Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De genezerDe genezer
Antti Tuomainen


‘We worden niet verrast door de dingen die we nog niet kennen, maar door de dingen waarvan we dachten dat we ze kenden terwijl dat niet zo blijkt te zijn.’


In de wereld zoals die in het boek beschreven wordt is het snel bergafwaarts gegaan met onze aardbol. Het milieu is helemaal naar de knoppen, meer dan de helft van de wereldbevolking - wie er nog over is dan - is op de vlucht, er is nauwelijks meer genoeg te eten voor al die hongerigen, laat staan onderdak, en het klimaat is verslechterd: het regent continu, waardoor er gaten vallen in wegen en huizen verzakken. Ziektes worden epidemieën en zijn niet meer tegen te houden, en op straat is het niet veilig meer.
In die wereld proberen Tapani Lehtinen en zijn vrouw Johanna er het beste van te maken.


Maar dan slaat het noodlot toe: Johanna, die onderzoeksjournalist is, heeft al een etmaal niets van zich laten horen. Dat is compleet tegen haar gewoontes in en Tapani maakt zich zorgen. Te meer als de fotograaf die bij haar was ook niet terugkeert.
Tapani schakelt de politie in, maar die is onderbemand: teveel misdaden en te weinig agenten.
Ze werken liever aan een grote zaak: er is iemand die complete gezinnen uitmoordt; gezinnen waarvan de hoofdkostwinner een bankdirecteur is, of de directeur van een fabriek die slecht is voor het milieu. Dat is dan ook de achterliggende reden: die mensen hebben deze slechte tijden op hun geweten, vindt de moordenaar. Hij zal de wereld van hen bevrijden cq genezen. Zo wordt hij genoemd: ‘De Genezer’.  De politie heeft wel een verdachte maar die is al vijf jaar dood! Als Tapani ontdekt dat zijn vrouw bezig was met een artikel over de Genezer, moet hij wel zelf op onderzoek uit. Dat levert heel onverwachte situaties op. De bodem onder zijn bestaan dreigt weg te vallen.
Wie is die doorgedraaide milieuactivist? Waar is Johanna?


Op het moment dat je denkt dat je een pure milieuthriller zit te lezen, slaat het plot om, en wordt het meer een ’romantische’ thriller. Het verhaal heeft twee kanten, maar het is vooral de naargeestige akelige sfeer van een bijna apocalyptische wereld die blijft hangen. De romankant, Tapani en Johanna, doet er minder toe. Ik had de voorkeur gegeven aan wat meer evenwicht, misschien tussenstukjes verteld vanuit de persoon Johanna, zonder te verklappen waar ze is en waarom.


ISBN 9789400501188 | paperback |208 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2013
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

© Marjo, 8 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven