Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Terug naar Hiroshima
Bob van Laerhoven


Het is vijftig jaar na de atoombom, vijftig jaar nadat Little Boy zijn verwoestende lading over de twee Japanse steden heeft uitgeworpen. In Japan heerst een economische crisis. Er gebeuren verschillende dingen:
Aan de voet van het monument wordt een pasgeboren baby gevonden: misvormd en dood. De zaak wordt aan inspecteur Takeda toegewezen, maar voor hij er echt in kan duiken wordt er een aanslag gepleegd op een bank. Iedereen die binnen aanwezig was is door gifgas gestorven. Maar ook deze zaak kan hij niet afmaken, door alles wat er gebeurt. Er is een jonge Duitse fotografe, die haar fotoboek komt presenteren. Zij ontdekt vreemde dingen die niet toevallig kunnen zijn. Er is een Vlaming die deels in Japan opgegroeid is, en deze reis nu als cadeau voor zijn afstuderen heeft gekregen. Hij is op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zijn zus dood is.
Deze jonge mensen raken betrokken bij een groepering jongeren die een nieuwe manier van leven nastreeft. Helaas is drugsgebruik aan de orde van de dag, en zitten er diverse rotte appels tussen. In hun midden is ook een jonge vrouw opgenomen: ze is erg groot, en blijkt een duistere geheim te verbergen.
Als Takeda, zelf ook al een Japanner met een bijzonder verleden,  een lijn begint te ontdekken, is hij zijn leven niet meer zeker.


Ultrarechtse groeperingen, de naweeën van de Tweede Wereldoorlog, de akelige geschiedenis van de stad, van alles loopt door elkaar. De keizerlijke familie speelt ook nog een rol in dit wervelende verhaal dat steeds andere wendingen neemt. Het verhaal wordt deels in ik-vorm verteld door Mitsuko, een jonge vrouw die ontsnapt is aan haar vader, een verhaal op zich. Daarnaast zijn er de andere verhaallijnen in derde persoon.
Van Laerhoven gebruikt veel Japanse woorden, die netjes uitgelegd worden zonder dat je lesjes krijgt. En hij heeft er – gelukkig - voor gekozen om boven ieder hoofdstuk een paar trefwoorden neer te zetten, zodat je niet ineens in verwarring achterblijft, als er een enkele keer sprake is van flashbacks, nodig om bepaalde dingen uit te leggen. De vervlechting van de verhaallijnen werkt prima om een ingewikkeld, en spannend plot neer te zetten. Het duurt even voor je de verschillende personages kunt volgen, maar als je dat eenmaal door hebt, is er geen twijfel meer: je wilt deze spannende thriller uit lezen. En wel vandaag!


'Heel wat mensen sluiten zich af voor de scheuren in het theaterdoek dat wij rond de werkelijkheid hebben gewikkeld en dammen hun leven in met werk en karaoke, met wetten en verbodstekens. Kijk om u heen, luister naar de verhalen van vrienden, sla de krant open, zet uw televisie aan: de kringloop van betekenis is overal. U leest over levensdraden die met elkaar verstrengeld raken, u krijgt een helder oog in toevalligheden die buitengewone omstandigheden creëren, u verplaatst uzelf in de stadskannibaal die zijn slachtoffer aan mootjes hakt en opeet, u bent de vader die zijn dochter begeetrt, u leeft tussen ratten en gebruikte injectiespuiten, u bent de moeder die haar baby na de geboorte wurgt, u bent de held die de brandende woning van mensen die u niet kent binenrent en levens redt.'  Adachi heeft de utspraak van de kunstenaar over de absurditeit van het leven altijd onthouden, maar ze nooit ten volle begrepen.'


ISBN 9789089240804Paperback | 381 pagina's | Linkeroever Uitgevers NV | maart 2010

© Marjo, 11 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven