Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=IJskoud
Corine Hartman

Na een uitje dat hun huwelijk nieuw leven in leek te blazen worden de welgestelde mediamagnaat Mats Garlini en zijn vrouw Leonie bij de voordeur van hun huis op gewelddadige wijze overvallen. De dader heeft het op de inhoud van de kluis voorzien. De overval loopt niet goed voor het echtpaar af. Hun twee tienerkinderen treffen bij thuiskomst een gruwelijk schouwspel aan. Mats is doodgeschoten en Leonie is zwaargewond.

Nadat rechercheur Jessica “Jessy” Haider enige tijd uit de roulatie is geweest, staat ze te popelen om weer aan het werk te gaan. De afgelopen weken bracht Jessy in een afkickkliniek door. Op het moment dat ze haar werkzaamheden bij de politie hervat, heeft ze al zeven weken geen cocaïne gebruikt. Het witte goedje spookt echter constant door haar hoofd. Jessy gebruikt niet meer maar is nog altijd verslaafd.

Jessy’s politiecollega’s weten niets over haar drugsverslaving. Ze zou onmiddellijk ontslagen worden. Het wekenlange ziekteverlof van Jessy heeft volgens hen te maken met de recente moord op haar collega David. De afgelopen jaren waren niet mild voor Jessy. Nog niet zo lang geleden stierven haar vader en haar zoon. Jessy’s vader was ziek en al op leeftijd maar haar kerngezonde zoon Nick had nog een lang leven voor de boeg. Hij viel in handen van psychopaat Rolf Brezinger. Brezinger vermoordde Nick op een gruwelijke manier. Door de moord op Nick liet Jessy de zwarte gedachten die ze jarenlang de kop indrukte, de vrije loop. Ze sloot zich aan bij Saligia, een geheime organisatie die het recht in eigen handen neemt.

Terwijl Jessy de moord op Mats Garlini grondig onderzoekt, werkt ze in het geheim aan een nieuwe opdracht van Saligia. Sir Ryan, de oprichter van Saligia, heeft haar hoogstpersoonlijk voor deze klus ingeschakeld. Het bedrijf Corail heeft zijn aandacht getrokken. Corail is gespecialiseerd in cyronisme, het invriezen van mensen. Volgens Sir Ryan is cyronisme het werk van de duivel en moet dit bedrijf een halt toegeroepen worden. Jessy ontdekt echter al snel dat de nevenactiviteiten van Corail nog veel kwalijker zijn. Is Sir Ryan wel eerlijk tegen haar geweest?

Het onderzoek naar de moord op Mats Garlini vordert gestaag. Leonie is inmiddels bij kennis en herinnert zich de stem van de overvaller. Het gaat om een bekende van de familie. De zaak lijkt zo klaar als een klontje maar Jessy werkt zichzelf in de nesten door de verdachte op agressieve wijze met zijn vermeende misdaad te confronteren. Jessy is een bikkelharde tante en sinds kort weet ze hoe dat komt. Lange tijd heeft ze herinneringen aan haar Oostenrijkse oom Wilhelm onderdrukt maar een bezoekje van zijn zoon Andreas en een brief van Wilhems ex-vrouw Franziska hebben het verleden genadeloos opgerakeld. Een logeerpartij bij oom Wilhelm, leider van een nationaalsocialistische groepering, liep volledig uit de hand. Wilhelm is de oorzaak van Jessy’s inktzwarte persoonlijkheid. Dankzij Saligia zal hij nu boeten voor zijn daden.

IJskoud is het vierde deel in de Jessica Haider-serie. Opnieuw is de bikkelharde politievrouw Jessica Haider in haar vrije tijd een meedogenloze moordenaar. Saligia leek haar in eerste instantie op het lijf geschreven maar de geheime organisatie is nietsontziend en deinst er niet voor terug zijn eigen leden uit te schakelen. Wie niets meer waard is voor de organisatie zal niet levend vertrekken. Om de Corail-opdracht tot een  goed einde te brengen speelt Sir Ryan een speciale troef uit. Hij “motiveert” Jessica door het leven van een onschuldig kind in te zetten.

Wie IJskoud wil lezen doet er goed aan eerst de voorafgaande drie delen van deze serie te lezen. Wie zich meteen op dit boek wil storten, heeft baat bij de samenvatting voorin het boek. IJskoud leest als een trein. De diverse verhaallijnen zijn uiteenlopend en Jessica werkt zich steeds verder in de nesten. Corine Hartman maakt het zichzelf niet makkelijk maar kan zich beroepen op een gedegen schrijfervaring. Waar het verhaal met andere auteurs op de loop zou zijn gegaan, leidt Corine Hartman het met strakke hand naar een overtuigende en pakkende ontknoping. Het verhaal over oom Wilhelm komt iets minder goed uit de verf maar het verklaart wél waarom Jessica zo genadeloos kan zijn.

Jessica Haider is een opvallende verschijning. Een vrouw met een hart dat zowel intense liefde als overweldigende haat kan voelen.  Een vrouw met een lugubere hobby en een hardnekkige verslaving. Een vrouw die intrigeert maar ook angst aanjaagt. Wie haar tegen het lijf loopt zit voorgoed in haar netten verstrikt. Ook ik ben een slachtoffer en wacht weerloos op het volgende deel van deze fantastische thrillerreeks. 

ISBN 9789045205779 | paperback | 303 pagina's| Karakter Uitgevers| oktober 2014

© Annemarie, 20 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven