Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altBreuklijn
Barry Eisler

Advocaat Alex Treven ziet het vervullen van zijn droom, een partnerschap in het advocatenkantoor waar hij al jaren werkt, steeds dichterbij komen. Hij heeft een belangrijke cliënt binnengehaald en deze zaak uit handen van de partners weten te houden. Als Alex deze opdracht eigenhandig tot een goed eind weet te brengen zit hij gebakken. Zijn cliënt, Richard Hilzoy, heeft een softwareprogramma met grote mogelijkheden ontwikkelt. Alex is druk bezig met het aanvragen van een patent en een grote durfinvesteerder, Kleiner Perkins, toont interesse. Wanneer Hilzoy niet op komt dagen voor de uiterst belangrijke afspraak met Kleiner Perkins krijgt Alex het benauwd. Het is niks voor de stipte Hilzoy om niet op tijd te komen. Al snel wordt duidelijk dat Hilzoy helemaal niet meer zal arriveren. Hij is vermoord. De brave man bleek betrokken bij drugshandel en dit vieze zaakje is hem fataal geworden. Alex is verbijsterd en vindt het moeilijk te geloven dat deze keurige heer zich met iets dergelijks als drugs heeft ingelaten.

Alex besluit om direct de volgende dag contact op te nemen met zijn oude studievriend Hank Shiffman. Hank werkt op het octrooibureau en helpt Alex met de octrooiaanvraag voor Obsidian, het softwareprogramma van Hilzoy. Maar ook Hank zal Alex nooit meer te woord kunnen staan. Alex krijgt de directeur van het bureau aan de telefoon en deze vertelt hem dat Hank een dag eerder is overleden aan een hartaanval. Alex kan nauwelijks bevatten dat het hart van een kerngezond iemand als Hank het zomaar ineens kan begeven. Die nacht kan hij niet slapen. Deze slapeloosheid redt zijn leven. Hij hoort namelijk een uiterst zacht geluid en weet dat het zijn voordeur is die opengaat. Iemand dringt zijn huis binnen en heeft het op Alex voorzien. Ternauwernood weet hij aan zijn belager te ontsnappen. De politie doet de insluiping af als een gewone inbraak maar Alex kan zich hier niet bij neerleggen. Eerst wordt Hilzoy om het leven gebracht, vervolgens sterft Hank en daarna wordt er bij hem ingebroken. Alle drie hebben ze te maken met Obsidian, Alex gelooft niet langer dat er toeval in het spel is.

Alex kan wel wat hulp gebruiken. Hij ziet zich gedwongen om contact op te nemen met zijn broer Ben, een elite-soldaat. Ze hebben al jaren geen contact meer. Ben geeft gehoor aan Alex hulpvraag en stapt meteen in het vliegtuig om zich bij zijn broer te voegen. Er breekt een heftige tijd aan. De broers worstelen met een tragische familiegeschiedenis. Ze dragen oud zeer met zich mee en de verwijten vliegen al snel over en weer. Terwijl ze zich tot het uiterste in moeten spannen om het er levend vanaf te gaan brengen, vertroebelen de vele ruzies de concentratie. Tot overmaat van ramp laten ze ook nog eens hun oog vallen op dezelfde dame.

Terwijl veel auteurs van actiethrillers al te veel diepgang schuwen, heeft Eisler het aangedurfd om wél inhoudelijk dieper op de zaken in te gaan.  Het verleden van de broers geeft een extra dimensie aan het verhaal. Wees niet bang dat dit afbreuk doet aan het actie-gehalte. Ben heeft volop bloederige ontmoetingen met ongure types en ook Alex komt voor een aantal pittige uitdagingen te staan. Spanning alom.

Barry Eisler werkt momenteel als advocaat dus het is niet moeilijk te raden waar hij zijn inspiratie voor het personage Alex vandaan heeft gehaald. Maar ook Ben heeft wellicht wat trekjes van de schrijver meegekregen want Eisler is een voormalig CIA-agent. Schrijven kan de veelzijdige Eisler ook en dit doet hij zeer verdienstelijk. Breuklijn is een smakelijke thriller.

ISBN 9789022997420 | Paperback |311 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2012

Vertaald door Joost van der Meer en William Oostendorp

© Annemarie, 26 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven