Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Fotomodel gezochtFotomodel gezocht
Aloka Liefrink


Jolien heeft het niet getroffen in haar leven. Haar ouders zijn gescheiden, en ze is kwaad op haar vader omdat die met zijn nieuwe liefde naar Egypte gaat. Ze blijft alleen achter met haar moeder. Ze is twintig en studeert communicatiewetenschappen. Ze zou graag op kamers gaan, maar kan dat niet betalen. Ze blijft dus bij haar moeder, die haar best doet een nieuw leven op te bouwen. Daar  is ze nogal haastig mee. Als ze Robert en Harold, oud-klasgenoten, ontmoet, valt ze meteen voor Robert en die woont binnen de kortste keren bij moeder en dochter in.
Deze mannen deugen niet, maar Jolien heeft nogal wat tijd nodig om daar achter te komen. Robert stelt zich op als een vaderfiguur, en Jolien, niet zo stevig in haar schoenen, trapt erin.


Het wordt nog erger als ze op een dag haar moeder vindt, die zelfmoord gepleegd lijkt te hebben. Nu moet ze alleen verder, en zelfs al doorziet ze soms Roberts praatjes, hij weet het iedere keer zo te draaien dat ze toch maar blijft.  Robert maakt heel handig gebruik maakt van haar onzekerheid.
Hij weet haar los te weken van de weinige vrienden en kennissen die ze heeft, en terwijl hij haar een roemrijke toekomst voorspelt als fotomodel, maakt hij samen met Harold misbruik van haar. Kwalijke methoden als drugs en geweld schuwen ze niet. En het soort fotomodel dat ze nu geworden is, is niet wat Jolien voor ogen stond.
Als Svetlana, vriendin en meer van de twee mannen, haar ook nog bedreigt, wil ze toch proberen er uit te stappen. Maar dat gaat zomaar niet..
Zal Jolien weten te ontsnappen? Of is haar ondergang onvermijdelijk? Is ze opgewassen tegen drie kwaadwillende mensen?


Jolien is de ik-verteller, maar er zijn ook vaak stukjes, onaangekondigd overigens, waarin Robert met zijn verwrongen geest aan het woord is. Die man is werkelijk gestoord, en op zijn beurt de speelbal van Harold, die een enkele keer de ik-verteller is. Zo worden voor de lezer alle kanten van het verhaal opengegooid, en wordt er een spanningsboog opgebouwd. Je wil weten hoe dit af gaat lopen. Jammer is dat er dan nog een epiloog komt waarin alles ineens erg snel wordt afgeraffeld. Had mijns inziens weggelaten kunnen worden. Het verhaal draait om de valkuil die mooipratende mannen voor mooie labiele meisjes opzetten. We krijgen inzage in het hoofd van Jolien, die behalve labiel ook nog naïef is. Haar reacties en overwegingen getuigen niet echt van een volwassen persoonlijkheid. Maar in dat opzicht is het boek ook nog enigszins een ontwikkelingsroman.
We moeten het een en ander aannemen, dat niet nadrukkelijk verteld wordt. Op een bepaald moment zal ze de studie afgerond hebben. Solliciteert ze? Dat weten we niet. Het was leuk geweest als dit wel verteld was, nu blijf je als lezer soms in het luchtledige hangen. Maar waarschijnlijk vond de schrijfster dat het niet echt ter zake deed voor wat ze wilde vertellen. En dat is ook wel zo.
Het is een weghapthriller, leuk voor een paar uurtjes ontspanning.


ISBN 9789078840275| Paperback | 140 pagina’s| Uitgeverij PMA| december 2011

© Marjo, 10 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven