Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe vuurdoop
Alexander Söderberg

Sophie Brinkmann kan niet ontkennen dat ze haar nieuwe patiënt graag mag. Hector Guzman heeft op zijn beurt de verpleegster ook opgemerkt. Hij vraagt haar het hemd van het lijf en Sophie geniet van zijn belangstelling. Wanneer Hector het ziekenhuis mag verlaten – hij heeft een gebroken been – houden ze contact. Sophie had de boot beter af kunnen houden. Ze weet nog niet dat haar omgang met Hector betekent dat haar vredige leventje met haar vijftienjarige zoon Albert voorgoed voorbij is.

Denk nu niet dat Hector slechte bedoelingen heeft. Integendeel. Hij is bijzonder gecharmeerd van Sophie en heeft het goed met haar voor. Hector is echter geen doorsnee man. Hij is de grootse drugsbaas van Zweden en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een speciaal politieteam. Zijn contact met Sophie blijft niet onopgemerkt. Teamlid Lars Vinge krijgt de taak toebedeeld haar te schaduwen en af te luisteren. Het hoofd van het team, Gunilla, benadert Sophie en probeert haar over te halen informatie over de activiteiten van Hector door te spelen.

Sophie weet zich geen raad met de situatie. Ze wilde op haar gemak uitvinden of het iets zou kunnen worden tussen haar en Hector. Aantrekkingskracht is er zeker. Nu Sophie weet dat hij een gangsterbaas is, wil ze Hector uit de weg gaan. Dat is echter niet wat Gunilla wil. Sophie komt in een nachtmerrie terecht. Wanneer ze getuige is van een schietpartij, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Ze is betrokken geraakt bij criminele praktijken. Hulp zoeken bij de leden van het politieteam is geen optie. Deze spelen een heel vuil spel en deinzen op hun beurt ook niet terug voor geweld. Alles loopt volledig uit de hand wanneer twee gewetenloze agenten het op Albert hebben voorzien. Lars Vinge - de enige agent in het team met een geweten - verliest door zijn medicijnverslaving de grip op zichzelf en raakt geobsedeerd door Sophie.

De vuurdoop is het thrillerdebuut van  Alexander Söderberg. Als scriptschrijver maakte hij televisiebewerkingen van de boeken van Camilla Lӓckberg en Åke Edwardson. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stijl van dit boek vrij filmisch is. Door de heldere beschrijvingen en situatieschetsen komt het verhaal tot leven. Het zou zo verfilmd kunnen worden en het zou me niet verbazen als dat ook gaat gebeuren.

Het verhaal is gewelddadig met haast enthousiaste beschrijvingen van wonden en verminkingen. Menigeen legt het loodje. Niet voor tere zieltjes dus. Een nog niet door mij genoemd personage is Jens, een wapenhandelaar. Het toeval wil dat hij een oude liefde is van Sophie en dat ze door Hector weer met elkaar in contact komen. Jens werpt zich op als reddende engel maar dat neemt niet weg dat hij een doorgewinterde crimineel is. Sophie weet haar liefdes niet erg goed uit te kiezen. De verhaallijnen passen goed in elkaar en bieden ruimte voor meer. En dat is precies de bedoeling van de auteur want dit boek is het eerste deel van een trilogie. En daar ben ik blij om want deze uitstekende thriller vol vaart smaakt absoluut naar meer.

ISBN 9789023473336| Paperback | 496 pagina’s| uitgeverij Cargo | september 2012
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 1 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven