Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

NachtvlinderNachtvlinder
Unit Plaats Delict deel 3
Carina van Leeuwen


Er gaat iets mis. De drugs baant zich een weg door haar lichaam alsof het haar wil verslinden in plaats van genot schenken. Al snel is haar lichaam niet meer de hare. Ze zit gevangen in een strak omhulsel. Wanhopig probeert ze om hulp te roepen. Hij moet haar helpen, het gaat niet goed. De man die haar vol enthousiasme begroette doet niks. Terwijl het leven uit haar wegvloeit, maak hij zich uit de voeten.


Niet veel later haalt het geluid van haar telefoon forensisch rechercheur Renee Spaan uit haar concentratie. In haar vrije tijd onderzoekt ze de dood van haar vader. Vijfentwintig jaar geleden kwam hij om toen hij een drugslaboratorium binnenging. Hoe had hij zo onvoorzichtig kunnen zijn? Renee kan zijn dood nog altijd niet accepteren. Ze heeft het idee dat er destijds meer aan de hand was. Dat zijn dood geen ongeluk was. Het feit dat duistere lieden niet blij met haar interesse in de zaak zijn, versterkt haar vermoedens. Renee moet haar onderzoek tijdelijk pauzeren. Er is een dode gevonden.


De vrouw die dood in een luxe appartement is gevonden, blijkt door drugs te zijn gestorven. Het appartement staat op naam van een nachtclub. De dode werkte daar als callgirl. Renee en haar collega’s begrijpen al snel dat de schaars geklede dame waarschijnlijk niet alleen was toen ze stierf. Iemand heeft nagelaten de hulpdiensten te bellen. Ze is aan haar lot overgelaten en uiteindelijk in haar eigen braaksel gestikt. Als iemand haar op haar zij had gelegd, had ze mogelijk nog een kans gehad. Degene die haar in de steek heeft gelaten, kan mogelijk dood door nalatigheid worden verweten. Is deze persoon ook degene geweest die haar van de fatale drugs heeft voorzien?


Tijd om uit te rusten, is Renee niet gegund. Ze ligt nog maar nauwelijks in bed wanneer de telefoon opnieuw gaat. Er is een explosie geweest in een vakantiepark in Kijkduin. Omdat niemand anders beschikbaar is, zal Renee de honneurs moeten waarnemen. Er is een zwaargewonde man tussen de restanten van het vakantiehuis aangetroffen. Wie hij is, is niet bekend. Volgens de eigenaresse van het huisje, kan het niet om een familielid gaan. Zij is immers gewoon thuis en haar man zit voor zaken in het buitenland. Ze kan hem alleen maar niet bereiken…


Er is een tweede persoon onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Een onherkenbaar lichaam in een duikpak is uit zee gevist. Wie is deze dode en wat is hem overkomen? Vooralsnog is het een raadsel. De drie zaken kosten het team veel tijd en energie. Gelukkig komt er versterking uit onverwachte hoek. Door de op komst zijde reorganisaties komen een aantal collega’s de sfeer van het politiebureau in Den Haag proeven. Er meldt zich zelfs een rasechte Amsterdammer. Hulp is welkom maar toch is Renee niet erg blij met hun aanwezigheid. Ze voelt zich gedwongen aan haar eigen toekomst bij de politie te denken. Zal ze haar geliefde stad noodgedwongen moeten gaan verlaten? Renee moet er niet aan denken en steekt haar kop in het zand. Den Haag verlaten is gewoonweg geen optie. Dan gebeurt er iets vreemds. Wat doet de secretaresse van een van de slachtoffers op de begrafenis van een ander slachtoffer? Er is soms een onderling verband?


Nachtvlinder is het derde deel in de Unit Plaats Delict-reeks van Carina van Leeuwen. De auteur is zelf werkzaam als Inspecteur/Forensisch Expert in Amsterdam en weet dus waarover ze schrijft. Deze politiethriller gaat niet alleen over de drie zaken maar ook over de onrust die de politiereorganisaties veroorzaken. Niemand is zeker van zijn of haar baan en wie mag blijven weet niet in welke stad hij of zij gestationeerd zal gaan worden. Ook wordt het tekort aan mankracht fijntjes aangehaald.


In dit boek gebeurt behoorlijk veel. Drie zaken, veel nieuwe personages en dan ook nog het privéonderzoek van Renee dat het nodige gevaar oplevert. Daarnaast wordt ook aandacht aan het liefdesleven van Renee besteed. Ze heeft bindingsangst maar snakt tegelijkertijd naar een arm om haar heen. Met al deze verhaallijnen maakt Carina van Leeuwen het zichzelf erg moeilijk maar ze heeft er gelukkig toch een kloppend geheel van weten te maken. Het is een complex maar realistisch verhaal. Bij de politie dienen zaken zich immers niet netjes om beurten aan en ook het privéleven kan tijdens een onderzoek niet op pauze worden gezet. Tijdens het lezen vergat ik regelmatig dat Renee Spaan een fictief persoon is en dat is een groot compliment voor de auteur.


ISBN 9789400507128  | paperback | 320 pagina's |  A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016

© Annemarie, 8 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven