Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSpringvloed
Cilla & Rolf Börjlind



Cilla en Rolf Börjlind zijn zeer geliefde Zweedse scenarioschrijvers. Zij hebben de scenario’s geschreven van onder andere de Martin Beck-films en de Arne Dahl-serie. Ik heb ze stuk voor stuk gezien en van allemaal evenveel genoten. De verhalen van Börjlind en Börjlind kenmerken zich door personages die eigenlijk doodgewoon zijn. Het zijn mensen als jij en ik met problemen die eenieder zou kunnen ervaren. Daarnaast zijn deze schrijvers ware meesters in het creëren en opvoeren van spanning. Springvloed is hun thrillerdebuut.

De drieëntwintigjarige Olivia Rönning studeert aan de politieacademie. Ze krijgt opdracht om een oude, onopgeloste politiezaak te bestuderen. Zouden de moderne technieken waar de politie tegenwoordig over beschikt verschil gemaakt kunnen hebben? Olivia kiest een zaak uit 1987 uit. Op het eiland Nordkoster is toen een onbekende, hoogzwangere vrouw verdronken. Het lichaam van de vrouw was rechtop begraven onder het zand, alleen haar hoofd stak boven het zand uit. Toen de vrouw ingegraven werd, was het eb. Ze verdronk in de springtij. Een bijzonder wrede moord.

Olivia raakt meer en meer geïnteresseerd in de zaak. Het is een opmerkelijk verhaal en het raakt haar dat de identiteit van de vrouw nog altijd niet achterhaald is. Heeft niemand de zwangere vrouw gemist? De moordzaak werd destijds geleid door commissaris Tom Stilton. Olivia is vastbesloten hem te spreken te krijgen maar Stilton lijkt van de aardbol te zijn verdwenen.

Terwijl Olivia volledig opgaat in het oude moordonderzoek heeft de politie van Stockholm iets heel anders aan haar hoofd. Een groep onbekenden heeft het voorzien op zwervers. Steeds weer worden de nietsvermoedende daklozen op brute wijze aangevallen. De mishandelingen worden steeds gewelddadiger en uiteindelijk sterft een dakloze vrouw aan haar verwondingen. Vera heette ze. Ze was een vriendin van de eveneens dakloze Jelle die totaal ontdaan is. En laat het nou deze Jelle zijn waar Olivia zo naarstig naar op zoek is! In een vorig leven heette Jelle namelijk Tom Stilton. Was is er met de politieman gebeurd? Waarom heeft hij zijn vertrouwde leven een aantal jaar geleden de rug toegekeerd? Hoe kan het dat hij zo is afgegleden?

Uiteindelijk lukt het Olivia om Jelle alias Tom Stilton op te sporen maar erg welwillend is de man niet. Het leven op straat heeft hem geen goed gedaan en erg vriendelijk is Tom niet te noemen. Maar ergens diep binnenin hem zit het speurdersinstinct nog altijd verscholen. Mondjesmaat stopt Tom de nieuwsgierige Olivia informatie over het oude moordonderzoek toe. Tegelijkertijd gebruikt Tom zijn oude vaardigheden voor nog iets anders: hij wil de moordenaars van Vera vinden. Voor het eerst in zijn leven is Tom uit op wraak.

De dakloze Tom Stilton en de studente Olivia Rönning vormen een merkwaardig duo. De een was ooit een succesvol rechercheur, de ander is vastbesloten het te gaan worden. Terwijl Olivia stevig doorspit en Tom tegen wil en dank met zich meesleept, ontwaakt er iets in Tom. Iets van de oude Tom komt weer boven maar bij het minste of geringste kruipt hij weer in zijn schulp. Het contact tussen Olivia en Tom is breekbaar maar de fundering wordt steeds steviger. Tom kent Olivia echter beter dan zij ooit kan vermoeden. Zal hij haar de waarheid vertellen?

Tijdens het lezen van Springvloed viel ik van de ene verrassing in de andere. Er zijn veel verhaallijnen en op de meest onverwachte momenten blijken ze met elkaar verweven te zijn. De auteurs hebben op uiterste bekwame wijze diverse gebeurtenissen en personages met elkaar verbonden. Verrassende verhaalwendingen volgen elkaar razendsnel op. Stoppen met lezen is al snel onmogelijk. De personages zijn heel divers en allen even overtuigend. Sommigen zijn sympathiek, anderen hardvochtig, eigenwijs, leugenachtig, geldbelust, wraakzuchtig, gedreven of meelijwekkend. De zeer gedegen ervaring van dit schrijversduo heeft zich vertaald naar een thriller van topkwaliteit die in 21 landen tegelijk verschijnt.

Op de kaft van het boek staat “Een Rönning & Stilton-thriller”. Hieruit maak ik op dat er nog meer boeken over dit opmerkelijke tweetal gaan volgen. Hoera, hoera, hoera!

ISBN 9789400502161 | paperback |368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2013
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 28 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven