Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altMoordlust
Buthler & ÖhrlundTijdens de dagelijkse wandeling naar zijn werk wordt de welgestelde Alexander de Wahl aangevallen en vervolgens bewusteloos in het water gegooid. Hij verdrinkt. Rechercheur Jacob Colt wordt op de moordzaak gezet. Er zijn enkele getuigen maar geen van allen heeft genoeg gezien om Colt op het juiste spoor te zetten.

Terwijl Jacob Colt nog volop met de moordzaak bezig is maakt de lezer kennis met Christopher Silfverbielke en zijn twee vrienden Hans Ecker en Johannes Kruut. Christopher en Hans zijn daadwerkelijk goede vrienden, Johannes echter wordt te vriend gehouden vanwege het kapitaal waarover hij beschikt. Samen beheren ze een geheim fonds dat met voornamelijk startkapitaal van Johannes enorm gegroeid is.

Christopher Silfverbielke is een koud en berekenend mannetje. Een sociopaat. Hij beschikt over de vaardigheid om mensen heel goed te kunnen manipuleren. Hij manoeuvreert mensen zeer bewust in bepaalde situaties en krijgt zo altijd wat hij wil. Hij is een echte metroman, zonder een perfect verzorgd uiterlijk gaat hij de deur niet uit. Op “eenvoudige” mensen kijkt hij neer. Hij haalt zijn neus op voor al het gepeupel. Verafschuwt veel mensen. Walgt van ze. Hij moet vaak de neiging onderdrukken deze nietsvermoedende mensen wat aan te doen.

Christopher weet Hans en Johannes ervan te overtuigen dat hun leven een sleur is geworden. Dat ze iets nodig hebben om de eentonigheid van hun bestaan te doorbreken. Hij stelt een wedstrijd voor met een puntensysteem. Wie na negen maanden de meeste punten heeft  verdiend, krijgt twintig miljoen Zweedse Kronen uit  het gezamenlijke  fonds. Punten zijn te verdienen door bijvoorbeeld iets te stelen op een benzinestation of door de rekening in een restaurant niet te betalen. Hoe extremer, hoe meer punten. Natuurlijk happen de twee vrienden toe. Christopher heeft ze uitstekend bespeeld.

Wat begint als een soort van kattenkwaad loopt al snel compleet uit de hand. De vrij onschuldige diefstalletjes waarmee de wedstrijd van start gaat lopen uit in een gewapende overval. Ook worden punten bijgeschreven voor mishandelingen, verkrachting en zelfs doodslag. De drie vrienden ontsporen totaal. Meer werk dus voor Jacob Colt. En dan is er nog de moord waar het boek mee begint. Alexander de Wahl blijkt een oude bekende van Christopher en Hans….

Dit tweede boek van Dan Buthler en Dag Öhrlund is wederom erg spannend. Het verhaal bezorgde me heel wat rillingen. Het is harder dan het toch al zeer pittige debuut Moord.net. Het bevat veel geweld en seks. Eigenlijk zoveel dat het soms afbreuk doet aan de spanning en geloofwaardigheid. Less is more. Leuk is de terugkeer van rechercheur Jacob Colt die ook een rol vertolkte in Moord.net. In dit boek maakt de lezer nader kennis met hem. Hij weet sinds korte tijd dat zijn zoon homo is en hij worstelt nog wat met dit gegeven. Vooral omdat hij bang is voor de reactie van zijn zeer conservatieve Amerikaanse schoonouders.

Het debuut vind ik beter uitgewerkt maar over Moordlust valt zeker niet te klagen. Het is geen “standaard” Zweedse thriller. Heftiger. Voor liefhebbers van de Millennium-reeks van Stieg Larsson. Van mij mogen deze talentvolle heren vandaag nog aan hun derde boek beginnen.

ISBN 9789026128325 | Paperback | 560 pagina's| VBK Media | oktober 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 7 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven