Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Elisabeth Norebäck

Zeg dat je van mij bentZeg dat je van mij bent
Elisabeth Norebäck

 

Het verhaal in dit boek wordt verteld door 3 vrouwen.
In de eerste plaats hebben we Stella, een 39-jarige psychologe, die getrouwd is met Henrik. Samen hebben ze een zoon van 13 jaar, die Milo heet. Stella is 20 jaar geleden haar dochtertje Alice, dat ze met Daniel had, kwijtgeraakt. Vermoed wordt, dat Alice in zee is verdronken, maar Stella is er van overtuigd dat Alice nog leeft en misschien naar haar op zoek is. Stella heeft al eens een vreemde voor haar vermiste dochter aangezien en is uiteindelijk in een psychiatrische kliniek terecht gekomen. Dit was voor haar de aanleiding om psychologie te gaan studeren. Haar relatie met Daniel is na de vermissing van Alice op de klippen gelopen. Over de geboorte en de vermissing van Alice lezen we nog wat meer in fragmenten uit het dagboek van Stella.


Dan hebben we Isabelle, een studente van 22 jaar, wier vader Hans onlangs overleden is. Haar vader is de reden dat ze naar Stockholm is gegaan, om te studeren, hoewel haar moeder daar fel op tegen was. Van haar moeder heeft Isabella gehoord dat Hans haar vader niet is. Isabella heeft een geheim en ze is bang dat haar vrienden haar om dit geheim zullen veroordelen.


Kerstin is de derde persoon in het verhaal. Ze is de moeder van Isabelle en als we haar voor het eerst tegenkomen in het boek, lijkt ze een wat slordige vrouw, die nog rouwt om het verlies van haar man en die nu bovendien haar dochter mist. Aangeboden hulp van de buren wijst ze van de hand. Ze lijkt het vooral als bemoeizucht te ervaren. Kerstin werkt als ziekenverzorgster en gaandeweg het verhaal blijkt ze toch wat minder prettige kantjes te hebben. Ze is zeer gehecht aan Isabella en is helemaal niet te spreken over de vrienden die Isabella in Stockholm heeft. Eigenlijk wil ze Isabella het liefst helemaal voor zichzelf houden. Daarin gaat ze heel ver. Zo heeft ze wel eens een vriendje van haar dochter aangegeven wegens verkrachting. Ze verdedigd haar beschermende houding naar Isabella met het feit dat ze door problemen met de rhesusfactor bijna overleden was. Volgens Kerstin heeft ze dus bijna haar leven gegeven voor het leven van Isabella. Daarom vindt ze dat Isabella haar meer dankbaarheid verschuldigd is. Dat heeft ze Isabella altijd voorgehouden, maar Isabella heeft ontdekt dat dit niet helemaal klopt. Ze maakt daar overigens geen woorden aan vuil, want ze wil geen ruzie met haar moeder hebben.

Voor haar problemen komt Isabella in de praktijk terecht, waar Stella werkt. Stella meent in Isabella haar verdwenen dochter Alice te herkennen. Ze lijkt op een tante van Daniel en heeft net als Alice elfenoortjes. Stella is er van overtuigd dat Isabelle bij haar terecht is gekomen, omdat ze weet dat Stella haar moeder is. Isabella komt in groepstherapie en Stella begint zich een beetje vreemd te gedragen. Ze wil het liefst van Isabella horen, dat ze haar moeder is, maar Isabella zegt niet veel. Stella heeft nog een ander probleem, want de ouders van een cliënt verwijten haar dat hun dochter een zelfmoordpoging heeft gedaan en hebben haar bij de inspectie aangeklaagd.


Omdat Stella er van overtuigd is dat Isabella haar dochter is, doet ze dingen die niet al te verstandig zijn. Ook haar omgeving vraagt zich af of alles wel goed gaat met Stella. Ze ontvangt op een gegeven moment een rouwbrief met haar naam, die ze als een verkapte bedreiging ziet. Deze brief kan ze laten zien, maar bij andere dingen is het voor haar minder eenvoudig om te bewijzen dat er iets aan de hand is. Zo ziet ze een paar keer een figuur die haar in de gaten lijkt te houden en krijgt ze een paar keer een telefoontje over Milo, terwijl de mensen waarvan zij zegt dat ze gebeld hebben, niet gebeld blijken te hebben.


Al met al is het een razend spannende thriller over moederliefde. Als je een beetje weet wat er aan de hand is, dan vallen er nog allerlei puzzelstukjes op hun plaats, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. In het begin lijkt de leeftijd van Stella misschien wat vreemd, in relatie met de leeftijd van haar vermeende dochter, maar uiteindelijk blijkt dit toch een functie te hebben. Het verklaart misschien ook waarom een van de betrokken agenten bij de vermissingszaak, Stella er van verdenkt zelf de hand in het verdwijnen van haar dochter te hebben gehad...

 

ISBN 978 90 446 3486 0 | Paperback | 398 pagina's | Prometheus Amsterdam | januari 2018
Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink

Renate, 21 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven