Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Goudenkooi

Gouden kooi
Camilla Läckberg

Matilda is na de dood van haar broer blij dat ze Fjällbacka kan verlaten. Ze gaat naar Stockholm, waar ze een studie aan de Handelshogeschool gaat volgen. Ze grijpt meteen de kans om van identiteit te veranderen. Dat is niet voor niets, maar dat ontdekt de lezer later pas. Vanaf nu is ze Faye.
Al snel heeft ze een relatie krijgt ze vriendinnen. Het leven lacht haar weer toe.

Als we haar na een aantal jaren terugvinden is ze getrouwd met Jack. Samen hebben ze een dochtertje, Julienne, en ze hebben het ontzettend goed. Dat wil zeggen: materieel gaat het hen voor de wind, maar Faye voelt zich opgesloten. Ze is voor Jack gestopt met haar studie, en na de geboorte van Julienne is ze niet opnieuw gaan studeren. Werken hoefde niet, ze heeft toch alles wat haar hartje begeert? Jack vindt dat ze haar tijd beter kan besteden aan hun huis, hun dochter en natuurlijk aan hem. Maar daar zit hem de kneep: het lijkt wel alsof hij haar niet meer ziet staan. Ze doet nog haar best hem te verleiden, soms lukt dat ook, omdat ze zijn geheimen kent. Maar wat haar vriendin al had laten doorschemeren: Jack is haar niet trouw. Faye betrapt hem met een ander, en voor ze beseft wat er gebeurt is ze een gescheiden vrouw, alleen op een flatje. Faye krijgt een beetje geld mee, maar heeft verder nergens recht op.
Daar staat ze dan. Alles heeft ze voor die man gegeven, en wat is haar toekomst nu?
Dan blijkt dat Jack haar zwaar onderschat heeft.
Faye neemt wraak. En hoe! Misschien gaat het allemaal niet meteen van een leien dakje, maar al snel ziet Jack in dat hij haar nooit had moeten laten gaan.


‘Heb je er nooit van gedroomd om wraak te nemen op een man die je heeft bedrogen, die je heeft gekwetst, die je slecht heeft behandeld?’ vroeg Faye.’


Ze zoekt en vindt lotgenoten, die haar willen steunen om haar ingenieuze plan uit te voeren. Vanaf dit moment gaat het met het verhaal de goede kant op.
Terwijl het hoofdverhaal zich in het verleden afspeelt zijn er daarnaast nog flashbacks verder terug, naar de tijd waarin ze nog Matilda was. De lezer ontdekt langzaam de geheimen die ze altijd voor Jack verzwegen heeft. En in een paar cursieve teksten staat een verwijzing naar de het heden, waar het boek mee begonnen is: Faye is in gesprek met de politie, er is iets met Julienne…

Dat thrillergedeelte is prima, het is spannend, je wilt als lezer weten wat er aan de hand is. Natuurlijk moet je dan de voorgeschiedenis kennen, dus is het verhaal over Faye en Jack nodig. Helaas is een verhaal over oppervlakkige yuppen binnen de setting van een luxueus leven niet zo interessant, voeg daarbij de verschillende seksscenes en het boek neigt meer naar een chicklit dan naar een thriller.
Gelukkig wordt dat in het laatste deel van het boek goed gemaakt. Dan heeft de schrijfster ook nog een bijzondere wending in petto.
Misschien is de verhaallijn over de vriendin die zwaar ziek is, een poging wat meer van het verhaal te maken, maar dat lukt niet erg.


De insteek van een sterke vrouw die haar eigen leven in de hand neemt is prima, het boek blijkt in de traditie te staan van de eerdere misdaadromans van de schijfster. Het is dan ook een lekker boek voor onder een palmboom. Ook niets mis mee overigens.


De Zweedse Camilla Läckberg (1974) is econoom, maar ze kan nu leven van de boekverkoop. Ze is een van de meest succesvolle Zweedse thrillerauteurs. Inmiddels zijn een groot aantal boeken van haar verfilmd. Daarnaast is de succesvolle serie Fjällbacka Murders gebaseerd op haar thrillers.


ISBN 9789044354423 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij House of the Books| april 2019
Vertaald uit het Zweeds door Elina van der Heyden

© Marjo,  31 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven