Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altBloedlijn
Corine Hartman

Rechercheur Jessy Haider zal de dood van haar zoon Nick nooit te boven komen. De afgelopen maanden verkeerde ze in een roes van cocaïne, rouw, woede en een intens gevoel van wanhoop. De moordenaar van haar kind, Brezinger, is nog steeds op vrije voeten. Jaren geleden heeft Jessy de man achter de tralies weten te krijgen maar hij ontsnapte uit De Koepel en ontvoerde vervolgens haar kind. Jessy was niet in staat haar eigen vlees en bloed te redden van een afschuwelijke dood, iets waar ze niet mee kan leven.

Elke vezel van haar lichaam is belust op het vinden van Nicks moordenaar maar ze weet haar baas van het tegendeel te overtuigen. Ze mag weer aan het werk. Haar eerste zaak is erg confronterend. Kim van Brugge, een zestienjarig tv-sterretje, heeft zelfmoord gepleegd. Wanneer Jessy het levenloze lichaam te midden van een berg knuffelbeesten ziet liggen, wordt het haar bijna teveel. Zestien jaar, even oud als haar zoon Nick. Opnieuw een dood kind. Zonder haar dagelijkse dosis cocaïne kan Jessy zich niet staande houden. Ze weet heel goed dat ze ontslagen zal worden als ze betrapt wordt maar ze kan niet zonder. Nog niet.

Brezinger is echter nog niet klaar met Jessy. Hij ontvoert haar ex-man Marc met wie ze nog steeds een warm contact heeft. Marc is de vader van Nick en nu is ook hij in handen gevallen van de meedogenloze moordenaar. Jessy zou het liefst met groot materieel uitrukken om de man een halt toe te roepen maar ze heeft duidelijke instructies gekregen. Ze mag niemand bij de ontvoering betrekken. Jessy gaat ogenschijnlijk door met het dagelijks leven terwijl ze van binnen verscheurd wordt.  Alles draait om het ontvangen van nieuwe berichten terwijl ze naar de buitenwereld de schijn op moet houden dat er niks aan de hand is. Zal ze dit keer wel in staat zijn om een geliefde te redden?

Jessy twijfelt over de zelfmoord van Kim. Het meisje bruiste van levenslust en niets wijst erop dat ze het leven niet meer zag zitten. Is ze soms vermoord? En wat heeft de pedofiele buurman van Kim te maken met het tragische lot van het meisje? Terwijl Jessy wankelt onder het juk van talloze emoties krijgt ze steun uit onverwachte hoek: haar in Parijs woonachtige ex-vriend Alex duikt na jaren zomaar in haar woonplaats op. Ze laten elkaar nog steeds niet onberoerd en de lust laait onmiddellijk op.

Meteen nadat ik begon in dit boek was het me duidelijk dat ik het niet meer weg wilde leggen. Het verhaal is verrassend goed. Corine Hartman is een nieuwe weg ingeslagen en wel een heel gedurfde! Jessica Haider is allesbehalve een doorsnee rechercheur. Ze gebruikt drugs, werkt het liefst solo, houdt er unieke verhoormethoden op na en is beslist niet vies van een ruwe vrijpartij. Jessy heeft een duistere kant, een kant die slechts weinigen kennen.

Deze thriller is het eerste boek in een nieuwe serie van de auteur. Op de kaft van het boek wordt Jessica Haider beschreven als de Nederlandse Dexter. Dexter is een Amerikaanse televisieserie over een forensisch onderzoeker – Dexter - die seriemoorden pleegt. Ook Jessica zal naast het oplossen van moorden een aantal nieuwe politiezaken creëren. Ze zal de scheidingslijn tussen goed en kwaad moeiteloos overschrijden.

Corine Hartman heeft me enorm verrast met dit boek. Ze had me met haar voorgaande boeken al overtuigd van haar kunnen maar nu gaat ze nog een stapje verder. Ze heeft het comfort van de politiethriller verruild voor de emotionele en gewelddadige achtbaan van een psychologische thriller. Ook heeft ze de Achterhoek ingewisseld voor Limburg. Jessy woont in Thorn en werkt in Maastricht. Tijdens het lezen van dit boek moest ik af en toe flink slikken, de personages gaan heel ver om hun doel te bereiken en de lezer wordt niets bespaard. Het boek is uitermate sterk geschreven. De toon is hard met een vleugje kwetsbaarheid en het verhaal is tot in de puntjes onderbouwd. Corine Hartman behoort wat mij betreft tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Dit najaar verschijnt Glashard, het volgende deel in deze reeks. Ik ben vastbesloten om er niets van te missen.

ISBN 9789045201504 | paperback |280 pagina's| Karakter Uitgevers | februari 2013

© Annemarie, 17 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven