Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De derde stem
Deel 2 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf BörjlindDe derde stem is het tweede deel in de Rönning  en Stilton-reeks. In Springvloed, het eerste deel, heeft de lezer kennisgemaakt met de jonge Olivia Rönning – studente aan de politieacademie - en de zwerver Tom Stilton. Tom is een voormalig politiecommissaris maar leefde op straat toen Olivia hem voor het eerst ontmoette. Hij had zich volledig teruggetrokken uit het leven van alledag.

Door een schoolopdracht van Olivia kwam het tweetal met elkaar in contact. Tom bleek een stugge, weerbarstige man te zijn die Olivia allesbehalve vriendelijk bejegende. Toch ontstond er een band. Een breekbare band. Toen Olivia ontdekte dat Tom een belangrijke gebeurtenis uit het verleden voor Olivia had verzwegen, ontstak ze in woede. Tom wist meer over Olivia dan hij had laten blijken. Ze was geen onbekende voor hem.

In De derde stem heeft Tom het zwerversbestaan vaarwel gezegd. Hij besluit een kamer op een aak te huren. Nog altijd is hij stug en wantrouwend maar wanneer zijn oude vriend Abbas om zijn hulp vraagt, staat hij onmiddellijk voor hem klaar. De twee vrienden keren Zweden tijdelijk de rug toe en reizen naar Marseille. Tijdens de treinrit vertelt Abbas over zijn verleden. Eens werkte hij als messenwerper bij een circus. Hij leerde daar zijn grote liefde Samira kennen maar hun liefde mocht niet tot bloei komen. Samira was al bezet. Abbas is haar nooit vergeten en toen hij kort geleden ontdekte dat Samira niet meer in leven was, brak zijn hart. De beeldschone Samira was vermoord, in stukken gesneden en begraven. Iemand heeft de grote liefde van Abbas op gruwelijk wijze afgeslacht. Abbas zint op wraak. Tom heeft vanwege een oude politiezaak connecties bij de politie in Marseille en daarom doet Abbas een beroep op zijn hulp.

Olivia Rönning is inmiddels afgestudeerd maar ze weigert naar een baan bij de politie te solliciteren. Ze weet sinds kort wie haar biologische ouders zijn en ze is op zoek naar haar identiteit. Olivia is nog maar net terug uit Mexico waar ze de geboortegrond van haar moeder bezocht. Ze overweegt haar leven volledig om te gooien. Misschien dat ze iets kunstzinnigs gaat doen, net zoals haar biologisch moeder. Ook besluit ze dat ze de achternaam van haar moeder aan wil nemen. Voortaan zal ze als Olivia Rivera door het leven gaan. Met Tom heeft Olivia nog altijd geen contact. Hun gezamenlijke vriendin Mette probeert het verbroken contact tussen de twee koppige mensen te herstellen maar het beoogde resultaat blijft uit.

Terwijl Tom en Abbas door Marseille struinen, vindt er een nare gebeurtenis plaats in de straat waar Olivia opgroeide. Haar voormalige buurman Bengt Sahlmann pleegt zelfmoord. Zijn jonge dochter Sandra ontdekt het levenloze lichaam. Het totaal ontredderde meisje weet zich nauwelijks staande te houden wanneer Olivia en haar adoptiemoeder zich over haar ontfermen. Olivia’s hart loopt over van medelijden. De moeder van Sandra is tijdens de tsunami in 2004 om het leven gekomen. Nu ook haar vader niet meer leeft, is Sandra een wees. Olivia identificeert zich met het meisje en besluit haar te helpen. De hulpvraag van Sandra lijkt eenvoudig. Ze wil graag haar laptop terug. De laptop lijkt echter van de aardbodem verdwenen en dan blijkt dat Bengt Sahlmann helemaal geen zelfmoord heeft gepleegd. De vader van de intens verdrietige Sandra is vermoord.

Na het lezen van Springvloed heb ik echt uitgekeken naar dit volgende deel. Mijn geduld is beloond met een uitstekende thriller. Het verhaal zit goed elkaar waarbij de auteurs het vrijgeven van nieuwe informatie kundig doseren. Mooi is de extra dimensie die de reis naar Marseille aan de vriendschap van Tom en Abbas toevoegt. De band tussen de twee mannen wordt mooi en eenvoudig beschreven. Omdat Tom, Abbas en Olivia zich in dezelfde vriendenkring begeven, kennen de twee verhaallijnen een raakvlak en passen de gebeurtenissen goed bij elkaar.

Om De derde stem het best tot zijn recht te laten komen adviseer ik om wel eerst Springvloed te lezen. De derde stem gaat verder waar Springvloed stopt en er wordt slechts mondjesmaat naar eerdere gebeurtenissen verwezen. Een uitstekende keuze van Cilla & Rolf Börjlind want wie eenmaal aan deze serie begint, wil er niets van missen. Het enige wat tegenvalt is dat ik niet onmiddellijk aan het derde deel kan beginnen. Ik wil meer!

ISBN 9789400502178 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 7 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven