat er bij Patrick papieren liggen die naar hem zouden kunnen verwijzen, bezoekt Rob diens bedrijf op een vrijdagavond. En treft er de curator.
Patrick besluit na een korte vakantie dat zijn leven weer op orde moet komen. Gelukkig waren er bewijzen voor dat hij niet betrokken was bij de moord, en de fraude, daar hoeft hij niet voor opgesloten te worden. Hij heeft een antikraakpand om te wonen, en hij accepteert de baan die hem geboden wordt. Met tegenzin, want zijn baas Willem Vermeegen is een arrogante vent die gewend is om altijd zijn zin te krijgen.
Maar het blijkt hem prima te bevallen - vooral de vrouw van Vermeegen - en alles lijkt weer de goede richting in te gaan.
Helaas: er zijn mensen die het anders willen. Ten goede of ten kwade.


Deze misdaadroman zit heel goed in elkaar, en is geschreven in een vrij zakelijke stijl, waarin humor niet ontbreekt. Daar zal een doorgewinterde thrillerlezer die gewend is aan plastisch taalgebruik aan moeten wennen, maar dat loont de moeite: het is een fascinerend verhaal, met onverwachte verwikkelingen en plotwendingen. Om de thrillerlezer tegemoet te komen zijn er altijd nog de moorden: gruwelijk, maar op een zelfde droge manier verteld. Ook al weet je wie de dader is, de spanning blijft tot het einde. En natuurlijk is er ook een vrouw: in de vorm van een geheimzinnig roodharige meisje.
Naast de plot kun je genieten van mooie zinnetjes en rake typeringen en er is een dosis maatschappijkritiek in dit boek verweven. Deze eersteling van Kees van Wouw belooft wat!


‘Het beeld van Hamerslag dat op de operatietafel ligt, terwijl Meester erboven uittorent en  tergend langzaam de patiënt opensnijdt, treft hem. Zijn hartslag schiet omhoog en bonkt in zijn keel. Het eerdere optreden van Meester geeft geen vertrouwen op een levensreddende operatie. Het had meer weg van het controleren of het codicil goed was ingevuld en geen uitsluitingen omvatte; alle waardevolle organen en overige lichaamsdelen moeten geoogst worden bij het overlijden van  de patiënt.’


‘De tijd is hier een oude man die voorbij sloft’


Kees van Wouw is ingenieur en ondernemer in zakelijke financiële en duurzame ontwikkelingen.

ISBN 9789089546401 | paperback |387 pagina's | Uitgeverij Elikser | juni 2014

© Marjo, 22 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven