Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dark matterDark matter
Blake Crouch


Na enige aansporing van zijn vrouw Daniela besluit Jason Desson voor het eten zijn stamkroeg nog even aan te doen. Zijn vroegere collega Ryan heeft een belangrijke prijs voor wetenschappelijk onderzoek in de wacht gesleept en viert dit met een drankje in de Village Tap.


Het is leuk om Ryan weer te zien maar het gesprek neemt al snel een pijnlijke wending. Ryan beweert dat hij altijd verwachtte dat Jason hem voorbij zou streven. Hij begrijpt niet dat Jason zijn baan als onderzoekswetenschapper heeft opgegeven. Het steekt. Jason weet best dat hij een talentvol onderzoeker was maar toen Daniela ruim vijftien jaar geleden onverwacht zwanger raakte, koos hij voor zijn prille gezin. De wetenschap slokte te veel tijd op. Jason werkt al jaren als natuurkundedocent. Daniela heeft op haar beurt een carrière als kunstenaar opgegeven en geeft nu kunstlessen. Hun zoon Charlie is bijna vijftien en vormt de spil van hun leven.


Na het gesprek van Ryan voelt Jason zich opgefokt. Hij is blij dat hij zich weldra weer bij zijn gezin zal voegen voor een gezellig avondje ontspanning. In een rustige straat gaat het mis. Een gemaskerde gedaante richt een pistool op hem en gebiedt hem in een SUV te stappen. Onder dwang rijdt Jason naar een afgelegen en verlaten industrieterrein. In een leegstaand gebouw moet Jason al zijn kleren uittrekken. Hij beseft dat de man hem gaat vermoorden. Maar waarom? Het onbegrip is bijna groter dan de angst.


De situatie wordt steeds onbegrijpelijker. De man sommeert hem andere kleren aan te doen. Waarom moet Jason van outfit veranderen als hij het loodje gaat leggen? Wanneer hij een injectie krijgt en langzaam in een poel van vergetelheid wegzakt, heeft hij geen idee wat hem te wachten staat.


Jason komt in een ziekenhuisbed bij kennis. Hij leeft nog. De ruimte waarin hij zich bevindt ziet er vreemd uit. Het lijkt eerder een hangar dan een ziekenhuis. Waar is hij? Tot zijn grote verbazing feliciteert de arts hem. Daarna wordt hij in een vreemde ruimte met een enorm pijnlijk goedje overspoeld. De pijn is bijna onverdraaglijk. Na deze ongebruikelijke behandeling mag Jason eindelijk opstaan. Hij wordt naar een hypermoderne vergaderruimte geleid. Onderweg applaudisseert iedereen voor hem. Jasons verwarring neemt toe met elke stap die hij zet. Waar is hij toch? Waarom denken de onbekenden hem te kennen?


Dan ontdekt Jason eindelijk wat er aan de hand is. Meer dan een jaar geleden is hij in een speciale kubus gestapt. Een kubus die toegang tot het multiversum geeft. Jason heeft namelijk ontdekt dat er, naast ons eigen universum, tal van parallelle dimensies bestaan. Andere werkelijkheden die soms vrijwel identiek aan het onze zijn. Voor Jason zijn twee proefpersonen in de kubus gestapt. Ze zijn nooit teruggekeerd. Jason is de eerste. Alleen… is hij Jason niet. Tenminste: niet de Jason die zij denken dat hij is. De Jason die in de kubus is gestapt, is niet de Jason die er weer uit is gekomen.


Jason weet nu wie zijn ontvoerder is. Hij is ontvoerd door niemand minder dan de andere Jason Desson, die hem naar zijn eigen universum heeft gestuurd. Heeft deze Jason zijn plek in het gezin ingenomen? Jason bevindt zich nu in een wereld waarin hij een briljante wetenschapper is. Hij heeft vijftien jaar geleden een korte relatie met Daniela gehad maar het is nooit wat geworden. Charlie is nooit geboren. Omdat Jasons verwarring aanhoudt, krijgen zijn collega’s argwaan. Wat zal er gebeuren als zij ontdekken dat de verkeerde Jason is teruggekeerd? Zit Jason voorgoed aan zijn nieuwe bestaan vast of bestaat er een uitweg?


Dark Matter wordt door de uitgever een “speculatieve thriller” genoemd. Een mooie benaming voor een boek waarin een bijzondere theorie uit de doeken wordt gedaan. Het verhaal is meeslepend maar aanvankelijk niet heel origineel. Er zijn wel meer verhalen over andere dimensies en dubbelgangers. Naarmate het verhaal vordert, worden de gebeurtenissen echter niet alleen steeds spannender maar ook steeds origineler. Uiteindelijk ontstaat een uniek verhaal. Ik heb tenminste nog nooit zoiets gelezen.


Dark Matter leest als een trein, kent een bijzonder thema en is op een ongewone manier nog romantisch ook. Als alle speculatieve thrillers zo spectaculair in elkaar zitten heeft het genre er een fan bij!


ISBN  9789045211244 | paperback | 320 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 6 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven