Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De race
Clive Cussler en Justin Scott

Op de bovenste etage van het twaalf verdiepingen tellende kantoor van de San Francisco Inquirer prijkt een enorm spandoek met daarop de volgende tekst:

WHITEWAY ATLANTIC-TO-PACTIFIC
CROSS-COUNTRY AIR RACE
Om de Whiteway Cup en $50.000
Voor de eerste vliegenier
Die het Amerikaanse continent
In vijftig dagen oversteekt


Het is 1909 en de Verenigde Staten zijn in de ban van de hierboven aangekondigde vliegwedstrijd. Krantenmagnaat Preston Whiteway, de grote sponsor van de vliegrace, schuift een persoonlijke favoriet naar voren. Hij is hevig gecharmeerd van de enige vrouwelijke pilote die aan de race deel zal nemen. Zijn favoriet heet Josephine Joseph Frost, vrouw van de voor moord gezochte rijkaard Harry Frost.  Whiteway heeft zelfs een lied voor de stoere vliegenierster laten schrijven. Overal in Amerika wordt het lied door muzikanten vertolkt.

Harry Frost, de gestoorde echtgenoot van Josephine, is al geruime tijd voortvluchtig. Nadat hij tijdens een jachtpartij de Italiaanse vliegtuigontwerper Marco Celere overhoop schoot en vervolgens het vliegtuig van zijn vrouw Josephine onder vuur nam, nam hij de benen. Het lichaam van Marco Celere tuimelde in een diep ravijn en is nooit gevonden. Josephine, die de moord vanuit haar vliegtuig zag gebeuren, rouwt nog altijd om het verlies van haar goede vriend Marco.

Preston Whiteway vreest dat Harry Frost tijdens de vliegwedstrijd op zal duiken om opnieuw te proberen Josephine van het leven te beroven. Hij huurt het gerenommeerde Detectivebureau van Dorn in om Josephine tijdens de race te beschermen. Undercoveragenten zullen vermomd als mecaniciens meereizen en hoofdrechercheur Isaac Bell zal Josephine geen seconde uit het oog verliezen.

Isaac Bell heeft een grondige hekel aan Harry Frost. Tien jaar geleden was hij getuige van een aanslag waarbij drie krantenjongens om het leven kwamen. Harry Frost was verantwoordelijk voor de aanslag. Hij wilde het zijn concurrent Preston Whiteway moeilijk maken. Isaac Bell deelt de zorgen van Preston Whiteway. Harry Frost is een zwaar gestoorde man en hij zal niet rusten voordat hij Josephine van het leven heeft beroofd.

Isaac Bell geeft de medewerkers van Detectivebureau van Dorn opdracht de verdwijning van Marco Celere te onderzoeken. Hoe kan het dat zijn lijk nooit gevonden is? En wie was Marco Celere eigenlijk? Deelden Josephine en de charmante Italiaan enkel een passie voor vliegtuigen of was er meer aan de hand? Tijdens het onderzoek krijgt Isaac Bell de kans een vliegtuigje aan te schaffen. Op het moment dat de vliegtuigrace van start gaat, is ook Isaac Bell van de partij. In een soortgelijk vliegtuig als dat van Josephine, een monoplaan, vergezelt hij zijn cliënte tijdens haar spannende reis door het luchtruim van de Verenigde Staten.

Op de voorkant van dit boek prijkt een afbeelding van een ouderwets vliegtuig dat in de lucht wordt aangevallen. Een dergelijke boekcover trekt niet snel mijn aandacht. Het spreekt me simpelweg niet zo aan. Wat ben ik blij dat dit boek toch op mijn pad is gekomen! De race is een verrukkelijke detective met een flinke dot nostalgie. Het verhaal is sprankelend en spannend. De schrijfstijl past bij de periode waarin het boek zich afspeelt zonder dat het al te ouderwets wordt. De auteurs laten een boeiende periode uit de geschiedenis opnieuw tot leven komen. Het gebrul van de vliegtuigmotoren wordt onderbroken door pistoolgeknal en het doffe gedreun van dynamiet. Isaac Bell blijkt naast een charmant heerschap eveneens een onverschrokken held te zijn. Niet alleen Harry Frost maakt hem het leven zuur, er is ook een saboteur actief op het vliegtuigterrein.

De race is het vierde boek met Isaac Bell in de hoofdrol. Wie dit niet weet zal het niet raden want het boek is uitstekend “los” te lezen. Wel ben ik blij met het feit dat er nog drie delen zijn want ik wil graag nog meer avonturen met Isaac Bell aangaan!

ISBN 9789044344684 | paperback | 351 pagina's | The House of Crime | augustus 2014
Vertaald door Pieter Cramer

© Annemarie, 11 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven