Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Verdiende loonVerdiende loon
Belinda Bauer


Het derde boek van Belinda Bauer speelt wederom in Shipcott, in Exmoor. Een kind verdwijnt uit de auto, waar haar vader haar achtergelaten heeft. Op het stuur ligt een briefje met de tekst ‘je houdt niet van haar’.
Omdat hij niet bepaald een geliefd persoon is, denken inspecteur Reynolds en zijn brigadier Elisabeth Rice dat het om een persoonlijke wraakneming gaat. Een ontvoering om losgeld lijkt onwaarschijnlijk: De vader van Jess Took heeft alleen maar schulden, en er volgt geen telefoontje of losgeldbriefje.
En dan verdwijnt er opnieuw een kind, dat eveneens alleen in een auto zat, en ook hier ligt een briefje ‘jullie houden niet van hem’.
Inspecteur Reynolds roept de hulp in van agent Jonas Holly, die na de moord op zijn vrouw in therapie was en nu toestemming heeft gekregen om weer aan het werk te gaan. Wie ‘opgesloten’ heeft gelezen, kent Holly. De dader van die moord is nooit gevonden. Steven Lamb, de jongeman die we kennen uit het eerste boek, is er van overtuigd dat Jonas zelf zijn vrouw vermoord heeft, maar heeft geen bewijs. Het zou best kunnen, denkt Steven, dat hij dan misschien ook iets te maken met de verdwijningen van de kinderen!  Er verdwijnen nog meer kinderen, zonder spoor. De bewoners van Shipcott houden hun kinderen angstvallig binnen! Dan verdwijnt Stevens jongere broertje. Maar die zat niet in een auto.
Waar zijn de kinderen gebleven? Naarmate ze langer weg zijn vreest Reynolds het ergste.


Belinda Bauer heeft er voor gekozen om halverwege de dader ten tonele te voeren. Er zijn drie delen: in het eerste verdwijnen de kinderen; in het tweede ontmoeten we de dader en in het derde worden we in spanning gehouden: zullen de ouders hun kinderen nog levend terugzien? Heeft Steven gelijk wat Jonas betreft? En - leuk extraatje - heeft hij echt een relatie met Emily?
Als je Belinda Bauer in een bepaalde categorie wil indelen, dan is, nu haar derde boek verschenen is, duidelijk dat ze in dezelfde categorie valt als de onvolprezen Elisabeth George. Wat ze met deze schijfster gemeen heeft, is dat er een doorlopende verhaallijn in de verhalen zit, waar de plot om en doorheen verweven is. Ook spelen haar boeken in een bepaalde streek, en zijn de speurders terugkerende personages. Beide schrijfsters hebben een prettige manier van vertellen met goede sfeertekening en duidelijke karakterduidingen.


'Verdiende loon' is geen kant en klare thriller, er blijven vragen als het uit is, misschien - maar misschien ook niet - worden die beantwoord in een volgend verhaal.
Je kunt de boeken los van elkaar lezen, al is het leuker om de volgorde aan te houden.
Als je na drie verhalen met dezelfde personages deze mensen beter kent, ben je heel nieuwsgierig hoe het hen in een volgend boek zal vergaan!
Maar laten we niet vergeten dat het een thriller is. Die verhaallijn is gruwelijk spannend: er is iemand die de kinderen ontvoert. Waarom? Met welk doel? Worden ze ooit herenigd met hun ouders?

ISBN 9789022999554 | paperback |304 pagina's| Bruna | april 2013
Vertaald uit het Engels door Valérie Jansen

© Marjo, 24 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven