Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Witte raafWitte raaf
Bram Dehouck


Een witte raaf is zeldzaam, iemand die een witte raaf genoemd wordt is dan ook iemand met een bijzondere kwaliteit.


Er zijn mensen die vinden dat Nick Farkas een bijzondere man is. Hij is zeer charmant, windt iedereen om zijn vinger, hij heeft een cv om U tegen te zeggen. Die man wil je wel binnenhalen in je bedrijf! Stefanie Baertsoen is communicatiemedewerker. Omdat haar collega weg ging, heeft ze een paar maanden de marketing erbij gedaan. Het ging goed, maar is wel veel. En nu is daar die nieuwe collega, Nick dus. Ook de receptioniste is al voor hem gevallen, begrijpt Stefanie als ze het kantoor binnenstapt op Nicks eerste dag. Als ze hem zelf ontmoet, snapt ze dat wel, maar al snel heeft Stefanie een andere mening. Nick weet alles beter, wil van alles veranderen, ‘moderniseren’ en bemoeit zich met het werk van Stefanie. Hij neemt zonder vragen haar kamer in beslag, rommelt in haar mappen, en bekritiseert haar. Helaas is hun baas van mening dat zijn witte raaf een lot in de loterij is, en hij denkt dat Nick gelijk heeft als die stelt dat het Stefanie te veel is geworden, dat ze niet meer goed functioneert omdat ze tegen een burned-out aan zit. Dat had ze immers een paar maanden geleden ook.


Niemand op het kantoor weet dat Stefanie zwanger was, en een miskraam heeft gekregen. Ze wil dat ook niet vertellen, want het geeft al genoeg spanning thuis. Alex, haar vriend, denkt dat ze ‘gewoon’ opnieuw kunnen proberen, en blijft bezig met de kinderkamer. Het leven is niet gemakkelijk voor Stefanie. Nick maakt haar snel duidelijk dat hij haar weg wil hebben - ze blijkt niet voor zijn charmes te vallen! Dan gebeurt er iets wat alles verandert: Nick en zijn vrouw worden slachtoffer van een overval.


Dit was het eerste, inleidende, deel van het boek, het verhaal verteld vanuit Stefanie.   In het tweede deel vormt inspecteur Tess Jonkman het vertelperspectief. Zij onderzoekt de zaak, waar nogal wat haken en ogen aan vast zitten. Er is een onbekende gesignaleerd bij het huis van Nick. De overvaller? Nick die er vanaf komt met vrij lichte verwondingen verklaart dat hij niets met de overval te maken heeft. Die onbekende moet de dader zijn. Het was immers een roofoverval! De juwelen van zijn vrouw zijn weg! Maar de politie twijfelt: vertelt Nick wel de waarheid over de toedracht? Is het verhaal van Stefanie belangrijk genoeg om mee te nemen in het onderzoek? En dan is er nog een derde deel, de ontknoping met opnieuw een andere verteller.


Is het eerste deel een beetje tam, omdat je geen flauw idee hebt waar Bram Dehouck heen wil, vanaf de eerste zinnen van het tweede deel wil je alleen nog maar doorlezen, zo spannend wordt het. Want wat is er nu eigenlijk gebeurd? Dehouck verrast de lezer meermalen in deze psychologische thriller met overtuigende karaktertekeningen. De lezer wil alleen maar dat Nick Farkas eindelijk ontmaskerd wordt. Maar zijn charme is groot, hij overtuigt iedereen van zijn goede bedoelingen en juiste inzichten. Hij is een meester in het verdraaien van feiten, en is ook nog een knappe man. Het veranderen van de verhaallijn zorgt voor extra spanning, en al zijn er op een gegeven moment wel vermoedens, je blijft doorlezen!

 

In 2010 kreeg Bram Dehouck voor zijn debuutroman De minzame moordenaar zowel de Schaduwprijs voor beste Nederlandstalige debuut als de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige thriller. Twee jaar later won hij voor Een zomer zonder slaap, zijn tweede thriller, wederom de Gouden Strop. Het lijkt me intussen dat hij zichzelf wel bewezen heeft. Maar natuurlijk willen we nog veel meer!

 

ISBN 9789044534603 | paperback |256 pagina's | Uitgeverij De Geus| oktober 2016

© Marjo, 2 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven