Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVerloren ziel
Åke Edwardson

De gruwelijke vondst van een overduidelijk moordslachtoffer in Göteborg houdt de gemoederen van politie-inspecteur Sten Ard en zijn collega’s flink bezig. Korte tijd later worden nog twee slachtoffers gevonden en de identieke verwondingen duiden zonder twijfel op dezelfde moordenaar. Maar waarom deze drie mensen? Wat is het verband tussen de slachtoffers?

Bij zaken als deze mist Sten zijn oud-collega Jonathan Wide misschien nog wel het meest. Het scherpe inzicht en de vasthoudendheid van zijn vriend zijn uitstekende kwaliteiten voor een politieman. Helaas werkt Jonathan tegenwoordig als privédetective, een baan die helemaal niet bij hem past. Het kost Sten dan ook niet al teveel moeite zijn maatje over te halen om hem te helpen.

Jonathan duikt in het verleden van de slachtoffers en ontdekt dat ze alle drie als kind een zomer in een vakantiekolonie hebben doorgebracht. Helaas wijst niets erop dat er tijdens deze zomer iets is voorgevallen. Wel vindt hij een stapel oude dekens die wel eens dezelfde kunnen zijn als de dekens waarmee de moordslachtoffers waren toegedekt. Het vreemde is dat ook zwervers in de stad steeds vaker behaaglijk warm wakker worden omdat iemand zorgzaam een deken over hun slapende lichaam heeft gelegd. Trekt de moordenaar zich het lot van de kwetsbaren van de maatschappij aan? Is hij zelf ook kwetsbaar? Zoekt Jonathan in de juiste richting of verspilt hij kostbare tijd?

Er is nog meer aan de hand in Göteborg. Een serie aanslagen op winkels en restaurants van immigranten duiden op een toename van rassenhaat. De inboedels worden kort en klein geslagen en steeds vaker raakt ook de eigenaar van het pand gewond. De situatie loopt uit de hand en het lijkt erop dat Göteborg verhard. De haat tegen buitenlanders neemt toe. Agente Kajsa Lagergren zoekt naarstig naar een patroon. Ze hoopt te kunnen ontdekken wat de volgende locatie zal zijn die door de vernielzuchtige racisten bezocht zal worden. Wanneer Kajsa meent de logica in de volgorde van de aanslagen ontdekt te hebben, is ze sprakeloos. Kan het werkelijk zo erg zijn?

Verloren ziel is het tweede boek van Åke Edwardson en het is het vervolg op Allen die gestorven zijn. Het is geschreven in 1996 maar nog niet eerder in Nederland uitgegeven. Wees dus niet verbaasd dat het in het verhaal zoveel moeite kost om een foto te scannen en te e-mailen. Net als in het eerste boek worstelt Jonathan Wide met zijn scheiding en met het feit dat hij zijn twee kinderen zo weinig ziet. Ook het drankprobleem is nog niet overwonnen. Dit boek speelt zich ongeveer een half jaar na het eerste af en om een leven weer volledig op de rit te krijgen is gewoonweg meer tijd nodig.

Het verhaal is smaakvol opgebouwd met een net bedacht plot maar het komt moeizaam op gang. Gedurende het hele boek merkte ik dat ik moeite had om mijn aandacht erbij te houden. Het verhaal sleept zich wat moeizaam voort. De onderwerpen zijn goed gekozen. Enerzijds gaat het over de toenemende rassenhaat in Zweden, anderzijds over een man die worstelt met een gebeurtenis uit het verleden. Later zullen deze onderwerpen elkaar overlappen, iets wat ik altijd zeer weet te waarderen.

Åke Edwardson is een uitstekend schrijver en dat komt ook in dit boek heel goed naar voren. Hij behoort zonder twijfel tot de top. Na Verloren ziel verscheen in 1997 het boek Dans met een engel waarin een overstap wordt gemaakt naar een nieuw hoofdpersoon: hoofdcommissaris Erik Winter. Met deze reeks breekt Edwardson ook in Nederland door. In 2008 sloot de serie af met De laatste winter, het tiende deel. Åke Edwardson werkt momenteel als hoogleraar journalistiek aan de universiteit van Göteborg. Ook al is Verloren ziel niet zijn allerbeste werk, ik had het niet willen missen.

ISBN 9789400501331 | Paperback | 248 pagina’s| A.W. Bruna uitgevers | augustus 2012
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 18 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven