Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

spannende boekenRavenzwart
Ann Cleeves

 

Een desolaat winters landschap, zwarte raven cirkelen boven het lijk van Catherine als ze gevonden wordt door Fran Hunter. Een paar dagen daarvoor was Catherine op bezoek geweest bij Magnus Tait. Het was op nieuwjaarsdag, Catherine en haar vriendin Sally vonden het wel leuk om elkaar uit te dagen, want bij Magnus bleef je beter weg. Magnus is een zonderling, een eenzaat en bovendien zwakbegaafd.
Enkele jaren eerder verdween er al eens een meisje en de hele gemeenschap van dit Shetlandse dorp verdenkt Magnus van deze verdwijning, dus nu ook van de moord op Catherine.
Maar inspecteur Jimmy Perez gunt Magnus het voordeel van de twijfel en begint het leven van de andere bewoners uit te spitten. Al heel vlug blijkt dat er inderdaad veel meer aan de hand is.


Het boek barst van de desolate sfeer die er op deze eilandengroep heerst. En hoewel ze daar in een vrij kleine gemeenschap leven is er bij die mensen toch een sterke eenzaamheid aanwezig. Dat komt vooral goed tot uiting in het personage van Magnus Tait.


'Ladythriller' staat er op de cover. Ik snap niet goed wat hier de reden voor is, in ieder geval slaat het nergens op. Ik zou het een psychologische thriller noemen, met goed uitgewerkte karakters, waarbij vooral Magnus Tait en Jimmy Perez bij mij blijven 'hangen'. Het is spannend zonder dat er spectaculaire dingen gebeuren, het is meer het onderhuidse, de geladenheid van het verhaal, de hele sfeer die een zekere spanning opwekken. Ik zou het willen vergelijken met de scandinavische thrillers, als je daar kan van genieten dan is dit ook wat voor jou.


Over de auteur : Ann Cleeves heeft een vijftiental boeken op haar naam staan, waarvan de serie rond Stephen Ramsey het bekendst is. Tot nu toe zijn slechts drie boeken in het Nederlands vertaald :'Lokvogel' (2003), 'Onschuld' (2004) en nu 'Ravenzwart'. Ze is opgegroeid in Noord-Devon, in het zuidwesten van Engeland. Haar vader was onderwijzer en zelf studeerde ze aan de universiteit maar maakte haar studie niet af. Daarna heeft ze allerlei banen gehad, bij de kustwacht, bij een opvangtehuis voor vrouwen, ze was kok bij een vogelopvangcentrum, en bij de kinderbescherming. Haar man is ornitholoog en door zijn werk is ze op de Shetlandlandeilanden terecht gekomen. Daar hebben ze langere tijd gewoond en heeft ze inspiratie opgedaan voor dit boek.


ISBN 9022991938 Ingenaaid, 286 pagina's Verschenen: april 2006 A.W. Bruna Uitgevers
Vertaler: M. Jansen in de Wal

© Christine, juni 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Recensies

Boven