Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De opvolgerDe opvolger
Alexander Söderberg


Soms kan een liefdesavontuur rampzalig uitpakken. Ook Sophie Brinkmann heeft deze harde les geleerd. Toen ze in het ziekenhuis, waar ze als verpleegster werkte, verliefd werd op een patiënt, stuurde ze haar leven onbewust in een levensgevaarlijke richting. De patiënt was niemand minder dan Hector Guzman, een beruchte drugsbaas. Sophies genegenheid voor Hector veranderde haar leven en dat van haar tienerzoon Albert voorgoed. Is er nog een weg terug naar hun oude, veilige bestaan?


Tegenwoordig maakt Sophie deel uit van een onvermoeibaar kat-en-muisspel. De politie zit achter haar en haar kersverse collega’s aan en ook de concurrentie speelt een genadeloos hard spel. Hector zelf ligt al maanden in coma. Een aanslag werd hem bijna fataal.  Alleen Hectors meest naaste medewerkers weten dat zijn leven aan een zijden draadje hangt. Alles draait immers om degene met de meeste macht. Hectors vader is vermoord dus nu is Hector de grote baas.  Als ook Hector uitgeschakeld blijkt te zijn, zal de strijd om het drugsimperium in volle hevigheid losbarsten.


Sophie beseft dat ze zichzelf in een onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd. Het ergste is nog wel dat niet zijzelf maar Albert de prijs heeft moeten betalen. Een stel corrupte politieagenten is er verantwoordelijk voor dat Albert de rest van zijn leven in een rolstoel zal zitten. Sophie heeft als moeder gefaald, zo voelt ze dat. Wanhopig probeert ze een manier te vinden de gemoederen in het criminele wereldje te sussen. Nadat de broer van Hector, die met zijn vrouw en kinderen een teruggetrokken leven leidde, op klaarlichte dag wordt vermoord, is de maat vol.


Tegenwoordig is Sophie een crimineel maar haar vriendelijke karakter is nog niet volledig verdwenen. Haar geloof in de medemens is nog niet verwoest. Zonder iemand over haar voornemen in te lichten, zoekt ze contact met Ralph Hanke. Hij is de grootste concurrent van Hector en een meedogenloze man. Sophie weet zeker dat hij achter de aanslag op Hectors broer zit. Tot Hankes grote verbazing vraagt Sophie hem om respijt. Is het mogelijk dat de organisaties de bloederige heksenjacht tijdelijk staken? Volgens Sophie zullen de kansen van Hanke verbeteren als hij zichzelf nu een adempauze gunt.


Sophie hoopt met heel haar hart dat haar verzoeningspoging zijn vruchten af zal werpen maar het antwoord van Hanke is luid en duidelijk. Twee medewerkers van Hector worden zonder pardon afgeknald. Sophie begrijpt dat haar poging vruchteloos is geweest. Ze is naïef geweest en tot overmaat van ramp is haar actie niet geheel onopgemerkt gebleven. En dan voltrekt zich een nieuwe ramp. Terwijl Sophie alles op alles zal moeten zetten om het leven van haar zoon veilig te stellen, zitten de politie en haar inmiddels wantrouwige collega’s haar op de hielen.


De opvolger is het tweede deel in de trilogie over Hector Guzman en Sophie Brinkmann. Het verhaal gaat meteen verder waar het in het vorige deel – De vuurdoop – eindigde. Mijn recensie over De vuurdoop is zeer lovend maar vreemd genoeg was ik het verhaal totaal vergeten, iets wat mij vrijwel nooit overkomt. Waarom is dit sterke verhaal niet blijven hangen? In De opvolger worden in sneltreinvaart tal van personages en verhaallijnen geïntroduceerd en ik begreep er aanvankelijk maar weinig van. Het duurde vrij lang voor het gevoel van verwarring voor interesse plaatsmaakte maar uiteindelijk ging ik toch overstag.


Wie De opvolger wil lezen, kan het beste bij het begin beginnen. Het verhaal komt het best tot zijn recht als het direct na het lezen van De vuurdoop gelezen wordt. Söderberg hanteert een pittige schrijfstijl en geeft het, goed uitgedachte, verhaal niet cadeau. De talrijke personages zijn uiteenlopend. De politie bestaat uit rechtdoorzee rechtshandhavers, corrupte smeerlappen en types die niet weten of ze nu goed of slecht zijn. Sophie kan bikkelhard zijn als het om het leven van haar zoon gaat maar het lukt haar niet haar gevoelige kant uit te schakelen. Dat Söderberg de menselijkheid van zijn personages niet uit het oog heeft verloren, maakt deze thriller tot veel meer dan een doorsnee misdaadverhaal. Slechte eigenschappen gaan gepaard met onverwachte genegenheid, doorzettingsvermogen of schuldgevoelens.


De opvolger is een complex verhaal dat even tijd nodig heeft om tot bloei te komen. Waarschijnlijk is de inhoud veel overtuigender als het boek direct na De vuurdoop wordt gelezen. Toch wist het verhaal mijn nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. Mijn verwachtingen voor het derde en laatste deel in deze reeks zijn dan ook hooggespannen!


ISBN 9789023490081 | paperback | 400 pagina's| Cargo | september 2015
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 7 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven