Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

WiegeliedWiegelied
Cilla & Rolf Börjlind


Het is druk op het Centraal Station van Stockholm. Haastige forensen hebben plaatsgemaakt voor grote groepen verdwaasde vluchtelingen uit oorlogslanden als Syrië en Afghanistan. Na een lange, gevaarlijke en uitputtende reis hopen zij op een vriendelijk woord en een beetje hulp. Zelf weten zij het even niet meer.


De toegestroomde hulptroepen doen wat ze kunnen. Zo zetten vele vrijwilligers zich onvermoeibaar voor de nieuwkomers in. Ook politieagente Olivia Rönning en haar vriendin Luna zijn regelmatig van de partij. Mensen in nood laat je immers niet in de steek. Wanneer blijkt dat er een tekort aan opvanglocaties is, neemt de hartelijke Luna zelfs een compleet Syrisch gezin mee naar de aak waar ze samen met haar vriend Tom Stilton woont.


De dakloze Muriel Johansson volgt het nieuws al jaren niet meer. Haar drugsverslaving eist vrijwel al haar aandacht op. Toch valt haar blik op een ineengedoken tienermeisje dat hartverscheurend huilt. De hulpeloosheid die het meisje uitstraalt, maakt iets in Muriel los. Ze weet hoe het is om je zo ellendig te voelen. Zelf kreeg Muriel toen hulp. Van Tom Stilton, die destijds ook dakloos was, maar ook van haar vriendin Vera. Vera, die zo vreselijk aan haar einde is gekomen. Nu is het Muriels beurt om iemand te helpen.


Het meisje heet Folami en komt uit Nigeria. Ze heeft het over Boko Haram maar Muriel heeft geen idee wat dat is. Folami heeft honger en dorst. Muriel heeft wel wat geld, dat ze heeft bemachtigd door het verkopen van haar lichaam, maar dat geld is bestemd voor drugs. Toch besluit Muriel haar geld niet aan drugs maar in de supermarkt uit te geven. Daarna neemt ze, samen met Folami, haar intrek in het zomerhuis van boekhandelaar Ronny, een goede vriend. Ze vertelt niemand over het meisje want Folami is bang. Er is haar in Stockholm iets naars overkomen. Muriel hoopt dat ze in het huisje veilig zijn. Ze ziet niet dat iemand vanuit de schaduw van het bos naar het huisje gluurt.


Hoewel Oliva de vluchtelingen helpt waar ze kan, eist een nieuwe moordzaak een groot deel van haar aandacht op. In een uitgestrekt bos is het lichaam van een jongetje aangetroffen. De brute wijze waarop het lichaampje verminkt is, schokt alle aanwezigen diep. Wie heeft dit kind zo toegetakeld en vervolgens als oud vuil in het bos gedumpt? Die identiteit van het jongetje is niet bekend. Niemand heeft hem als vermist opgegeven. Olivia’s baas, Mette Olsäter, beseft meteen dat ze op een ingewikkelde zaak zijn gestuit. Het komt haar dan ook goed uit dat Tom Stilton besluit dat hij er klaar voor is zijn werk bij de politie te hervatten. Mette en Tom zijn al jaren bevriend. Ze weet maar al te goed dat Tom een zware tijd achter de rug heeft maar ze besluit hem een kans te geven. Voor hij aan lager wal raakte, was hij immers een fantastische politieman.


Veel aanwijzingen zijn er niet. Wel is er een dolk in de buurt van het slachtoffer gevonden. Bloedonderzoek wijst uit dat er bloed van het jongetje op het steekwapen zit. Wanneer de inscriptie op de dolk richting een Roemeense misdaadorganisatie lijkt te wijzen, stuurt Mette zowel Tom als Olivia naar Roemenië. Het tweetal heeft al snel door dat het leven daar een stuk harder dan in Zweden is. Zijn hun Roemeense collega’s wel te vertrouwen


Wiegelied is alweer het vierde boek van schrijversechtpaar Cilla & Rolf Börjlind. Wie voorgaande delen heeft gelezen kent de meeste personages in dit boek inmiddels behoorlijk goed. Toen ik ze in dit boek allemaal weer ontmoette, merkte ik dat ze me dierbaar zijn geworden. Niet alleen Olivia, Tom, Mette en Luna maar ook bijvoorbeeld Muriel, die wanhopig probeert te overleven. In dit boek stelt ze zich ontroerend kwetsbaar op door haar hart voor Folami te openen.


Deze aangrijpende thriller gaat over de kwetsbaarheid van jonge vluchtelingen als Folami. Ouderloze kinderen vluchten heel Europa door in de hoop ergens een nieuwe thuis te vinden. Gelukkig staan mensen als Olivia, Luna en Muriel klaar om hen te helpen maar helaas oefent de anonimiteit van deze kinderen ook een enorme aantrekkingskracht op mensen met kwalijke plannen uit. De waarheid die in dit meeslepende verhaal naar boven komt is schokkend, maar helaas niet ongeloofwaardig. Cilla & Rolf Börjlind zijn er opnieuw in geslaagd een fascinerend en compleet verhaal neer te zetten waarbij de spanning ook nog eens een enorme omvang aanneemt. Wiegelied is een nieuwe topthriller van dit ijzersterke duo. Wie nog nooit iets van ze heeft gelezen kan daar het beste vandaag nog mee beginnen!


ISBN 9789400507838 | paperback  | 368 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2017
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 14 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven