Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

StrafStraf
Birger Baug

Inspecteur Halvor Heming is een moderne politieman. Hij zet zijn gezin op de eerste plaats. Iets wat hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen maar daar zit Halvor niet mee. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw en kinderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Toch is het soms schipperen om zijn tijd zo goed mogelijk in te delen. Halvor wil schitteren als vader én als politie-inspecteur. Een moeilijke taak. Vooral wanneer er een seriemoordenaar actief wordt.

De eerste dode wordt aangetroffen in een zwembad in een chique woonwijk. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen sprake van een onnatuurlijke dood. Maar omdat mannen van zevenendertig normaal gesproken niet zomaar dood neervallen is enig onderzoek nodig. Hij blijkt te zijn gebeten door een slang. Een Taipan, de gevaarlijkste slang ter wereld. Zwembaden in Noorwegen behoren niet tot de habitat van dit glibberige dier dus het is wel duidelijk dat er opzet in het spel is.

Tijdens het onderzoeken van de plaats delict wordt de vingerafdruk aangetroffen van een bekende crimineel met de bijnaam De Kraker en het onderzoek richt zich op het opsporen van deze man. Al snel duikt er een tweede dode op. Na enig speurwerk blijkt er een link te zijn tussen de twee doden en De Kraker. Ze kennen elkaar uit hun schooltijd en vormden, samen met nog twee anderen, een hecht groepje. Een groepje dat het vaak voorzien had op klasgenoot Kris. Zachtaardige Kris die niemand over de pesterijen durfde te vertellen. Pesterijen die enorm ver gingen en er uiteindelijk toe hebben geleid dat Kris zichzelf van het leven beroofde. Nog maar dertien jaar oud sprong hij tijdens een boottocht overboord. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Maar nu, vierentwintig jaar later, neemt iemand wraak. Iemand lijkt de vriendengroep “te straffen” voor hun daden. Iemand die weet wat Kris is aangedaan. Wie is deze persoon? Zit De Kraker er daadwerkelijk achter? Hoewel hij nog steeds spoorloos is, en alles op zijn betrokkenheid wijst, zijn er meer gegadigden. 

Halvor Heming is een uitstekend speurder. Hij keert de onderste steen boven en langzaam maar zeker komt de waarheid aan het licht.

Auteur Birger Baug ontleende het onderwerp van zijn boek aan een schokkende gebeurtenis uit 1999 die hij als journalist van dichtbij volgde. De Noorse tiener Arve, geadopteerd uit India, was maandenlang het slachtoffer van een groep racistische tieners. Uiteindelijk liep een achtervolging door twee van de tieners zo uit de hand dat Arve totaal overstuur een rivier in rende. Zijn lichaam werd twee dagen later gevonden. Tijdens het proces dat volgde kon de betrokkenheid van deze jongens bij de dood van Arve niet bewezen worden. Dat de twee slechts werden veroordeeld voor bedreigingen maakte Birger Baug ontzettend boos.  Het verhaal bleef hem bezighouden en heeft hem uiteindelijk aangezet tot het schrijven van dit boek. Zijn debuut. Een boek dat gaat over pesten en de enorme gevolgen ervan. Een boek dat de lezers uitdaagt om over dit onderwerp na te denken. En bovendien een eersteklas politiethriller.

Birger Baug is op dreef. Halvor Heming keert terug in het onlangs verschenen boek Verlossing. Het derde boek is in de maak.

ISBN 9789022995754 | Paperback | 223 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2010
Vertaling: Geri de  Boer

© Annemarie, 2 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven