Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De Cock en de zoete wraakDe Cock en de zoete wraak
Baantjer


Op een rustige maandagochtend in november doorbreekt een verontrustend bericht de stilte op het politiebureau in de Warmoesstraat. Er is een lijk gevonden. Rechercheur De Cock en zijn collega Vledder zullen hun overpeinzingen op een ander moment voort moeten zetten. Ze haasten zich naar de plek des onheils die zich wonderlijk genoeg op een bijzonder drukke locatie bevindt. Er is een moord gepleegd in de Albert Cuypstraat, in een appartementencomplex dat midden op de beroemde markt staat.


De dode, Dries Landman, is een oude bekende van De Cock. Negen jaar geleden schoot Dries tijdens een uit de hand gelopen vechtpartij ene Peet van Uffelen dood. De Cock had al snel door hoe de zaak in elkaar stak en Dries kreeg veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. Na negen jaar werd Dries op vrije voeten gesteld. Hij verliet de gevangenis, ging naar zijn oude appartement in de Albert Cuypstraat, stak de sleutel in het slot van de voordeur en werd neergeschoten. Dries Landman heeft niet lang van zijn nieuwverworven vrijheid mogen genieten.


Het ontgaat de immer oplettende De Cock niet dat zijn jonge collega steeds benauwder kijkt. Vledder vertrouwt De Cock toe dat hij problemen op liefdesgebied heeft. Vledder heeft vriendinnetjes bij de vleet maar onlangs heeft hij een wel heel bijzonder meisje ontmoet. Even dacht Vledder zelfs dat Wendy weleens de ware zou kunnen zijn. Toen ontdekte hij iets naars. Zijn droomvrouw houdt er een dubbelleven op na. Wendy werkt in de prostitutie om haar studie te bekostigen.


Vledder is nog altijd ontzet maar toch kan hij Wendy niet uit zijn hoofd zetten. Hij wil graag nog eens met haar praten maar ze neemt haar telefoon niet op. En er is nog niets: Vledder heeft haar toevertrouwd dat Dries Landman op vrije voeten gesteld zou worden. Toen Wendy hem terloops naar Dries vroeg, zocht hij er niks achter. Vol ijver trok hij Dries’ gegevens na. Nu Dries echter vermoord is, beseft Vledder dat hij een enorme inschattingsfout heeft gemaakt. Heeft Wendy hem erin geluisd? Hij kan het nauwelijks geloven.


De Cock parkeert Vledder achter zijn bureau. Omdat hij door Wendy zijdelings bij de zaak is betrokken, kan hij niet actief aan het onderzoek deelnemen. De Cock wil Wendy maar al te graag stevig aan de tand voelen maar de jonge vrouw lijkt in het niets te zijn opgelost. Is ze op de vlucht geslagen omdat ze een moord heeft gepleegd? Het ziet er niet goed voor Wendy uit. Toch is ze niet de enige verdachte. Peet van Uffelen had een broer. René. Heel toevallig is René sinds kort marktkoopman. Op de Albert Cuyp…


De Cock en de zoete wraak is alweer het 79ste boek over de geliefde rechercheur De Cock (met cee-oo-cee-kaa) en zijn collega’s. De eerste 75 delen zijn door Appie Baantjer (1923 – 2010) geschreven. De recentere delen heeft Peter Römer voor zijn rekening genomen. Hij is er uitermate goed in geslaagd het warme karakter van de doorgewinterde politieman in stand te houden. Ook de genoeglijkheid van wereldstad Amsterdam wordt vol genegenheid omschreven.


In De Cock en de zoete wraak heeft De Cock een flinke griep te pakken. Hoewel hij koorts heeft en zich vreselijk belabberd voelt, weigert hij ziekteverlof op te nemen. Mevrouw De Cock vertroetelt haar echtgenoot buiten werktijd met versgeperste sapjes en warme voetenbaden maar van bedrust wil de eigenwijze politieman niets weten. De zaak heeft zich stevig in zijn gedachten genesteld en De Cock zal zich pas kunnen ontspannen wanneer hij de zaak tot een goed einde heeft gebracht. Het is voor de grieperige politieman te hopen dat hij het mysterie snel zal doorgronden. Wie heeft de brute moord gepleegd? Het antwoord op dit raadsel is zowel verrassend als vanzelfsprekend.


ISBN 9789026138478 | paperback | 141 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016

© Annemarie, 16 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven