Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altMoord.net
Buthler & ÖhrlundOp een politie-seminar in Londen legt een aantal politiemensen een leuk contact met elkaar. De Rus Vladimir Karpov, de Zweed Jacob Colt, de Nederlandse Angela van der Wijk, de Italiaan Silvio Bondi en de Amerikaan Hector Venderaz liggen elkaar wel. Een aantal van hen kent elkaar al van eerdere bijeenkomsten en anderen ontmoeten elkaar voor het eerst. Het gesprek komt op een toenemend aantal moorden volgens een bepaald patroon. Nu ze er zo met elkaar over praten blijkt dat ze allen, behalve de Russische Vladimir, met hetzelfde probleem kampen. Over de daders tasten ze in het duister. Ze besluiten contact te houden en ervaringen uit te wisselen.

Terwijl de politiemensen nog in het duister tasten wordt de lezer uit de doeken gedaan wat er gaande is. Nikolaj Schenizin, de zoon van een grote Russische crimineel is in het geniep voor zichzelf begonnen. Zijn vader Igor gelooft niet in de kracht van het internet terwijl Nikolaj overtuigd is van de onbegrensde mogelijkheden die het wereldwijde web biedt. Met behulp van een aantal talentvolle jonge hackers bouwt hij een groot imperium op. Een aantal van de hackers richt zich op het afpersen van grote internetwinkels. Ze laten deze crashen en lossen het probleem weer op nadat er een grote som geld van eigenaar is verwisseld. De bedrijven staan machteloos en betalen vroeg of laat allemaal om de enorme verliezen nog enigszins binnen de perken te houden.

Ook zit Nikolaj achter de moorden waarmee wereldwijd politiemensen in hun maag zitten. Een tweede groep hackers is het brein achter een ingenieus opgezet moordnetwerk. Eenieder die via moord.net een moord bestelt en betaalt moet als tegenprestatie zelf ook een moord plegen. Wereldwijd worden zo moorden gepleegd door gewone burgers die zelf geen enkele band met het slachtoffer hebben. De nieuwbakken moordenaars reizen naar andere landen of zelfs naar andere werelddelen, slaan toe en keren direct huiswaarts. Hun schuld is vereffend. Dat is de reden waarom de politiemensen maar niet in staat zijn de moorden op te lossen.

Een groot deel van het boek behandelt de moordenaars. Waarom hebben deze mensen een moord besteld en waarom zijn ze bereid om zelf ook een moord te plegen? Ieder persoon heeft zijn of haar eigen verhaal. Soms zijn de motieven hartverscheurend. Zoals dat van een moeder die haar verkrachte, en hierdoor psychisch zwaar beschadigde, dochter wil wreken. Andere motieven zijn puur egoïstisch zoals dat van een pedofiel die zich van een afperser wil ontdoen. Niet alles gaat goed. Moorden brengen niet de gewenste verlichting, lossen problemen niet op of lopen verkeerd af. De frequentie neemt echter toe. Zal een wereldwijde samenwerking uiteindelijk leiden naar Nikolaj of groeit hij uit tot een ongrijpbare man?

In dit boek passeert een groot aantal personages de revue. Iets wat ik normaal gesproken niet prettig vind. Maar in dit boek werkt het goed. De auteurs krijgen het keer op keer voor elkaar om me in een mum van tijd vertrouwd te maken met de nieuwe personages. Ze bevatten allen diepgang en dat terwijl ze relatief weinig ruimte innemen. Het verhaal is uitstekend onderbouwd en is soepel en krachtig geschreven. De toon en stijl van het boek is harder dan dat van bijvoorbeeld Mankell of  Sjöwall & Wahlöö. Het doet meer denken aan Stieg Larsson.

Deze samenwerking tussen de Deen Dan Buthler en de Zweed Dag Öhrlund is goed gelukt. Het resultaat is een spannend boek van hoge kwaliteit. Zelf zijn ze duidelijk ook overtuigd van hun kunnen. In het boek gunnen ze personage Jacob Colt de gelegenheid zich neerbuigend uit te laten over een aantal van hun Zweedse collega’s. Ook auteur Dan Brown moet eraan geloven. Een ander afkraken vind ik niet getuigen van karakter en om dat dan ook nog in een debuut te doen vind ik ongeschikt. Deze kleine misstap is ze echter meteen vergeven want dit duo heeft mij een heel goed boek voorgeschoteld. Het tweede boek van Buthler & Öhrlund is inmiddels ook verschenen en draagt de titel Moordlust.

ISBN 9789026129728 | Paperback | 448 pagina's| VBK Media| oktober 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 4 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Recensies

Boven