Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe genezer
Antti Tuomainen

Tapani Lehtinen maakt zich zorgen. Hij heeft nu al een etmaal niets van zijn vrouw Johanna vernomen. Ze belde om te zeggen dat ze wat later thuis zou komen van haar werk als onderzoeksjournalist en daarna bleven verdere berichten uit. Tapani en Johanna vormen een hecht stel en wanneer ze niet bij elkaar zijn bellen ze elkaar meerdere keren per dag. Tapani belt keer op keer naar het mobieltje van Johanna maar niemand neemt op.

Dit verhaal speelt zich af in Helsinki, ergens in de nabije toekomst. Onze planeet verkeert in een slechte staat en grote delen van de wereld zijn onbewoonbaar geworden. In tien jaar tijd is het heel hard gegaan.

“Achteraf was het natuurlijk makkelijk te zeggen dat alle voortekenen toen al aanwezig waren geweest: de steeds drogere zomers, die zich tot ver in het najaar uitstrekten; de regenachtige winters en de wind die steeds verder in hevigheid toenam; het nieuws over de honderden miljoenen mensen die over de aardbol zwierven, en de exotische insecten die ongemerkt ook hier door de tuin en over je huid kropen en die borreliose, malaria, leishmaniasis en encefalitis verspreidden.”

Helsinki verkeert in staat van verval en wordt geteisterd door de gevolgen van hevige regenbuien. Er heerst totale anarchie. Bewakingsbedrijven – die als paddenstoelen uit grond schieten – proberen orde in de chaos te scheppen maar dit lijkt alleen maar averechts te werken. Het is gebeurd met de aarde zoals wij deze kennen. Gelukkig hadden Tapani en Johanna elkaar nog. Maar nu is Johanna weg en ook de fotograaf die met haar mee was, is niet huiswaarts gekeerd. De politie is vriendelijk maar onderbemand, zij kunnen Tapani niet helpen. Er rest hem niets anders dan zelf op onderzoek uit te gaan. Hij wil Johanna terug, kan niet zonder haar.

Wanneer Tapani de gegevens en computerbestanden van Johanna inkijkt, ontdekt hij dat ze werkte aan een artikel over De Genezer. De Genezer blijkt een doorgedraaide milieuactivist te zijn. Hij moord hele gezinnen uit. De politie heeft een verdachte op het oog. Er is echter een probleem, de man die verantwoordelijk zou zijn voor de moordpartijen is al vijf jaar dood!

Met hulp van taxichauffeur Hamid – die hem door het gevaarlijke Helsinki loodst – trekt Tapani elke mogelijke aanwijzing na. Hij steekt zijn neus in zaken die hem het leven kunnen kosten. Het spoor blijft leiden naar De Genezer. En dan komt Tapani erachter dat Johanna’s verleden geheimen voor hem herbergt. Wat is haar band met de man die zich De Genezer noemt?

De genezer is het eerste boek van Antti Tuomainen dat in Nederland verschijnt. Het boek heeft de Clue Award gewonnen voor beste Finse misdaadroman. Het verhaal is heel indringend. Is dit een mogelijk scenario waar we met zijn allen op afstevenen? De auteur onderbouwt het verhaal zo overtuigend dat het me af en toe de stuipen op het lijf joeg. De groeiende wanhoop van Tapani maar ook zijn vastbeslotenheid om door te gaan, zijn griezelig goed beschreven. Evenals zijn liefde voor Johanna, ze hebben alleen elkaar nog. In een wereld die geteisterd wordt door (natuur)geweld en waarin vriendschappen minder hecht blijken dan gedacht, klampten deze twee mensen zich aan elkaar vast. Wanneer Johanna spoorloos blijft, is Tapani bereid tot het uiterste te gaan. En ik ging tot het uiterste om dit boek zo snel mogelijk uit te lezen.

ISBN 9789400501188 | paperback |208 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2013
Vertaald door Annemarie Raas

© Annemarie, 21 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven