Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

OpgejaagdOpgejaagd
Barry Eisler


Evelyn Gallagher is een trouwe medewerker van de NSA. Haar werkzaamheden zijn strikt geheim. Evelyn werkt met het programma God’s Eye, dat aan een alziend oog doet denken. God’s Eye hackt een groot aantal op internet aangesloten camera’s. Het programma heeft lak aan de privacywetgeving. Iedereen die een camera gebruikt, kan ongewild door Evelyn bespied worden.


Denk je dat het alziende oog jou niet kan zien? Camera’s zijn overal. Ze zitten in laptops, webcams, smartphones, babyfoons en beveiligingscamera. Ook als je gaat winkelen wordt je door camera’s in de gaten gehouden. Als de camera met het internet is verbonden, kan Evelyn de beelden oppikken. Natuurlijk heeft de NSA geen belang bij willekeurige beelden. Het is gekoppeld aan een biometrieprogramma met gezichtsherkenning. Als een combinatie verdacht is, doet het systeem daar melding van. Evelyn heeft zojuist zo’n melding ontdekt. Ze geeft het meteen aan haar baas, NSA directeur Theodore Anders, door.


Het systeem heeft een ontmoeting van twee mensen die op een zogeheten “watchlist” staan opgemerkt. Journalist Ryan Hamilton heeft in Istanbul SUSLA Daniel Perkins getroffen. SUSLA staat voor Special US Liaison Advisor. Daniel Perkins is de belangrijkste vertegenwoordiger van de NSA in Turkije. Hij staat in direct contact met directeur Anders. Perkins is werkzaam in Ankara. Waarom is hij naar Istanbul gereisd om Hamilton te ontmoeten? Anders weet dat hij een gevreesde mogelijkheid niet uit mag sluiten: Perkins is mogelijk van plan om in de voetsporen van klokkenluider Edward Snowden te treden. Heeft hij geheime informatie aan Hamilton doorgespeeld?


Anders stuurt twee medewerkers naar Turkije. Thomas Delgado zorgt ervoor dat Daniel Perkins bij een noodlottig auto-ongeluk om het leven komt. Niemand stelt vragen. Huurmoordenaar nummer 2, Manus Marvin, neemt Hamilton voor zijn rekening. Hij ontvoert de journalist en draagt hem over aan een aantal Turkse stromannen. Iedereen zal denken dat Hamilton door rebellen is ontvoerd en vermoord. Niemand zal vermoeden dat de NSA achter de dood van de twee mannen zit. Niemand, behalve Evelyn.


Anders twijfelt aan de discretie van Evelyn. Zij is degene die de clandestiene ontmoeting heeft opgemerkt en gemeld. Hoe zal zij op de dood van de twee mannen reageren? Evelyn heeft al eerder onwenselijke vragen gesteld. Kort nadat ze een ander verdacht contact had opgemerkt, pleegde het onderwerp van haar interesse zelfmoord. Evelyn is zo onverstandig geweest haar twijfels te uiten. Anders weet nu dat hij op zijn hoede moet zijn. Evelyn zal kunnen beseffen dat Hamilton en Perkins door de NSA om het leven zijn gebracht. Hij draagt Manus op Evelyn goed in de gaten te houden.


Manus doet keurig wat Anders hem opgedragen heeft. Dat doet hij al sinds Anders hem min of meer van de straat heeft geplukt. Manus is een meedogenloze moordenaar maar Anders is als een vader voor hem. Een mentor. Wanneer Evelyn en haar zoontje Dash een honkbalwedstrijd bezoeken, zit hij een paar rijen achter het tweetal. Hij heeft meteen door dat Dash, net als hijzelf, doof is. Vangt hij daarom de honkbal die over het publiek zeilt? Overhandigt hij de bal daarom aan het stralende kind? De onopvallende surveillance is van de baan. Evelyn heeft hem nu opgemerkt. Ze is blij met zijn vriendelijke daad en trakteert hem op een hotdog. Nietsvermoedend nodigt ze hem zelfs bij haar thuis uit.


Evelyn vertrouwt haar baas niet meer. Ze gelooft niet in het auto-ongeluk van Perkins en de ontvoering van Hamilton. Ze begint belangrijke ontdekkingen voor haar baas te verzwijgen en probeert zelfs belastend bewijsmateriaal te bemachtigen. Wanneer ze ontdekt dat ze haar eigen leven én dat van Dash op het spel heeft gezet, is het al te laat. Anders laat zijn waakhonden op haar los. Voor het eerst in zijn leven staat Manus in tweestrijd.


Opgejaagd leest als een actiefilm. Het bloed vliegt je tijdens het lezen bijna om de oren. Manus en Delgado zijn twee onverschrokken moordenaars. Toch is er iets veranderd. Het hart van Manus is niet langer van steen. Normaliter doodt hij zonder vragen te stellen maar nu het om Evelyn gaat, slaat de twijfel toe. Wie verdient zijn loyaliteit?


Opgejaagd hoort bij de Meer boek voor mannen-serie van uitgeverij Karakter. Het is een gewelddadig boek met als thema’s de macht van de NSA en de jacht op klokkenluiders. De ontluikende liefde tussen Manus en Evelyn én de liefde tussen moeder en kind verzachten het vele geweld. Een stoer boek met een gevoelige noot.


ISBN  9789045208572| paperback | 348 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016
Vertaald door Janet Limonard en Brenda Mudde

© Annemarie, 29 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven