Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altAllen die gestorven zijn
Åke Edwardson

Tijdens een bijzonder hete zomer in Göteborg wordt een man dood aangetroffen op een bankje aan het water. De op het eerste gezicht keurige heer wordt geïdentificeerd als Georg Laurelius, een drugshandelaar. Aannemelijk is dat het om een afrekening gaat. De man is, vermoedelijk als waarschuwing voor derden, op het bankje gespiesd. Commissaris Sten Ard wordt op de zaak gezet. Terwijl hij en zijn team de situatie in kaart brengen wordt ex-politieagent Jonathan Wide benaderd door een vrouw. Een oude vlam van vroeger. Ze wil gebruik maken van zijn diensten als privédetective. Ze heet Lea Laurelius en is de vrouw van de vermoorde dealer.

De drugshandel in Göteborg blijkt zeer omvangrijk. Er zijn machtige mensen bij betrokken en deze bevinden zich in onverwachte hoeken. Zowel Jonathan als Lea worden in hun eigen huis aangevallen. Iemand wil hun duidelijk maken dat ze zich niet met de zaak moeten bemoeien. Maar een man als Jonathan wordt daardoor alleen maar gestimuleerd om zich verder in de zaak te verdiepen. Jonathan Wide is niet de makkelijkste. Hij is net gescheiden en zijn drankprobleem heeft daar zeker mee te maken gehad. Nu is hij een soort weekendvader voor zijn kinderen. Iets wat hij vreselijk vindt. Hij mist ze. Wanneer hij met Lea naar een afspraak in een louche bar gaat wordt hij wederom aangevallen en Lea verdwijnt. Is ze in handen van misdadigers gevallen?

Lea roept vraagtekens op bij Sten Ard. Jonathan denkt niet dat ze iets met de moord te maken heeft maar erg objectief is hij niet. Sten betwijfelt of Lea wel zo onschuldig is. Door een getuigenverklaring lijkt het er zelfs op dat ze aanwezig was bij de moord op haar man. En dan is er nog Jeanette, de stiefdochter van Georg Laurelius. Ten tijde van de moord was deze tiener op reis en trok ze door Europa. Maar haar verklaring betreffende dit tripje klopt niet en een ijverige politieagente komt er door een listige vragenstelling achter dat ze liegt over haar verblijf in het buitenland. Waar is Jeanette dan wel geweest? En misschien nog wel belangrijker: Waarom heeft ze gelogen?

Edwardson schrijft krachtig en met souplesse. Zijn onderwerpen zijn sterk en worden strak neergezet. Ook dit boek voldoet aan de verwachtingen. Een ijzersterk politieverhaal met een mooi plot.

In 1995 debuteerde Åke Edwardson (1953) met zijn boek Till allt som varit dött. Hij zette zich hiermee als schrijver op de kaart en won een prijs voor beste thrillerdebutant. Sindsdien is hij niet meer weg te denken in het rijtje getalenteerde Zweedse schrijvers. In Nederland hebben we al gesmuld van de reeks rondom commissaris Erik Winter maar het debuut was ons tot nu toe onthouden. Maar nu is ons dan ook Till allt som varit dött  naar het Nederlands vertaald: Allen die gestorven zijn. En het is wederom smullen! Wie zijn latere werk heeft gelezen zal opmerken dat de schrijver in de loop der jaren nog wat gegroeid is maar ook dit debuut is van een uitstekende kwaliteit. Een geboren schrijver. Hij staat hoog op mijn lijstje met favorieten.

ISBN: 9789400500082  | Paperback | 246 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2011
Vertaling: Corry van Bree

© Annemarie, 24 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven