Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe erfgenaam
Charles den Tex

Breder Weltmann woont in zijn eentje in een imposant huis dat al meer dan honderd jaar in de familie is. Het huis staat op een groot landgoed en daarnaast bezit Breder nog meer lappen grond. De familie Weltmann heeft een kolenmijn gehad en daarmee een fortuin verdiend. Breder brengt zijn dagen in alle rust door. Het enorme kapitaal dat hij heeft geërfd belegt hij in diverse projecten waardoor de grote som geld gestaag groeit.

Met de inwoners van het dorp bemoeit Breder zich nauwelijks. De enige met wie hij zich inlaat is de eigenaresse van het dorpshotel. Twee keer per week brengt hij met haar de nacht door. Zelf zou Breder haar wel vaker willen bezoeken maar zijn vriendin wil het zo en niet anders. Breder is een tevreden man, zijn leven voorloopt rustig en voorspoedig.

Tijdens een bezoekje aan het dorp ziet hij in de verte een enorm rookpluim. Met een schok beseft hij dat de rook zich op dezelfde locatie als zijn huis bevindt. Het prachtige landhuis brandt tot de grond toe af. Volgens de politie is het brandstichting. Breder is verbijsterd. Hij snapt niet waarom iemand hem dit aan heeft gedaan. 

Tussen de brokstukken van zijn afgebrande huis vindt Breder een blik met oude sleutels. Hij heeft het blik noch de sleutels ooit eerder gezien. Waarschijnlijk zat het verstopt in een geheim kastcompartiment. Breder reist per trein naar Rotterdam om zijn oudere neef Lieuwe naar de herkomst van de sleutels te vragen. Lieuwe herkent de sleutels, ze zijn van de oude mijn. Ook zit er een sleutel van een bankkluis bij. Waarom waren deze sleutels verstopt?

In de trein heeft Breder een jonge knul het geld voor een treinkaartje voorgeschoten en wanneer deze bij het huis van Lieuwe opduikt, laat Breder – die alleen thuis is - de jongen zonder aarzelen binnen. Te laat vraagt hij zich af hoe de knul aan het adres komt. De jongen is niet alleen, in zijn kielzog volgen nog twee jongens en een duidelijk vermomde vrouw. Ze zijn goed voorbereid en in een mum van tijd ligt Breder vastgebonden aan haken die razendsnel in de vloer zijn bevestigd. De vrouw blijkt het brein achter de operatie. Ze behandelt Breder vol haat en sist hem toe dat ze alles terug wil. Wanneer het stel verdwijnt, blijft Breder vastgebonden en gewond achter. De sleutel van de kluis is meegenomen door de vrouw.

Wie is deze vrouw? Waarom heeft ze het op Breder voorzien? Wat wil ze terug? Hij begrijpt er werkelijk niets van. Voor zover hij weet heeft hij geen vijanden. Wat moet de vrouw met de sleutel van de kluis? Hij was zelf tot voor kort niet eens op de hoogte van de bankkluis, laat staan dat hij weet wat erin verborgen ligt. Het gebeuren laat Breder niet meer los. Hij beseft dat het antwoord in het verleden verborgen moet liggen en hij begint in de familiegeschiedenis te spitten. Of hij het antwoord wel wil weten is nog maar de vraag.

De erfgenaam is een intelligent geschreven thriller waarbij gebruik wordt gemaakt van een mooie zinsbouw. Het verhaal staat in het teken van familie. Vaak lijken mensen meer op hun familie dan ze zelf beseffen. Breder keurt de bikkelharde manier waarop zijn vader zaken deed af maar is hij zelf wel een haar beter? Hij is niet onsympathiek maar voelt zich ver verheven boven vrijwel iedereen. Het is hem met de paplepel ingegoten: De Weltmanns laten zich niet met jan en alleman in. Door zijn eigen manier van doen weet Breder niet meer wie hij kan vertrouwen en wie niet.

In het boek krijgt de lezer de vraag voorgelegd of je iemand de daden van zijn familie aan mag rekenen. Moet Breder de gevolgen dragen van het gedrag van zijn vader en opa? Heeft hij iets goed te maken? Het hautaine gedrag van Breder helpt hem in ieder geval niet. Het verhaal is sterk en heeft me geïntrigeerd. De erfgenaam is een ware aanrader voor liefhebbers van goed geschreven thrillers met inhoud.

ISBN 9789044526264 | paperback |376 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2013

© Annemarie, 2 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven