Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVerlossing
Birger BaugDe Noorse inspecteur Halvor Heming geniet van een vakantie met zijn gezin in Vega. Een lokale politieagent en goede vriend, Kåre Olsen,  vertelt hem over een lijk dat gevonden is. Dat is ongewoon in het rustige Vega. Het lichaam moet er al een aantal jaren gelden hebben. Om wie het gaat is vooralsnog een raadsel. Er wordt niemand vermist in de kleine gemeente.

Terwijl Kåre zich over de zaak buigt, wordt Halvor terug naar Oslo geroepen. Zijn collega, Kristine Holm, ligt in het ziekenhuis. Ze is aangevallen en met een mes gestoken. Terwijl het onderzoek naar de aanvallers van Kristine loopt stort Halvor zich op een drugszaak. Een junkie is aan een overdosis overleden. Niets iets waar de politie normaal gesproken veel aandacht aan besteedt. Zijn vriendin schopt echter een scène in het politiebureau en beweert dat  haar vriend is vermoord. Niemand ziet hier een zaak in maar dit verandert snel wanneer de vrouw de politie een zakje heroïne overhandigt. Het blijkt 100% zuivere heroïne te zijn. Maar heroïne wordt nooit zuiver verkocht. Een junkie die dit in handen krijgt en zijn gebruikelijke hoeveelheid gebruikt zal hierdoor zeker drie keer meer binnenkrijgen dan de bedoeling is. Een overdosis is het gevolg. Hier is opzet in het spel. Maar wie doodt de junkies? En met welk doel? Een ogenschijnlijk onbeduidend sterfgeval loopt uit tot een grote moord- en drugszaak waarbij machtige mensen betrokken zijn.

Kåre heeft ondertussen ook niet stilgezeten. Tijdens zijn onderzoek naar de identiteit van het gevonden lichaam doet hij een verlaten eilandje aan. Hier stuit hij op een met zorg verborgen dagboek. Het is het dagboek van een vader die zijn drugsverslaafde zoon wil helpen met afkicken. Hij heeft zijn zoon onder valse voorwendselen naar het verlaten eilandje gelokt en hier heeft hij hem aan een bed vastgeketend. Niemand weet dat ze daar zijn. Een wanhopige daad van een vader uit liefde voor zijn zoon. De zoon is woedend en de afkickperiode is afschuwelijk. Later zullen ze elkaar weer vinden, samen het eiland verkennen en er een eenvoudig bestaan leiden. Een jaar lang zullen ze blijven en daarna zal de vader de zoon laten gaan. Dan is het aan de zoon om te bepalen wat hij met zijn leven doet. Maar ergens is er iets helemaal misgegaan. Er is immers een lijk gevonden. Gaat het hier om het ontzielde lichaam van de vader of toch van de zoon?

Het verhaal, de personages en het plot zijn meer dan uitstekend neergezet. De schrijftechniek is van hoog niveau. Heel mooi hoe begin en einde in balans zijn met elkaar. De twee verhaallijnen zijn prachtig met elkaar verweven. Birger Baug is een zeer talentvolle auteur en maakt de verwachtingen van de lezer meer dan waar. Het is heerlijk om aan dit een boek te beginnen en meteen te weten: Dit is een Scandinavische thriller pur sang.

Een ijzersterk boek dat smaakt naar meer. Kom maar op Birger Baug! Ik ben klaar om ook het volgende boek te gaan verslinden.

ISBN 9789400501010 | Paperback | 312 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers| september 2011
Vertaling: Geri de Boer

© Annemarie, 28 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven