Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Amsterdam - StockholmAmsterdam - Stockholm
Arne Dahl


Wanneer eurocommissaris Marianne Barrière op de Duitse autobahn naar een vlammenzee staart, ziet de Française iets wat haar leven voorgoed zal veranderen. Te midden van de zwartgeblakerde restanten van een gruwelijk ongeluk staat een klein, wit autootje. De bestuurder stapt enigszins verdwaasd uit. Hij is volledig ongedeerd. Marianne, die commissaris voor milieuzaken is, beseft dat de geluksvogel in een elektrische auto rijdt en dat brengt haar op een lumineus idee.


Wanneer Marianne ruim een half jaar later tijdens een luxe banket in het Muiderslot kennismaakt met Paul Hjelm en zijn vriendin Kerstin Holm, weet ze nog niet dat ze zijn hulp op korte termijn hard nodig zal hebben. Paul zelf is zich daar ook niet van bewust. Hij geeft leiding aan het zogeheten Opcop-team, een geheime afdeling van Europol, dat in Den Haag gevestigd is. Hij en zijn team hebben hun handen vol aan de observatie van een grachtenpand in Amsterdam. De lieden die zich in dat pand bevinden houden zich naar alle waarschijnlijk met mensenhandel bezig. Als hun vermoeden klopt, zetten de nietsontziende  mensenhandelaars in heel Europa bedelaars in om miljoenen te verdienen.


Terwijl elke beweging in en om het grachtenpand wordt gadegeslagen, stuit de Zweedse afdeling van Opcop op een bizarre moordzaak. In Stockholm is midden op straat de Deense professor Niels Sørensen om het leven gebracht. Terwijl hij in paniek op een taxi afstormde werd hij door een onbekende vastgegrepen. Deze belager sneed de keel van de professor door. De meeste getuigenverklaringen zijn opgenomen maar het lijkt erop dat die van een zwerver ontbreekt. De man heeft zich volgens de andere getuigen uit de voeten gemaakt. Hij zat onder het bloed. Ook de mobiele telefoon van de professor, met daarop onmisbare informatie, is verdwenen. Zonder deze informatie kan een belangrijk project, een speciaal soort accu, niet voltooid worden.


Terug naar Amsterdam. De mensenhandelaren maken het Opcop niet makkelijk. Ze nemen het zekere voor het onzekere en praten nooit rechtstreeks met elkaar over hun plannen. Alle activiteiten zijn met gecodeerde berichten afgedekt. De geplaatste microfoons vangen nauwelijks nuttige informatie op. Om verder te komen, zullen er risico’s genomen moeten worden. Paul werkt inmiddels vrijwel dag en nacht. Meerdere zaken eisen nu zijn volledige aandacht op want ook Marianne Barrière heeft hem benaderd. Ze wordt gechanteerd. Het is een uiterste delicate zaak die ze alleen aan Paul toe durft te vertrouwen. Marianne zal binnenkort een opzienbarend wetsvoorstel indienen en het is duidelijk dat er personen zijn die dat koste wat kost willen voorkomen. Professor Sørensen werkte voor haar. Zijn dood is eveneens een regelrechte bedreiging aan het adres van Marianne.


Met Amsterdam – Stockholm spreekt Arne Dahl zijn zorgen over onze huidige maatschappij uit. Willen we echt leven in een wereld waarin persoonlijk belang belangrijker is dan collectief welzijn? Willen we echt leven in een maatschappij waarin de allerkwetsbaarsten onder ons schaamteloos worden uitgebuit? Een samenleving waarin corruptie een handig middel is om een winstgevend doel te bereiken? Ik deel zijn zorgen, want laten we eerlijk zijn: Europa is verhard. Het belang van het individu staat op nummer een. We laten anderen steeds vaker in de kou staan. Kijken weg. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die zich voor het welzijn van de wereld inzetten voor hun leven moeten vrezen?


Arne Dahl heeft wederom een weergaloze thriller geschreven. Hoewel het onderdeel van een reeks is, is het ook prima als standalone te lezen. Zoals altijd doet hij de lezer het verhaal niet cadeau. Er is concentratie en geduld nodig om het verhaal te doorgronden. De gebeurtenissen zijn aanvankelijk in nevelen gehuld maar dan ontvouwt zich een helder, indrukwekkend verhaal. Een verhaal dat zich stevig in mijn hoofd heeft genesteld en waar ik de komende tijd nog regelmatig aan terug zal denken. Arne Dahl weet als geen ander een uiterst spannend verhaal met een maatschappijkritische noot te verweven. En dat zonder belerende toon. De boodschap is luid en duidelijk overgekomen.


ISBN 9789044535907 | paperback | 504 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2016
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 25 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven