Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter J.L.M. Bernink

ZoutzuurZoutzuur
Weerzinwekkend, verminkend, verwoestend
Peter J.L.M. Bernink


‘Adriënne van Gulik had haar eigen doodvonnis getekend. Zij zou de derde worden. Ze hadden er allemaal om gevraagd. De vorige twee was hij al bijna weer vergeten. Dat was goed. Te lang hadden ze hem pijn gedaan. Het probleem was echter dat hun dood hem niet de rust en de bevrijding had gegeven die hij verwacht had. Geen echte bevrediging. Meer iets dat schuurde en dat langzamerhand door het vele schuren glad was geworden. De derde moest meer opleveren.’


Het is 2014, als de moordenaar dit bij zichzelf bedenkt. Wat heeft deze Adriënne gedaan dat ze dood moet? In zijn ogen dan. En er waren twee anderen? Wie waren dat, en wat hadden zij gedaan?

Nu er geld blijkt te zijn om oude moordzaken – cold cases – opnieuw te bekijken, wordt hoofdinspecteur Kuitert benaderd door de ouders van Doortje van Capel. Deze jonge vrouw, 24 jaar toen zij stierf, is twintig jaar eerder in Groningen op beestachtige wijze vermoord. Zij werd verminkt teruggevonden, ze was overgoten met zoutzuur en levend begraven. Een dader werd nooit gevonden. De forensische technieken zijn verbeterd, en wie weet herinneren getuigen van toen zich andere dingen?


Tegen de zin van de officier van justitie neemt Kuitert contact op met Bert Koch, een oud-neuroloog, die zich graag in schijnbaar onoplosbare zaken vastbijt. Toch waarschuwt Koch de ouders dat er weinig hoop is. Het is al zo lang geleden. Maar de ouders confronteren hem met het feit dat hij zelf bij hun dochter in de zesde klas van de lagere school zat. Dat intrigeert hem, en hij opent de zaak. Dinah Kreulder die behalve een uitstekende secretaresse, ook geoefend is in vechtsport, en nog meer verborgen talenten heeft, is zijn assistente. Ook haar vriendin Lenie Tak, expert in ICT-zaken, wordt op de zaak gezet.
Dan ontdekken ze dat er tien jaar geleden in Deventer een moordzaak was, waarbij een jonge vrouw op soortgelijke manier om het leven kwam. Ook hier werd nooit een dader gevonden. Dat de link niet eerder gelegd is, heeft te maken met nalatigheid van het team in Deventer.


Nu verdwijnt er in Utrecht opnieuw een vrouw, Adriënne van Gulik. Als zij na een tijdje gevonden wordt, is er onmiddellijk herkenning: hier is dezelfde dader bezig geweest! Maar als Koch nu dacht dat de moordenaar snel gevonden zou worden, heeft hij het mis. Ze blijken te maken te hebben met iemand, die geen sporen achterlaat. Hij lijkt onzichtbaar. Als ook nog duidelijk wordt dat hij een meesterhacker is, meer thuis in de wereld van de cybercriminaliteit dan welke ICT-er bij de politie ook, wordt het verdraaid lastig hem op te sporen. Hij lijkt te weten wat de politie doet en blijft hen steeds een stap voor. En durft hen zelfs te bedreigen. Ook Koch is zijn leven niet meer zeker.


Omdat de lezer eveneens een inkijkje krijgt in het leven van de dader, kunnen we dat gevaar goed volgen. Wij weten dat hij niet onderschat moet worden! De man – dat het een man is weten we – is in zijn eigen wereld een genie.


Superspannend verhaal! Regelmatig worden de verschillende feiten opnieuw op een rijtje gezet, dat is prettig want meestal kun je een boek als dit niet in een keer uitlezen. Maar nu hoef je niet terug te bladeren om uit te zoeken hoe het ook al weer zat.
Bernink gebruikt vaak cliffhangers met een beetje humor:


'Samen zouden ze dat varkentje wel even wassen.
Het liep anders.'

 

Behalve de moordzaak rond de seriemoordenaar speelt op de achtergrond ook de concurrentie binnen het politiekorps een rol. Er zijn verschillende blaaskaken die het de goede speurders niet bepaald makkelijk maken, van die machomannetjes die denken de wijsheid in pacht te hebben, of mensen die ten koste van een ander hogerop willen komen.
Gelukkig zijn er ook goede, integere politiemensen.
Wie is hier de slimste mens? De moordenaar is wel een grote kanshebber…


Peter J.L.M. Bernink (Enschede, 1944) was cardioloog van beroep. Hij was werkzaam in Groningen. In 2014 verscheen zijn eerste thriller Geen weg terug. Na Valse hoop (2015), Kwade vrienden (2016), Het Icoon (2017) en Gifgas (2018), is Zoutzuur zijn zesde thriller.


ISBN 9789493059306 | paperback | 333 pagina's | Uitgeverij Palmslag | december 2019

© Marjo, 8 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Geen weg terugGeen weg terug
Peter J.L.M. Bernink


We zouden gek zijn om wél een contract aan te bieden. Ten eerste draaien wij op voor de meerkosten gedurende zeker vijf jaar áls ze het al goed zouden doen. Bovendien geven we een concurrent een stevige kans waar we niet op zitten te wachten.


Zorgverzekeraar Tauzorg ziet de komst van een neurologisch ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum) in Groningen niet zitten. Dat het behandelcentrum patiënten veel voordelen biedt, zoals een kortere wachttijd, interesseert het grote bedrijf niet. Tauzorg heeft een monopoliepositie in het hoge noorden en is niet van plan dat op te geven. Als het ZBC voet aan de grond krijgt, zal het ook contracten met andere zorgverzekeraars afsluiten en dat wil Tauzorg niet. Het centrum mag er niet komen. Tjalling Waters, lid van de Raad van Bestuur van Tauzorg, mag het oplossen.


Tjalling Waters gooit al zijn creativiteit in de strijd maar de initiatiefnemers laten zich niet ontmoedigen. Het centrum zal er komen, ook als Tauzorg niet met hen in zee gaat. Collega’s en goede vrienden Jasper van Halen en Hans Keesom hebben hun idee goed uitgewerkt. Alles is tot in de puntjes geregeld. Het ontmoedigingsbeleid van Waters heeft dan ook niet het gewenste effect. De tegenwerpingen van Van Halen en Keesom zijn ijzersterk. Waters is geen makkelijk mannetje en het bedrijf staat vierkant achter hem. Tauzorg zal als winnaar uit de strijd komen, goedschiks of kwaadschiks. Dat het in de eerste plaats om het belang van de patiënten gaat, doet er niet toe. Bij Tauzorg staat niet de patiënt maar het geld op de eerste plaats.


Waters schuwt geen enkel middel. Hij huurt een paar zware jongens in om Van Halen een waarschuwing te geven. Zij moeten zijn tegenstander op niet mis te verstande wijze te kennen geven dat hij zich terug moet trekken. Het dreigement verloopt niet helemaal volgens plan. De auto van Van Halen eindigt in het Tjeukemeer. Merel, de dochter van Jasper van Halen, overlijdt ter plekke. Van Halen zelf wordt met spoed naar het ziekenhuis vervoert. Hij ligt in coma.


Waters is woedend. Hij is gewend dat alles gaat zoals hij dat wil. Wroeging voelt hij niet. Zo zit hij niet in elkaar. Het plan moet aangepast worden en eventuele sporen die naar hem kunnen leiden, moeten grondig uitgewist worden. Waters is niet de enige die zich in een wespennest heeft gestoken. Hij deinst er niet voor terug anderen voor het blok te zetten. Het is tijd voor de volgende stap. Wat Waters betreft, is er geen weg meer terug.


Geen weg terug is het debuut van voormalig cardioloog Peter J.L.M. Bernink. Het verhaal is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Bernink wilde in Groningen een Zelfstandig Behandel Centrum Cardiologie oprichten maar Menzis weigerde een contract met het ZBC af te sluiten. Hoewel het verhaal fictief is, haalt Bernink in zijn boek duidelijk uit naar de machtspositie van de grote zorgverzekeraar.


Bernink gaf zijn debuut in 2014 in eigen beheer uit. Inmiddels heeft hij drie thrillers op zijn naam staan. Tegelijk met zijn derde thriller, Kwade vrienden, is een heruitgave van Geen weg terug verschenen.


Geen weg terug begint wat moeizaam. Het duurt even voor duidelijk is wat er precies speelt. Op het moment dat Waters besluit drastische maatregelen te nemen, wordt het verhaal wat spannender. Na de aanslag op Van Halen en zijn dochter, verschijnt ook de politie op het toneel. Een aantal van deze politiemensen keren terug in het boek Kwade vrienden.


Hoewel Bernink het verhaal goed uit de doeken doet, is het boek Kwade vrienden beduidend beter. Het is daarnaast erg jammer dat deze heruitgave niet volledig is herzien. Een gemiste kans! Nu stuitte ik regelmatig op vreemde of foutieve zinnen, waardoor ik steeds mijn concentratie verloor. Het verhaal verdient een betere afwerking. Met Geen weg terug maakt Peter J.L.M. Bernink een vuist naar de zorgverzekeraars en geeft hij openheid van zaken.  Zijn wraak is zoet.


ISBN 9789491773471 | paperback | 276 pagina's | Palmslag | juni 2016

© Annemarie, 7 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Kwade vriendenKwade vrienden
Peter J.L.M. Bernink


Thijs Glastra is een naarling. Al in zijn kindertijd werd duidelijk dat hij niet over een fraaie persoonlijkheid beschikt. Hij was destijds bevriend met de vriendelijke Karel van Gent. De jongens trokken veel met elkaar op maar toen Karel ontdekte dat zijn jongere broertje door niemand minder dan Thijs gepest werd, ontstak hij in woede. De vriendschap was voorbij maar Thijs had het nog altijd op Willem voorzien. Uiteindelijk pleegde Willem zelfmoord. Hij kon er niet meer tegen. De familie Glastra verhuisde en later sloeg ook Karel zijn vleugels uit.


Jaren later keren Thijs en Karel terug naar Groningen. Karel gaat als juniorpartner bij een architectenbureau aan de slag en Thijs opent een sportschool. Het gaat beide heren voor de wind. Dan draagt een vriend van Karel hem voor als lid van de Ronde Tafel. Thijs, die ook lid van de club is, reageert verbolgen. Het is duidelijk dat hij een hekel aan Karel heeft. De clubleden reageren verbaasd. Niemand weet immers wat er dertig jaar geleden voorgevallen is.


Je zou denken dat Karel een hekel aan Thijs heeft maar het is dus andersom. Karel wil verder met zijn leven maar Thijs wil niets liever dan het leven van zijn oude schoolvriend vergallen. Er doen zich tal van kleine, vervelende incidenten voor met als hoogtepunt een opzettelijke voedselvergiftiging. Ook geeft Thijs zijn oude kameraad een duw tijdens het hardlopen. De sfeer is gespannen. Karel voelt zich er niet prettig bij.


En dan gebeurt het: wanneer de zestienjarige Joost Vaders zijn hond uitlaat, stuit hij op twee hardlopende mannen. Hij ziet de mannen wel vaker maar dit keer lopen ze naast elkaar. Ze maken ruzie, dat is duidelijk. De hond van Joost gaat luid blaffend achter het schreeuwende tweetal aan. Joost heeft moeite het dier weer aangelijnd te krijgen. Wanneer hij opkijkt, ziet hij iets vreemd. Zo’n driehonderd meter verderop ligt een van de mannen op de grond. De andere man zit naast hem en slaat op hem in. Joost rent zo snel mogelijk naar de mannen toe.


De man die op de grond ligt is bewusteloos. Het is Thijs Glastra. Naast hem ligt een kei. Er zit bloed op. De tweede man staat op en maakt zich uit de voeten. Enige tijd later wordt de man in verwarde toestand in een greppel aangetroffen. Het is niemand minder dan Karel van Gent. Hij zegt niet te weten wat er is gebeurd. Thijs is ondertussen in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Hij ligt in coma.


Wat is er gebeurd? Karel weet het niet en Thijs is nog altijd buiten bewustzijn. Is de kalme Karel werkelijk tot zware mishandeling in staat? Karel kan niet geloven dat hij Thijs met een kei op zijn hoofd heeft geslagen. Hij koesterde geen wrok en is niet gewelddadig aangelegd. Het politieteam dat op de zaak is gezet, neigt hem te geloven. Toch ziet het er niet goed voor Karel uit. Er is immers een getuige. Joost Vaders heeft zijn getuigenverklaring bovendien aangepast. Dit keer beweert hij wel degelijk gezien te hebben dat Karel een kei in zijn hand hield. Is het toeval dat de vader van Joost een goede vriend van Thijs Glastra is?


Kwade vrienden gaat over vriendschap, loyaliteit en wraaklust. Wat is er precies op het hardlooppad voorgevallen? Heeft Karel werkelijk iemand letsel toegebracht? Waarom is hij zijn geheugen kwijt? Thijs ontwaakt gelukkig uit zijn coma maar ook hij kan zich niks meer herinneren. Karel wordt veroordeeld en gaat in hoger beroep. Als de waarheid niet snel aan het licht komt, zal hij een jarenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen.


Dit serieuze verhaal is op gemoedelijke toon geschreven, waardoor het prettig leest. De diverse personages vormen samen een mooi palet. Over het verhaal is duidelijk goed nagedacht en er is veel aandacht aan de uitwerking besteed. Ik had al snel precies door hoe het zat, maar dat maakte het verhaal niet minder interessant. Wel vroeg ik me af waarom het politieteam niet in die richting dacht. Kwade vrienden is een goed geschreven misdaadverhaal. De nadruk ligt op het achtergrondverhaal en het onderzoek. Een fijn boek voor lezers die van uitgebreide misdaadverhalen zonder al te veel gruwelijkheden houden.


ISBN 9789491773488  | paperback | 300 pagina's |Palmslag | juni 2016

© Annemarie, 26 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven