Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

HuiveringHuivering
Bernard Minier


Terwijl een hevig onweer voor een indrukwekkend schouwspel zorgt, gaat de blik van de hoogbejaarde Oliver Winshaw naar het huis van zijn knappe overbuurvrouw. Het huis van de jonge lerares baadt in het licht en de buitendeuren staan wagenwijd open. Harde muziek neemt het op tegen het luide natuurgeweld. In het zwembad dobberen poppen op het water. Hun aanblik doet een rilling door het lichaam van Winshaw gaan. Dan ziet hij de jongen. Hij zit aan de rand van het zwembad, staart naar de poppen en biedt een verdwaasde aanblik. Oliver Winshaw belt de politie.


Op het moment dat Oliver Winshaw de politie belt, kijkt politiecommandant Martin Servaz met zijn collega’s naar een voetbalwedstrijd. Het is 11 juni 2010 en het WK is in volle gang. Martin verbaast zich over het enthousiasme van zijn collega’s. Zelf is hij totaal niet in voetbal en de daarbij horende hysterie geïnteresseerd. Martins gedachten dwalen af naar een gebeurtenis die achttien maanden geleden plaatsvond. Toen hij de ontsnapte seriemoordenaar Julian Hirtmann op de hielen zat, kwam hij bijna om in een lawine. Hoewel er fanatiek naar hem wordt gezocht, is Hirtmann nog altijd spoorloos.


Oliver Winshaw heeft het goed gezien. Er is iets helemaal mis in het huis aan de overkant. De politie van het universiteitsstadje Marsac doet een lugubere vondst in de badkamer, bovenin het huis. In het bad ligt het ontzielde lichaam van Claire Diemar. Ze is met touwen vastgebonden en in een vreemde, verwrongen houding gedwongen. In haar opengesperde mond is een zaklamp gestoken dat het badwater van een griezelig licht voorziet.


Het getril van zijn mobiele telefoon haalt Martin enige tijd later uit zijn gemijmer. Hij heeft een voicemailbericht. De stem die een bericht heeft ingesproken, is een stem uit het verleden. Het is Marianne, zijn jeugdliefde. Marianne woont nog altijd in Marsac, het stadje waar Martin studeerde toen hij nog een veelbelovende schrijver in de dop was. Het stadje waar hij woonde toen het leven hem nog toelachte. Zijn dochter Margot is in zijn voetsporen getreden en volgt een prestigieuze vooropleiding in Marsac. Hij is trots op haar. Hugo, de zoon van Marianne, zit bij haar op school. Hij is zojuist opgepakt op verdenking van de moord op Claire Diemar, zijn lerares. Hij is de verwarde jongen die bij het zwembad van het slachtoffer is aangetroffen. Marianne is ten einde raad en heeft al haar hoop op Martin gevestigd. Hugo is onschuldig, ook al heeft hij alle schijn tegen. Marianne weet het zeker.


Martin slaagt erin het moordonderzoek naar zich toe te trekken maar hij ziet het somber voor Hugo in. Het bewijs tegen de jonge student is overweldigend en hij kan Marianne niet beloven dat het goed komt. Martin vindt het moeilijk om weer in Marsac te zijn, moeilijk om Marianne weer te zien. Twintig jaar geleden brak ze zijn hart en hij merkt dat ze hem nog altijd niet onberoerd laat. Dan trekt een detail zijn aandacht. Toen de politie het lichaam van Claire Diemar vond, schalde er muziek door het huis. Muziek van Mahler. Mahler is niet alleen Martins favoriete componist maar ook die van Julian Hirtmann. Toeval?


Hoewel het bewijs nog altijd in de richting van Hugo wijst, begint Martin aan zijn schuld te twijfelen. De e-mail die hij vervolgens ontvangt, vervult hem met angst en verwarring. Het bericht is afkomstig van Julian Hirtmann. Is hij in Marsac? Heeft hij het op Martin of zijn dochter Margot voorzien?


Huivering is het vervolg op Miniers bloedstollende debuut Een kille rilling. Het is ook prima als standalone te lezen maar het zou zonde zijn het eerste deel van deze reeks over te slaan. Ook in dit tweede boek weet Bernard Minier een duistere sfeer te scheppen die de lezer met zowel angst als fascinatie vervult.  Enerzijds wilde ik dolgraag de ware toedracht van de moord achterhalen, anderzijds was ik juist bang te ontdekken wat er gaande was. Precies hoe ik het lezen van een thriller graag ervaar.


Psychopaat Julian Hirtmann is een angstaanjagend persoon. Hij vormt een mooi contrast met de rechtschapen Martin Servaz. Sinds de gebeurtenissen in Een kille rilling is het tweetal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Martin draagt de verbondenheid als een zware last met zich mee, terwijl Julian hun band op een verknipte manier koestert. Huivering telt maar liefst 600 bladzijden die de auteur stuk voor stuk uitstekend heeft benut. Deze thriller kent een mooie diepgang en meerdere verhaallijnen die naadloos op elkaar aansluiten. Bernard Minier heeft mijn interesse in de Franse thriller aangewakkerd. Zijn werk is rauwer dan dat van zijn Scandinavische collega’s. Huivering is een thriller van grote klasse, hoewel het niet bevorderlijk voor de nachtrust is!


ISBN 9789401604185 | paperback | 600 pagina's|  Xander Uitgevers | september 2015
Vertaald door Textcase

© Annemarie, 23 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven