Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het einde van de zomerHet einde van de zomer
Anders de la Motte


Er werd met man en macht naar de kleine Billy Nilsson gezocht. Het hele dorp was in de ban van de verdwijning van het vijfjarige jongetje. Aanvankelijk was de sfeer nog redelijk ontspannen. Het knulletje was vast iets te ver van huis afgedwaald, iets wat elk speels kind kon overkomen. Iedereen wilde het kind graag vinden om tot plaatselijke held uitgeroepen te worden. Toen de dagen voorbijgingen sloeg de stemming om. Eigenlijk wilde niemand nog naar Billy zoeken, uit angst geen huilend kind maar een lijkje aan te treffen.


Er werd geen huilend jongetje gevonden. Er werd ook geen lijkje gevonden. Billy was spoorloos en bleef spoorloos. Alle hoop op een goede afloop was vervlogen. Volgens de dorpelingen was Tommy Rooth de schuldige. Hij was onbetrouwbaar én hij lag met Billy’s familie overhoop. De politie pakte hem op maar moest hem bij gebrek aan bewijs weer in vrijheid stellen. Op een ansichtkaart aan zijn vrouw na, werd nooit meer iets van hem vernomen. Niet veel later maakte Billy’s moeder Magdalena een einde aan haar leven. Haar echtgenoot en haar twee overgebleven kinderen, tieners al, konden het verlies van Billy niet compenseren.


Twintig jaar later probeert Billy’s oudere zus Veronica haar leven niet langer door de verdwijning van haar broertje en de dood van haar moeder te laten beheersen. Ze woont al vanaf haar achttiende niet meer op het Zweedse platteland en ze gaat het contact met haar vader en broer Mattias zo veel mogelijk uit de weg. In Stockholm heeft ze, onder een andere naam, een nieuw leven opgebouwd. Toch blijft het verdriet aan haar trekken. Ze geeft zelfs groepstherapie aan mensen die rouwen om het verlies van een dierbare. Het verdriet van anderen is bedwelmend. Het vervangt de verdovende middelen waar ze eerder naar greep.


Sinds kort is Veronica weer vrijgezel maar ze kan nog niet accepteren dat de liefde van haar leven haar niet meer wil zien. Uit wanhoop is ze de fout ingegaan waarna ze een tijdje niet mocht werken. Nu mag ze op een nieuwe werkplek weer aan de slag. Opnieuw mag ze zich voeden met de ellende van een ander. Veronica weet dat haar nieuwe chef Ruud haar goed in de gaten houdt en ze doet haar uiterste best hem niet teleur te stellen. Ook al dwalen haar gedachten regelmatig af, haar ogen blijven de deelnemers van de groepstherapie aandachtig aankijken.


Isak, een nieuwe deelnemer, verstoort de breekbare balans waar Veronica zich vastberaden aan vastklampt. Er gaat een vreemde aantrekkingskracht van hem uit. Wanneer hij zijn verhaal doet, slaat de verwarring toe. Isak vertelt dat zijn vriendje twintig jaar geleden is verdwenen en niet meer is teruggevonden. Ook al was hij nog maar vijf toen het gebeurde, hij heeft er nog altijd moeite mee. Volkomen overrompeld raakt Veronica de grip op het gesprek kwijt.


Was Isak werkelijk een vriendje van Billy of is hij Billy zelf? Er volgt een verwarrende periode. Tijdens de groepsgesprekken probeert Veronica Isak, geheel tegen de regels in, uit te horen. Ook thuis vindt ze geen rust. Ze heeft het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden en zelfs de sfeer in haar flat voelt verstoord. Veronica beseft dat ze het verleden niet langer kan laten rusten. Ze keert terug naar het platteland, waar haar vader nog altijd in hetzelfde huis woont. Ze is vastbesloten te achterhalen wat er twintig jaar geleden precies is gebeurd. Is Billy werkelijk door Tommy Rooth vermoord of is Isak wel degelijk haar broer?


Het einde van de zomer heeft een diepe indruk op me gemaakt. Auteur Anders de la Motte combineert meerdere soorten spanning met elkaar. Er is sprake van acute angst, sluimerende spanning en een dreigende sfeer. Het onderzoek van Veronica wordt door vrijwel niemand op prijs gesteld, waardoor de spanning alleen maar toeneemt. Wat wordt al twintig jaar verzwegen en door wie?


Veronica neemt de hoofdverhaallijn voor haar rekening. Haar verhaal speelt zich in het heden af. Het verleden wordt door Krister Månsson uit de doeken gedaan. In 1983 is hij als hoofdcommissaris verantwoordelijk voor het onderzoek naar de verdwijning van Billy. Wanneer het uitblijven van resultaten hem persoonlijk wordt aangerekend, krijgt hij problemen met zijn gezondheid. Naast deze twee verhaallijnen zijn er ook brieven toegevoegd. Het zijn liefdesbrieven die steeds obsessiever van toon worden. Door wie zijn ze geschreven?


Het einde van de zomer is niet alleen spannend maar ook heel indringend en aangrijpend. Het is een absolute aanrader voor thrillerfans maar zeker ook voor liefhebbers van psychologische romans. Dit indrukwekkende verhaal laat je niet meer los.


ISBN 9789044538687 | paperback | 379 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2017

Vertaald door Marika Otte

© Annemarie, 3 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven