Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De herboren moordenaar De herboren moordenaar
A.J. Kazinski


Politieonderhandelaar Niels Bentzon was van plan de dag van zijn vijftigste verjaardag feestelijk te beginnen maar een onverwacht telefoontje gooit roet in het eten. Een doorgedraaide politieman heeft zijn vrouw en oudste dochter doodgeschoten. Er zijn nog twee kinderen in leven en het is aan Niels om ervoor te zorgen dat zij het drama overleven. Hij spoedt zich naar de plek des onheils, ontkleedt zich en gaat geheel naakt de woning van de politieman binnen. Zo weet de man, die immers precies weet hoe de politie te werk gaat, dat Niels niet gewapend is en geen microfoontjes draagt.


Er klopt iets niet, Niels voelt het meteen. Verkeert hij in gevaar? Ineens is er overal licht. Er wordt “surprise” gejoeld terwijl iemand hem een deken toegooit. Niels ziet zijn baas, de secretaresse en andere collega’s. Zelfs zijn vrouw Hannah, die nog in bed lag toen Niels vertrok, is van de partij. Ze ziet er prachtig uit en dat doet hem pijn. Hij heeft het gevoel dat hij haar kwijtraakt. Niels heeft meer dan eens gezien hoe haar gezicht oplicht als ze met haar collega Mathias belt. Heeft de intelligente Mathias haar soms meer te bieden? Passen een eenvoudige politieman en een hoogbegaafde astrofysica gewoonweg niet bij elkaar?


Na het feestje wordt Niels bij zijn baas geroepen. Deze heeft slecht nieuws voor hem. Christian Paludan, de directeur van het forensisch psychiatrisch centrum, is dood aangetroffen in het damestoilet van de kliniek. Paludan is op uiterst pijnlijke wijze gestorven nadat hij het sap van de gevlekte scheerling had gedronken. Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen maar toch kan moord niet uitgesloten worden.


Niels kan niet geloven dat Paludan zelfmoord heeft gepleegd. Hij kende hem goed. Paludan zat goed in zijn vel. Hij heeft Niels door een zware periode in zijn leven gesleept. Wanneer Niels’ baas met een ronduit gevaarlijk voorstel komt, wil hij in eerste instantie weigeren. Natuurlijk laat hij zich niet als undercoveragent in het centrum opnemen! De zwaarbewaakte instelling herbergt de gevaarlijkste en meest onberekenbare criminelen van heel Denemarken. Alle patiënten zijn zwaar gestoord en hebben de meest vreselijke misdaden begaan. Daar gaat Niels toch niet vrijwillig tussen zitten?


Toch slikt Niels nog geen 36 uur later braaf de pillen die aan de nieuwe patiënt Jens worden aangeboden. Niemand weet dat “Jens” in werkelijkheid een undercoveragent is. Ook het personeel niet. Niels en zijn collega’s kunnen hen immers niet zomaar als verdachten uitsluiten. Er is een hoofdverdachte. Een patiënt die oorspronkelijk uit Portugal komt, is jaren geleden speciaal naar Denemarken gereisd om iemand met gevlekte scheerling te doden. Heeft hij nu opnieuw toegeslagen? Het is aan de door medicijnen benevelde Niels om het vertrouwen van de Portugees te winnen.


Hannah en Niels stonden op het punt met Hannahs collega’s naar Chili te reizen. Niels kan niet meer mee maar Hannah gaat wel. Ze begrijpt niet wat er met Niels aan de hand is. Het lijkt wel of ze hem kwijtraakt. Soms lijkt het zelfs of hij haar met opzet in de armen van Mathias probeert te drijven. Wil hij soms van haar af? Begrijpt Niels dan niet dat ze hem wil en niemand anders? Of heeft Niels gelijk en is hun huwelijk voorbij? Hannah heeft het dossier over de undercoveroperatie gelezen en sindsdien spookt er iets door haar hoofd. De Portugees heeft een ansichtkaart ontvangen met daarop een vreemde maar onschuldige tekst. Toch heeft Hannah het idee dat er iets met de tekst aan de hand is. Bevat het berichtje een geheime boodschap?


De herboren moordenaar is een fantastische thriller om 2017 mee te beginnen. Dit briljante verhaal gaat veel verder dan ik in deze recensie kan verklappen. De schrijvers hebben zich door ongebruikelijke theorieën laten inspireren en een extra dimensie aan het verhaal toegevoegd. Naast de verhaallijnen over Niels en Hannah is er nog een derde verhaallijn. Deze speelt zich jaren eerder af. Het gaat over drie jongeren die een mysterieus document stelen waarna een van hen de diefstal met de dood moet bekopen. Het wordt uiteindelijk op een heel bijzondere manier met het hoofdverhaal verweven.


A.J. Kazinski is het pseudoniem van schrijvers Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich. Eerder schreven ze onder andere de uitmuntende thriller De slaap en de dood. Hopelijk krijgt dit schrijversduo nooit relatieproblemen want ook De herboren moordenaar is een onbetwiste topthriller. Het is vrijwel onmogelijk dit boek niet goed te vinden!


ISBN 9789044537512 | paperback | 477 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Ingrid Hilwerda en Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 13 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven