Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De dief
Clive Cussler en Justin ScottOp de reusachtige oceaanstomer Mauretania bereidt privédetective Isaac Bell een grote verrassing voor zijn verloofde Marion voor. Isaac heeft de norse scheepskapitein weten over te halen het verliefde stel midden op de Atlantische Oceaan in het echt te verbinden. Wanneer Isaac zijn gedachten ordent tijdens een wandelingetje op het imposante dek is hij getuige van een brute aanval op twee wetenschappers. Isaac aarzelt geen moment en mengt zich in de strijd die zich ternauwernood in zijn voordeel uitpakt.

De twee op het nippertje geredde wetenschappers stellen zich voor als professor Franz Bismark Beiderbecke en zijn jonge collega Clyde Lynds. Ze vertrouwen Isaac toe dat de aanvallers agenten van een Duits munitiekartel zijn. Het gaat om het bedrijf Krieg Rüstungswerk GmbH. De agenten probeerden de wetenschappers te ontvoeren om zo hun uitvinding in handen te krijgen. De nieuwsgierigheid van Isaac is geprikkeld. Welk wapen hebben de geleerde mannen dan toch uitgevonden?

Het wapen van de vriendelijke professor Beiderbecke en Clyde Lynds blijkt helemaal geen wapen te zijn. Zelf snappen ze ook niet dat het Duitse leger hen op de hielen zit. De uitvinding van het tweetal betreft een machine voor sprekende beelden. Marion, die al jaren actief is binnen de filmindustrie, reageert enthousiast. De wereldberoemde uitvinder Thomas Edison probeert al jaren geluid aan filmbeelden toe te voegen maar steeds opnieuw faalt het synchroniseren jammerlijk. Hebben de twee Europeanen eindelijk de oplossing gevonden?

Ondertussen is Isaac zijn voorgenomen verrassing niet vergeten. Hij verrast Marion en de rest van de reizigers met een prachtig huwelijksfeest. De jarenlange verloving wordt eindelijk in een huwelijk omgezet. Marion straalt en Isaac is gelukkig. Toch roept de plicht hem al snel weer met dwingende stem. Professor Beiderbecke is verdwenen. Isaac slaagt erin de professor op te sporen maar hij kan niet voorkomen dat Beiderbecke, kort nadat hij gevonden is, zijn laatste adem uitblaast. Isaac beseft dat ook Clyde Lynds groot gevaar loopt en hij besluit de jonge wetenschapper na aankomst in Amerika onder zijn hoede te nemen.

Wat volgt is een verhaal vol actie en spannende verhaalwendingen. Waarom is het Duitse leger zo gefixeerd op de uitvinding van Clyde Lynds? Wat moet het leger met een apparaat dat bestemd is voor de filmindustrie? Tijdens een brand op de Mauretania is de uitvinding van de wetenschappers in rook opgegaan maar Clyde beschikt over een bijzonder goed geheugen. Isaac regelt een geschikte werkruimte voor Clyde zodat de uitvinder een nieuwe versie van het apparaat kan bouwen. Er wordt niet bespaard op de bewaking van Clyde, zijn leven loopt nog altijd gevaar. Wie is toch de angstaanjagende Duitser die met de bijnaam “Akrobat” door het leven gaat? De lenige en vliegensvlugge man heeft al menig tegenstander om zeep geholpen. Lukt het Isaac om de Akrobat te beletten bij Clyde Lynds in de buurt te komen?

De charmante schrijfstijl die Clive Cussler en coauteur Justin Scott hanteren in de Isaac Bell-reeks voorziet het verhaal ondanks alle actie van een gemoedelijke sfeer. In De dief is ruimte voor romantiek, mysterie, spanning, actie en geschiedenis. Samen met de goed gekozen hoofdpersonen vormen deze elementen een heerlijke actiethriller die zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. In de Isaac Bell-reeks krijgt de lezer tijdens het lezen van een spannend verhaal een helder beeld voorgeschoteld van een periode waarin belangrijke uitvindingen werden gedaan en de wereld voor een aantal keerpunten in de geschiedenis stond. In De dief staan de opmars van de Duitsers, de scheepvaart en de opkomst van de filmindustrie centraal.

Het is handig dat hoofdpersoon Isaac Bell een gigantische erfenis toebedeeld heeft gekregen want zijn acties kosten vaak handenvol geld. Door deze slimme zet van de auteurs kan de lezer genieten van alle mogelijkheden die het leven in Amerika ruim honderd jaar geleden bood. Ik ben benieuwd welke belangrijke speerpunten uit de geschiedenis in een volgend deel aan bod zullen komen!

ISBN 9789044345520 | paperback | 335 pagina's | The House of Crime | oktober 2014
Vertaald door Pieter Cramer

© Annemarie, 14 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Recensies

Boven