Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een vlaag van waanzinEen vlaag van waanzin
Corine Hartman


Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Wat heeft hij in vredesnaam gedaan? Anthonie weet niet hoe hij zijn kinderen ooit nog onder ogen kan komen. Vooral Ciara niet. Door hem is ze ernstig getraumatiseerd. Door zijn toedoen zal ze levenslang met een afschuwelijke gebeurtenis worstelen. En Romée, zijn prachtige, lieve Romée… Het is allemaal zijn schuld. Hij heeft haar vermoord. Zijn vrouw, hun moeder. Misschien kan hij maar beter voorgoed uit hun levens verdwijnen.


Een jaar geleden leidde Anthonie een benijdenswaardig leven. Samen met zijn charmante vrouw Romée, hun twaalfjarige tweelingdochters Ciara en Chloë en hun veertienjarige zoon Thijmen woonde hij in een kast van een huis. Anthonie verdiende de kost met zijn eigen reclamebureau en Romée gaf yogales. Een vriendelijke hond maakte het plaatje compleet. Ze waren gelukkig.


Toch is het helemaal misgegaan. Heel langzaam sloop achterdocht het huwelijk binnen. Anthonie begon te vermoeden dat Romée iets voor hem verzweeg. Sinds ze zonder hem een schoolreünie bijwoonde, leek ze te zijn veranderd. Was ze soms verliefd op een ander? Anthonie kon het idee niet meer loslaten. Zou zijn Romée hem bedriegen? Eigenlijk was er helemaal niets dat op ontrouw wees maar de gedachte liet Anthonie niet meer los. De knagende argwaan nam een steeds grotere plek in zijn binnenste in.


Romée was een drukbezette vrouw. Haar drie kinderen vroegen uiteraard de nodige aandacht en het huishouden slokte ook veel tijd op. Daarnaast was er nog de zorg voor haar dementerende schoonvader. Eigenlijk kon hij niet langer op zichzelf wonen maar hij verzette zich hevig tegen een verhuizing. Anthonie bagatelliseerde het probleem. Leek niet in te willen zien dat zijn vader de strijd tegen zijn ziekte aan het verliezen was. Ondertussen was het Romée die alle ballen in de lucht moest zien te houden. Een taak die steeds onmogelijker leek.


Sinds de reünie was er inderdaad iets veranderd. Een oude schoolvlam liet Romée weten nog altijd in haar geïnteresseerd te zijn. Ach, Romée was nog zo jong toen ze verkering met Jelle had. Toch was ze hem nooit vergeten. Vooral niet omdat hun liefde grote gevolgen voor haar had. Als piepjong meisje moest Romée een hartverscheurende keuze maken. Een keuze die destijds de juiste leek maar haar steeds vaker een groot gevoel van spijt bezorgde. Had ze het destijds anders aan moeten pakken? Jelle liet haar nog altijd niet onberoerd. Wat moest ze met deze gevoelens doen? Romée hield nog altijd van Anthonie maar zijn gedrag werd steeds onoverkomelijker. Was hun huwelijk voorbij?


Romée en Anthonie. Hun sprookje veranderde in een nachtmerrie. Een familiedrama, zoals dat tegenwoordig heet. Griezelig genoeg was er niet veel voor nodig. Hadden ze maar met elkaar gepraat. Hadden ze elkaar maar in vertrouwen genomen en hun gevoelens met elkaar gedeeld. Dit boek vertelt hun verhaal. Over hoe het begon en hoe het eindigde. En over hoe het nu verder moet.


Een vlaag van waanzin is geïnspireerd op een waargebeurd familiedrama. In een helder verwoord verhaal doet Corine Hartman op overtuigende wijze uit de doeken hoe zo’n afschuwelijke gebeurtenis tot stand kan komen. Het hoeft niet altijd te gaan om een gemene man die zijn vrouw regelmatig een pak slaag gaf. Soms zijn het spanningen die onbedoeld torenhoog oplopen, een affaire, stress, een nare gebeurtenis of een combinatie hiervan. In een vlaag van waanzin kan het geluk van een gezin ineenstorten.


De Jessica Haider-reeks was bikkelhard, loeispannend en bloederig terwijl de spanning in Een vlaag van waanzin subtieler is. De lezer weet dat de sluimerende spanning uiteindelijk in een explosie zal ontaarden waardoor het verhaal je steeds meer bij de keel grijpt. Door deze vertelwijze weet Corine Hartman de spanning goed in het verhaal te houden. Het feit dat het vertelperspectief regelmatig wisselt én er geschakeld wordt tussen toen en nu verhoogt de nieuwsgierigheid nog eens extra.


Het is duidelijk dat het niet goed af gaat lopen, toch hoopte ik stiekem op een wonder. Er is niet veel voor nodig om iets volledig uit de hand te laten lopen maar de stap naar een nieuwe start is misschien nog wel kleiner. De personages in dit boek zijn goed gekozen. Het zijn doodgewone mensen, precies wat omstanders na een familiedrama vaak over de slachtoffers en de dader zeggen. Met Een vlaag van waanzin toont Corine Hartman dat ze alle finesses van het thrillergenre beheerst. Een knap staaltje vakmanschap.

ISBN 9789023494195 | paperback | 286 pagina's| Cargo | februari 2016

© Annemarie, 10 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven