Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Woede
Arne Dahl


De zelfmoord van professor Udo Massicotte, een arts gespecialiseerd in plastisch chirurgie, trekt de aandacht van Arto Söderstedt van Opcop, een geheime eenheid van Europol onder leiding van Paul Hjelm. Söderstedt heeft een aantal bijzonderheden in het huis  van de professor opgemerkt. Hij is ervan overtuigd dat de zelfmoord in werkelijkheid een zorgvuldig gemaskeerde moord is. Een interessant feit is bovendien dat de zevenenzestigjarige Massicotte werkzaam was als expert op het gebied van herkenning van terroristen die plastische chirurgie hebben ondergaan. Het Opcop-team buigt zich over de zaak.

Niet veel later is Viggo Norlander, een voormalig collega van een aantal Opcop-leden, tijdens een avondje uit getuige van een schietpartij met dodelijke afloop. Wanneer hij met zijn vrouw min of meer bij toeval in een louche kroeg terecht komt, blijkt een aantal criminelen het op de Albanese wapenhandelaar Isli Vrapi te hebben voorzien. Het geweld barst als een bom los in het café. Dankzij zijn jarenlange ervaring als lid van het speciale A-team kan Norlander na afloop een waardevolle getuigenverklaring afleggen. 

De twee sterfgevallen baren Opcop zorgen. Is het toeval dat deze twee mensen vrijwel gelijktijdig de dood vonden of staan de gebeurtenissen met elkaar in verband? Het team besluit de twee zaken tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen wanneer er opnieuw een sterfgeval de aandacht van Opcop trekt. Politicus Roman Vacek is op brute wijze vermoord op een gevangeniseiland. Vreemd genoeg heeft de moordenaar een hap uit de arm van zijn slachtoffer genomen.

Staan de drie sterfgevallen los van elkaar? De uiterst bekwame leden van Opcop vermoeden van niet. Vacek heeft net als Massicotte een artsenopleiding voltooid. Hoe wapenhandelaar Vrapi in het plaatje past, weten de Opcop-leden nog niet maar het feit dat de drie juist nu om het leven zijn gekomen, is gewoonweg te toevallig. Tijdens het onderzoek naar de moord op Roman Vacek komen nieuwe sterfgevallen aan het licht. De moordenaar van Vacek heeft al eerder toegeslagen maar pas nu worden de misdaden met elkaar in verband gebracht. En dan volgt ontdekking op ontdekking. Een spetterende ontknoping kan niet meer uitblijven.

Arne Dahl gooit zijn lezers graag in het diepe. Woede leest zoals de Opcop-leden werken: alles begint met een aantal feiten en gebeurtenissen zonder dat er zicht op een eventuele samenhang of motief is. De lezer moet geduldig verdere ontwikkelingen afwachten. Arne Dahl neemt de tijd, het verhaal wordt uiterst vakkundig opgebouwd en onderbouwd. De lezer krijgt toch nog een lichte voorsprong op de Opcop-groep cadeau want er komen fragmenten van rapporten voorbij. In de rapporten wordt de jeugd van ene “W” beschreven. W blijkt in Frankrijk op te groeien tot een mogelijk gevaarlijk persoon maar dan verliezen zijn observeerders hem uit het oog. Ze blijken hem bijzonder graag terug te willen vinden. Wie is deze W?

Ook maakt de lezer kennis met het tienjarige jongetje Deda. Deda wordt op een dag van straat geplukt en op een groot schip gedeponeerd. Na een helse reis wordt Deda samen met een enorme hoeveelheid uitgeputte medepassagiers op een eiland gedumpt. Op het eiland is geen enkele voorziening aanwezig en het enige voedsel waarover de uitgehongerde mensen beschikken is een grote, nutteloze berg meel. Hevig geschokt ziet Deda hoe een allesoverheersende honger steeds meer mensen tot afschuwelijke daden drijft. Later zal duidelijk worden hoe de verhalen van Deda en W met het hoofdverhaal verweven zijn.

Wat zo knap is aan de schrijfwijze van Arne Dahl is dat hij aan het begin van het verhaal precies genoeg broodkruimels strooit om de aandacht van de lezer vast te houden. Vervolgens belandt het verhaal op een punt waarop de lezer de verbanden tussen de diverse gebeurtenissen begint te zien en dan is er geen houden meer aan: het verhaal gaat er in sneltreinvaart met de lezer vandoor. De intrigerende, nieuwe ontdekkingen zorgen ervoor dat het bedachtzame lezen overgaat in een gulzig verslinden van alle nieuwe verhaalontwikkelingen.

Leuk is dat er tijdens het onderzoek verslag wordt gedaan van een kort gesprek met politieman Griessel uit Kaapstad. Leest Arne Dahl soms, net als ik, graag thrillers van de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer? De intelligente en unieke schrijfstijl van Dahl maken zijn boeken keer op keer tot een groot succes. Met Woede heeft Arne Dahl wederom een thriller van een uitmuntende kwaliteit afgeleverd.

ISBN 9789044524291 | paperback | 504 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2014
Vertaald door Marika Otte

© Annemarie, 17 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven