Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VerduisteringVerduistering
Bernard Minier


De brief moet persoonlijk bij Christine Steinmeyer zijn afgeleverd. Er zit geen postzegel op de envelop. Op de brief zelf ontbreken een aanhef en een afzender. Christine heeft geen idee wie de afzender is. De inhoud bezorgt haar kippenvel. Iemand schrijft haar op verwijtende, woedende toon dat ze zelfmoord gaat plegen en dat dat geheel aan Christine te wijten is.


Even denkt Christine dat het om een grap gaat. Een smakeloze grap. Het is nota bene kerstavond. Toch twijfelt ze. Wat als de brief echt is? Wat als de afzender verwacht dat ze actie onderneemt? Moet Christine voorkomen dat de afzender daadwerkelijk zelfmoord pleegt? Ze heeft nog altijd geen idee van wie de brief is. Op veel begrip van haar vriend Gérald hoeft ze niet te rekenen. Hij wacht vol ongeduld tot ze kunnen vertrekken. Christine zal voor het eerst zijn ouders gaan ontmoeten en ze zijn al te laat. Ze doen zo snel mogelijk navraag bij diverse buren maar het levert niets op. Niemand weet van wie of voor wie de brief is. Volgens Gérald kunnen ze verder niks doen. Christine bezwijkt onder de druk die hij op haar uitoefent. Ze laat het erbij.


De inhoud van de brief laat Christine niet los. Wat als ze toch iets had kunnen doen? Heeft de briefschrijfster inmiddels de daad bij het woord gevoegd? De volgende ochtend is ze, voor het eerst in de zeven jaar dat ze als radiopresentatrice werkt, te laat op haar werk. Tijdens de kerstuitzending heeft ze moeite zich op de onderwerpen te concentreren. Enigszins verstrooid staat ze een aantal bellers te woord. Wanneer ze de woorden van de laatste beller hoort, is het alsof het bloed in haar aderen bevriest:


“Schaam je je niet dat je iemand dood hebt laten gaan?”


De woorden van de onbekende man slaan bij Christine in als een bom. Ze heeft nog altijd geen idee wat er aan de hand is. Wat ze wel weet, is dat het in sneltreinvaart bergafwaarts met haar voorspoedige leven gaat. De politieman die ze na de rampzalige radio-uitzending over de brief vertelt, laat duidelijk blijken dat hij haar een fantast vindt. Er gebeuren steeds meer vreemde dingen. Incidenten met verregaande gevolgen. Ze krijgt problemen op haar werk en ook thuis voelt ze zich niet meer veilig. Iemand heeft het op Christine voorzien. Iemand probeert haar leven tot een hel te maken. Maar waarom? Waarom probeert iemand haar te breken?


Christine is niet de enige die anonieme brieven ontvangt. Ook ex-commandant Martin Servaz ontvangt vreemde post. Iemand heeft hem een sleutel van een hotelkamer toegestuurd. Wat moet hij daarmee? Martin is niet in de stemming voor raadsels. Hij wordt behandeld voor een zenuwinzinking. Marianne, zijn geliefde, is door psychopaat Julian Hirtmann ontvoerd en gedood. Hirtmann zelf is onvindbaar. Toch borrelt er een sprankje nieuwsgierigheid op. Martin neemt contact met het hotel dat bij de sleutel hoort op en ontdekt dat zich een jaar geleden iets vreselijks in de bewuste hotelkamer heeft afgespeeld. Een jonge vrouw maakte op gruwelijke wijze een einde aan haar leven.


Hoewel de vrouw zonder twijfel zelfmoord heeft gepleegd, heeft Martin het gevoel dat er iets niet klopt. Wanneer hij ontdekt dat de vrouw kort voor haar dood angstig en zelfs paranoïde op haar omgeving overkwam, neemt zijn gevoel van onbehagen toe. Hoewel Martin nog altijd herstellende is, kan hij het niet laten de zaak officieus te onderzoeken.


Verduistering is alweer het derde boek over Martin Servaz. Hoewel ik al wist dat Bernard Minier een fantastische thrillerschrijver is, heeft hij me met dit boek toch weer aangenaam verrast. Wat is het knap dat hij het niveau van zijn werk onverminderd hoog weet te houden! Alles aan deze thriller klopt en de verhaallijnen zijn perfect met elkaar in balans.


Opnieuw is Bernard Minier erin geslaagd mijn nachtrust te verstoren. De onderhuidse én openlijk aanwezige spanning in deze lijvige thriller bezorgde me doorlopend koude rillingen. Als je, net als ik, van ijzingwekkende thrillers houdt, is het werk van deze zeer begenadigde thrillerauteur een absolute aanrader. Verduistering is een dijk van een thriller.


ISBN 9789401606110| paperback | 576 pagina's | Xander Uitgevers | september 2016
Vertaald door Félice Portier en Aniek Njiokiktjien

© Annemarie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven