De slaap en de dood
A.J. Kazinski
Voor het eerst in zijn carrière slaagt politieonderhandelaar Niels Bentzon er niet in een zelfmoord te voorkomen. Voor zijn ogen springt de spiernaakte vrouw, die hij probeert te overreden niet te springen, van de brug af. Het raakt Niels meer dan hij had verwacht. Zijn collega’s spreken haast laatdunkend over het slachtoffer. Ze was vast een junkie met waanbeelden. Niels is het daar niet mee eens. Hij heeft het vermoeden dat de vrouw uit angst is gesprongen. Angst voor iemand die tussen het toegestroomde publiek naar haar stond te kijken. De angst voor deze persoon was groter dan de angst voor de dood. Niels denkt dat de dood voor de vrouw als een bevrijding is gekomen. Dat het alternatief erger was.
De dood van de vrouw laat Niels niet los. De laatste woorden die hij tegen de vrouw zei echoën door zijn hoofd: “Als jij springt, spring ik je achterna.” Meende hij het? Toen de vrouw sprong probeerde hij haar te grijpen. Bijna viel hij zelf ook. Even balanceerde Niels op het randje van de brug. Op het randje van de dood. Sterke armen grepen hem en trokken hem naar boven. Was het beter geweest als hij ook was gevallen?
Niels schrikt van zijn eigen gedachtes. Hij zou gelukkig moeten zijn. Gelukkig met zijn kersverse vrouw Hannah. Hannah Lund is een astrofysicus. Hun relatie begon hemels maar nu raken ze steeds verder van elkaar verwijderd. Piekert Hannah ergens over? Niels is gespecialiseerd in het waarnemen van menselijke emoties. Het lijkt wel of Hannah zwanger is maar dat kan niet, Niels kan immers geen kinderen krijgen. Waarom delen ze hun gevoelens niet meer met elkaar? Ook Niels houdt zijn mond. Wanneer duidelijk wordt dat het slachtoffer geen junkie maar een beroemde balletdanseres was, stort hij zich vol overgave op de zaak. Zijn relatie met Hannah koerst in volle vaart op een onherstelbare breuk af.
Hannah piekert inderdaad. Ze is midden veertig en ze is inderdaad zwanger. Hannah wil het kind niet. Of misschien toch wel? Ze komt er maar niet uit. Hannah heeft een zoon gehad. Een fantastische zoon maar ook een zoon die ziek was. Een zoon voor wie het leven te zwaar was. Hij was nog geen vijftien jaar oud toen hij zelfmoord pleegde. Wat als dit kind ook ziek is? Hoe groot is de kans daarop? Wat als Hannah opnieuw faalt als moeder? Zo voelt het nu eenmaal voor haar. Hannah piekert en Hannah twijfelt. Het ene moment kiest ze zonder aarzelen voor een abortus, het volgende moment slaat de twijfel weer toe. Terwijl Niels als een spook door hun huis waart, voelt ook Hannah hoe er een verwijdering ontstaat. Twee mensen die hun gevoelens niet langer met elkaar delen.
Vreemd genoeg wordt tijdens de autopsie ontdekt dat de ballerina, die Dicte heette, kort voor haar dood gereanimeerd is. Niels weet zeker dat de hulpverleners die ter plekke waren dat niet hebben gedaan. Dicte was na haar sprong niet meer te redden, haar schedel was verbrijzeld. De hulpverleners hebben haar niet meer gereanimeerd. Ook wordt ontdekt dat Dicte kort voor haar dood verdronken is. Ze is dus verdronken, gereanimeerd en daarna van een brug gesprongen. Niels besluit zijn onderzoek bij het ballettheater te beginnen en hij beseft al snel dat hij op het juiste spoor zit. Een van de twee verplichte AED-apparaten ontbreekt. Niels krijgt het vermoeden dat iemand Dicte heeft gedood om haar vervolgens weer tot leven te wekken. Waarom zou iemand zoiets doen? Terwijl Hannah blijft twijfelen, wordt Niels door zijn eigen verbetenheid opgeslokt.
Achter de naam A.J. Kazinski gaan de Deense auteurs Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich schuil. Ik lees graag boeken van schrijversduo’s omdat ze het beste in elkaar naar boven lijken te halen. Dat is ook bij dit boek het geval. De slaap en de dood telt bijna 550 pagina’s. Je zou denken dat ik er wel even zoet mee was maar niets is minder waar. Het boek is zo spannend dat ik het in een mum van tijd uit had. Het verhaal is beklemmend en fascinerend tegelijk en het onderwerp is ongewoon waardoor het erg intrigeert. Speelde Dicte zelf spelletjes met de dood of was ze een onschuldig en onwetend slachtoffer? En wat heeft een ernstig getraumatiseerd kind met het gebeuren te maken?
Klarlund en Weinreich geven precies genoeg prijs om een prettige verwarring en nieuwsgierigheid bij de lezer op te wekken. Door de intensiteit van de gebeurtenissen en de heftige gevoelens van de personages, liet het verhaal me vervolgens niet meer los. De slaap en de dood is in alle opzichten een uitmuntende thriller.
ISBN 9789044528299 | paperback | 542 pagina's| Uitgeverij De Geus | mei 2015
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller
© Annemarie, 24 juni 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER