Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Zwarte dageraadZwarte dageraad
Cilla & Rolf Börjlind


In de stad Höganäs, in de Zweedse provincie Skåne, is het ondenkbare gebeurd. Toen de telefoon aanhoudend bleef rinkelen liet Judith haar levenslustige kleinkind Emelie heel even alleen. Heel even maar en bovendien in de veilige beschutting van de tuin. De beller was een telefonische verkoper en Judith poeierde hem zo snel mogelijk af om zich  terug naar Emelie te haasten. Emelie bevond zich nog steeds in de zandbak waarin ze voor het telefoontje vol plezier een krokodil nadeed. Ze lag nog steeds op haar buik in het zand maar haar nek was vreemd gedraaid. Naast het lichaam stond Judiths schoonzoon Sebastian die zojuist thuisgekomen was. Hij staarde vol ongeloof naar het lichaam van zijn dochter. De kleine Emelie Andersson was dood. Iemand had de nek van het meisje gebroken.


Wie vermoordt er nu een klein, onschuldig kind? Waarom moest de uit Ghana geadopteerde Emelie Andersson dood? De ouders van Emelie zijn ontroostbaar en Judith wordt overmand door schuldgevoelens. Als ze het telefoontje had genegeerd, had haar lieve kleindochter nog geleefd. Heel Skåne en ook de rest van Zweden leeft met de rouwende familie mee.


Sinds twee maanden woont en werkt politievrouw Olivia Rönning in Höganäs. Ze heeft spijt als haren op haar hoofd en het duurt nog vier maanden voor haar contract eindigt. Olivia kan niet wennen aan de mentaliteit van haar nieuwe collega’s. In het gebied maakt het Zweedse Arisch Verzet zijn opmars. Het doel van deze racistische beweging is Zweden te “zuiveren” van alle buitenlanders. Olivia heeft gemerkt dat ook een aantal van haar collega’s twijfelachtige opmerkingen over Zweedse burgers van allochtone afkomst maken. Het bezorgt haar een onprettig gevoel.


De ouders van Emelie zijn keurige mensen zonder strafblad of duister verleden. Sebastian, de vader van Emelie Andersson werkt bij het asielzoekerscentrum. Er is een incident geweest waarbij Sebastian voor asielzoekers in de bres sprong. Heeft iemand hem dat kwalijk genomen en bij wijze van straf zijn dochter vermoord? Niet lang na de moord op Emelie krijgen ook Olivia’s oud-collega’s met een kindermoord te maken. In het bos is het lichaam van de zevenjarige Aram Mellberg aangetroffen. Ook zijn nek is gebroken. Gaat het om dezelfde dader? Beide kinderen zijn op dezelfde manier om het leven gebracht en er is nog een overeenkomst: beide kinderen hadden een buitenlands uiterlijk. Hebben de moorden een racistisch motief? Olivia en haar oud-collega Mette Olsäter bundelen hun krachten om de kindermoordenaar zo snel mogelijk te vinden. Steeds weer komt het spoor uit bij het Zweedse Arisch Verzet. De bezoekjes van Olivia aan de leider van de groep worden haar niet in dank afgenomen…


Voormalig rechercheur Tom Stilton heeft zich na een zware periode aan het zwerversbestaan ontworsteld en probeert zijn leven op orde te krijgen. Even twijfelt hij over een baan als conciërge maar dan krijgt hij van een vriend een boek in handen gedrukt dat zijn aandacht volledig opeist. In het boek bevinden zich krantenknipsels over een oude moordzaak. Een moordzaak waar Stilton zelf nog aan heeft gewerkt. De dader is nooit gevonden. Het slachtoffer was een 23-jarige, zwangere prostituee. Ze in jaren geleden op beestachtige wijze in een hotel om het leven gebracht. Wie heeft het boek met de krantenknipsels naar de tweedehands boekenwinkel van Toms vriend gebracht? Wanneer er raakvlakken tussen de moord op de prostituee en de twee dode kinderen blijken te zijn, besluiten Tom, Olivia en Mette om als vanouds samen te gaan werken in de hoop het gruwelijke mysterie op te lossen.


Wat hebben een groep internethaters, het Zweeds Arisch verzet, een vermoorde prostituee, twee vermoorde kinderen en een collectief uit de jaren zeventig met elkaar te maken? Het onderzoek naar de moord op Emelie en Aram levert uiteenlopende aanwijzingen op. Welke aanwijzing leidt naar de moordenaar? Auteurs Cilla & Rolf Börjlind lieten me opnieuw met ingehouden adem  lezen.


Zwarte dageraad  is het derde boek  van dit schrijversechtpaar. De Rönning en Stilton-reeks begon met het indrukwekkende debuut Springvloed. Beginnersgeluk? Het tweede boek, De derde stem, was echter ook bijzonder succesvol. Waar schrijverstalent soms? Na het lezen van Zwarte dageraad ben ik meer dan overtuigd van het kunnen van Cilla & Rolf Börjlind. Dit schrijversechtpaar is razendsnel naar de top opgeklommen. Hun thrillers zijn van hoog niveau, razend spannend, actueel en messcherp. Zij schrijven thrillers zoals thrillers bedoeld zijn en ik als lezer ben inmiddels hopeloos verslaafd aan deze reeks!


ISBN 9789400502185 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 12 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven