Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altZwarte lijst
Brad Thor

In een safe house in Parijs wordt contraterrorisme-agent Scot Harvath aangevallen door meerdere gewapende mannen. Zij hebben het overduidelijk op zijn leven voorzien. Scot weet zijn belagers uit te schakelen maar hij slaagt er niet in zijn collega Riley Turner te beschermen. Riley, de vrouw met wie het bijzonder goed klikte, is dood. Scot is verbijsterd en tal van vragen buitelen door zijn hoofd. Hoe kan de locatie van het safe house uitgelekt zijn? Waarom probeerden de onbekende mannen hem te doden en wie heeft hen daar opdracht voor gegeven? Scot verlaat Parijs zo snel hij kan.

Ook Scots collega Nicolas is op de vlucht. Zijn beste vriendin Caroline Romero vroeg hem om hulp maar verdween van de aardbodem voor Nicolas haar kon bereiken. Wel is ze erin geslaagd om hem een USB-stick met belastend materiaal over de Amerikaanse regering toe te spelen. Nicholas trekt zich samen met zijn enorme honden en de zus van Caroline terug op een afgelegen ranch ergens in Amerika. Scot heeft inmiddels zijn toevlucht gezocht tot een ranch in Spanje. Allebei proberen ze contact te leggen met elkaar, hun baas en hun andere collega’s. Het lijkt erop dat hun betrouwbare manier van corresponderen gehackt is. Wat is er aan de hand? Heeft de Amerikaanse regering zich tegen hen gekeerd?

De geheime dienst ATS blijkt de boosdoener te zijn. De ATS zet alles op alles om Scot, Nicolas en de andere leden van de Carlton Group uit de weg te ruimen. Scot en zijn collega’s zijn op een zogeheten zwarte lijst geplaatst. Hoe kan het dat de leden van de betrouwbare Carlton Group ineens bekend staan als landverraders? De leden van de Carlton Group doen hun uiterste best om in contact met elkaar te komen en het mysterie op te lossen maar de vijand lijkt hen steeds een stapje voor te zijn.

De ATS houdt zich bezig met het verzamelen van informatie over burgers. De informatie die Caroline op de USB-stick heeft opgeslagen onthult dat het vergaren van gegevens over burgers uit de hand is gelopen. Het ultieme doel van de ATS is om van ieder persoon op de wereld een dossier aan te leggen en af te rekenen met elke vorm van privacy. In de toekomst zal elke handeling van wie dan ook vastgelegd worden. Deze data zal gekoppeld worden aan programma’s die zullen gaan voorspellen welke burger betrouwbaar is en welke persoon mogelijk een misdaad of een terroristische aanslag zal gaan plegen. De ontwikkeling van de technieken die nodig zijn om dergelijke dossiers aan te leggen is inmiddels vergevorderd.

Bovenstaande is al schokkend genoeg maar er moet meer aan de hand zijn. Waarom zit de ATS achter Scot, Nicolas en hun collega’s aan? Welke plannen heeft de ATS nog meer? In Zwarte lijst komt de lezer tot de schokkende ontdekking dat het zo goed als afgelopen is met privacy. Allerhande technische snufjes leggen alle digitale voetstappen van de burger vast en zelfs als de burger zich onbespied waant, worden zijn of haar gangen feilloos gedetecteerd. Het is beangstigend. Voorin het boek stelt de auteur:

“Alle technologie die in deze roman voorkomt is gebaseerd op systemen die momenteel door de Verenigde Staten en hun bondgenoten gebruikt worden, of in hun laatste ontwikkelingsfase verkeren.”

Het verhaal dat klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte is dus nog maar het topje van de ijsberg. Auteur Brad Thor is een expert op het gebied van terrorismebestrijding. Hij weet waarover hij schrijft. In een spannend verhaal vol vaart, actie, geweld en een snufje romantiek legt Thor aan de lezer uit dat de mens te afhankelijk is geworden van het internet. Wie de macht heeft over het internet, heeft de macht over de mensheid. Digitale snufjes veranderen langzaam in digitale vijanden.

In totaal zullen er drie boeken van Brad Thor naar het Nederlands vertaald worden. Zwarte lijst bijt succesvol het spits af. Een spannende actiethriller met een boodschap.

ISBN 9789045205656| paperback | 352 pagina's| Karakter Uitgevers B.V.| februari 2014
Vertaald door Janet Limonard-Harkink

© Annemarie, 11 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven