Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Wraakgodin
Bernhard Aichner


Toen het huwelijk van Hagen en Herta Blum kinderloos bleef, besloten ze een kind te adopteren. Hagen wilde een zoon, een opvolger voor zijn bedrijf, maar moest genoegen nemen met een meisje.  De driejarige Brünhilde werd meteen na haar komst voorbereid op haar toekomstige taak. Brünhilde groeide letterlijk op tussen de doden. Ze was nog geen tien jaar oud toen ze monden van lijken dicht moest naaien in het uitvaartbedrijf van de Blums. Brünhilde wilde niet maar Hagen en Herta waren onverbiddelijk. Aanvankelijk bezorgden de lichamen in de koelruimte haar nachtmerries, later ging Brünhilde hun zwijgende nabijheid waarderen.

Door gebrek aan liefde en geborgenheid groeide Brünhilde op tot een opstandig meisje. Ze luisterde niet langer naar haar voornaam maar ging als Blum door het leven. Toen de eigenzinnige Blum vierentwintig jaar oud was moesten Hagen en Herta hun kille, liefdeloze ouderschap met de dood bekopen. Tijdens een vakantie op hun luxueuze jacht bemerkte het stel na een zwempartij in zee dat Blum het trappetje had opgehaald. Urenlang negeerde Blum hun smeekbedes en het wanhopige watergespetter. Toen het geluid verstomde zocht Blum hulp en huilde dikke krokodillentranen in de armen van de man die haar te hulp schoot. De behulpzame vreemdeling, politieman Mark, trouwde met Blum en samen kregen ze twee dochters. Blum zette de uitvaartonderneming na een grondige verbouwing voort. Jarenlang was het leven van Blum goed.

Een afschuwelijk ongeluk maakt een eind aan Blums geluk. Op een dag die prachtig begint wordt haar grote liefde voor haar ogen door een auto geschept. Mark is kansloos op zijn motor. De bestuurder rijdt door. Het verdriet is groot. Allesoverheersend. Blum kan het leven zonder haar echtgenoot nauwelijks aan maar haar dochters houden haar op de been. En dan ontdekt ze dat Mark iets voor haar verzweeg. Hij ontmoette een vrouw. Dunja. Mark leerde Dunja tijdens zijn werk kennen. Dunja beweerde slachtoffer van mishandeling en seksueel geweld te zijn. Niemand geloofde haar. Niemand behalve Mark. Regelmatig zocht hij Dunja na zijn werk op. Hij wilde haar helpen en nam hun gesprekken met zijn telefoon op.

Blum luistert ademloos naar de gesprekken op Marks telefoon. Het verhaal van Dunja is haast grotesk. Zo afschuwelijk dat het niet waar kan zijn. Blum voelt ook jaloezie. Haar Mark met een andere vrouw. Was hij verliefd op haar? Was Dunja verliefd op Mark? Blum besluit Dunja op te sporen. Wanneer ze de zwaar getraumatiseerde vrouw vindt en haar in de ogen kijkt, gelooft ook Blum haar verhaal. Vijf mannen hebben het leven van Dunja en nog twee anderen verwoest. Vijf mannen dachten slechts aan hun eigen plezier, het leed van hun slachtoffers liet hen koud.

Volgens Dunja kwam Mark te dichtbij. Volgens haar was zijn dood geen ongeluk maar opzet. Er knapt iets in Blum. Kan het waar zijn dat de vader van haar kinderen vermoord is? Heeft iemand met opzet haar grote liefde uit haar leven en dat van haar kinderen weggerukt? Blum is vastbesloten de waarheid te achterhalen.  De schuldigen zullen moeten boeten. Zwaar moeten boeten. Blum zint op wraak.

Wraakgodin speelt zich af in Tirol, waar auteur Bernhard Aichner opgroeide. Luguber detail is dat één van de vijf mannen die Dunja mishandeld hebben een succesvol fotograaf is. Aichner zelf opende in 2000 een fotografieatelier. Wraakgodin is een heftige, intense thriller. Hoofdpersonage Blum ontpopt zich tot een haast horror-achtig figuur die dankbaar gebruik maakt van de mogelijkheden die het uitvaartbedrijf haar biedt. Aichner bedient zich van klare taal in korte, krachtige zinnen.

De wraakzucht van Blum maakt haar onvoorzichtig. Het zou ongeloofwaardig zijn geweest als Blum ongehinderd haar wraakacties uitgevoerd zou kunnen hebben. Aichner zet een overtuigende thriller neer door Blum regelmatig tegen de lamp te laten lopen. Het verhaal is zó intens dat je het als lezer in één ruk uit moet lezen. Probeer je niet te verzetten maar geef gewoon toe aan de aantrekkingskracht van deze bloedstollende thriller!

ISBN  9789041426147 | paperback | 304 pagina's | Ambo|Anthos | oktober 2014
Vertaald door Roelof Posthuma

© Annemarie, 14 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven