Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BotBot
Charles den Tex


De combinatie van macht en een overvloed aan geld hadden Willem Hartma tot een verwende man gemaakt. Hij was gewend te krijgen wat hij wilde. Kreeg hij het niet, dan nam hij het gewoon. Hartma was een immer aanwezige man. Een drukke, innemende man die zijn handen regelmatig naar het lichaam van een ander liet afdwalen. Een man die zich graag liet omringen door vrouwen, ook al was hij getrouwd. Regels en wetten vormden slechts een tijdelijke belemmering voor een man als Willem Hartma.


Heeft Hartma zich te machtig gewaand? Dacht hij dat hij ook de dood in zijn zak had? Zijn ontzielde lichaam hangt er meelijwekkend bij. Het bungelt weinig charmant aan een grote zuignap die aan het plafond van zijn hotelkamer bevestigd is. De plas urine onder het lijk maakt het trieste plaatje compleet. Van Debby, de vrouw met wie hij de nacht doorbracht, is geen spoor te bekennen. Olga ter Miert, de commerciële directeur van het bedrijf van Hartma, kijkt verbijsterd naar het trieste tafereel. Is een uit de hand gelopen seksspel met Debby haar baas fataal geworden? Alleen Debby kan duidelijkheid over de precieze toedracht verschaffen. Waar is ze?


Nog geen halve dag geleden genoot Hartma met volle teugen van een teambuildinguitje. Debby was ingehuurd om het mannelijke personeel te vermaken. Kirrend draaide ze om de aanwezigen heen. Olga ergerde zich enorm. Alleen een onbekende jongeman, die twee laptops bij zich had, negeerde de wulpse bewegingen van Debby. Olga kende hem niet maar hij werkte duidelijk aan een opdracht voor haar baas. Het tweetal communiceerde doorlopend met elkaar maar niemand begreep waar de blikken over en weer en de korte zinnen op sloegen. Wat Olga inmiddels wel weet, is dat het computersysteem van het bedrijf op slot zit. Niemand heeft toegang tot de belangrijkste gegevens. Zonder correct werkend computersysteem is het bedrijf stuurloos.


Terwijl het falende computersysteem Olga tot wanhoop drijft, voelt ook Bas Pantier, de jongen met de twee laptops, zich gestrest. De schulden stapelen zich op en Hartma betaalt maar niet. Al maanden niet. Bas heeft een nieuw computerprogramma voor Hartma gebouwd. Een programma waarmee Hartma over ongeoorloofde klantgegevens kan beschikken. Voor dit soort opdrachten ga je naar mensen als Bas, die alles als een uitdaging zien. Kleine zelfstandigen in geldnood. Iemand die nooit in de boekhouding van het bedrijf zal worden opgenomen. Bas heeft het programma inmiddels voltooid. Hartma hoeft alleen maar in te loggen met de gegevens die Bas hem heeft gestuurd en dan zal het vernieuwde systeem opgestart worden. Dat kan binnen een paar minuten gepiept zijn. Tot die tijd zijn de computergegevens niet beschikbaar. Bas weet niet dat Hartma zijn berichten nooit meer zal beantwoorden. Hartma zal Bas’ financiële problemen niet oplossen.


Wie de regels omzeilt en louche bedrijven achter onberispelijke bv’s verstopt, omringt zich vaak met ongure types. Dat gold ook voor Hartma, daar komen zowel Bas als Olga al snel achter. Wie probeert Olga uit het bedrijf te werken en wie stuurt Bas met een harde schijf gevuld met drugs op pad? Tot overmaat van ramp besluiten de ouders van Bas uit elkaar te gaan en moet Bas zijn wereldvreemde moeder op sleeptouw nemen. Gelukkig heeft hij T-Li, een meisjes dat computertaal spreekt. Bas aanbidt haar maar T-Li wil alleen seks. Het privéleven van Bas is een rommeltje maar hij moet het hoofd koel zien te houden. Hij is in een gevaarlijk spel verwikkeld geraakt. Ook Olga moet proberen de touwtjes weer in handen te krijgen, anders zal ze niet alleen zakelijk ten onder gaan.


Bot is misschien niet het meest literaire werk van Charles den Tex maar het leest als een trein. Dit verhaal leent zich uitstekend voor een fikse dosis quality time. De verhaallijn over het bedrijf vind ik wat minder goed uitgewerkt maar de belevenissen van Bas maken alles goed. Computers hebben geen geheimen voor Bas maar met het dagelijks leven heeft hij wel moeite. Hij gaat met de verkeerde personen in zee en laat zich voor de gek houden terwijl zijn ouders geen seconde stoppen met zeuren. Grappig is dat Bas in computerformules denkt. Een ander leuk detail is dat het bekende personage Michael Bellicher een bescheiden rol in het boek voor zijn rekening neemt. Door boeken als Bot zijn regenachtige dagen allesbehalve vervelend.


ISBN 9789044515268 | paperback | 345 pagina's| Uitgeverij De Geus | februari 2016

© Annemarie, 4 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven