Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het tulpenvirusHet tulpenvirus
Daniëlle Hermans

 

Flaptekst:
Een jonge kunstenaar raakt betrokken bij de mysterieuze dood van zijn oom. Hij komt erachter dat de tulpenmanie niet iets is dat tot het verleden behoort. De gekte rond die bloem drijft mensen nog steeds tot het uiterste, zelfs tot moord…


Alkmaar, 1636. De gerespecteerde herbergier en tulpenhandelaar Wouter Winckel wordt gevonden in de gelagkamer van zijn taveerne De Oude Schutterdoelen. Hij is vermoord. Waarom moest hij dood?


Londen, 2007. Frank Schoeller wordt door zijn neef Alec dodelijk gewond aangetroffen. Uit Franks laatste woorden, en het boek dat hij omklemt, begrijpt Alec dat de moord iets met tulpen te maken moet hebben. Samen met zijn beste vriend Damian volgt Alec een spoor dat niet alleen terugleidt naar de zeventiende-eeuwse tulpenhandel en de moord op Wouter Winckel, maar ook naar een groep rijke investeerders. Als blijkt hoeveel er op het spel staat, is niemand van de betrokkenen zijn leven meer zeker.


---


Zoals bij de Leestafelleden bekend is, lees ik zelden thrillers, gewoon omdat ik er niet van houd. Maar ik moet zeggen dat ik dit een prettig boek om te lezen vond. Het is een historische thriller en geeft een goed beeld van de woekerhandel in tulpenbollen, er werden prijzen gevraagd die nu onvoorstelbaar lijken. Op de website van Daniëlle Hermans is te lezen dat Wouter Winkel daadwerkelijk geleefd heeft en tulpenbollen in zijn bezit had, een deel van het verhaal is verweven met de gebeurtenissen na zijn dood, zoals de veiling van zijn spullen en de verdeling van de erfenis. (Op genoemde website is ook de veilinglijst te zien.)
De zeven kinderen van Winckel gingen naar het weeshuis. Dat weeshuis organiseerde de veiling van Wouters kostbare bollencollectie en streek zelf een percentage van de opbrengst op. De tulpenhandel stortte na die veiling met een megaopbrengst van 90.000 florijnen -omgerekend meer dan 6 miljoen euro- een dag later in. Hoe kon dit gebeuren? Waar zijn de drie unieke bloembollen gebleven die in het bezit van Winckel waren? Zij zijn niet geveild maar niemand heeft ze ooit weer gezien.
Naast dit verhaal speelt een idealistisch verhaal dat zich voortzet tot 2007, maar wat heeft dat ideaal met de tulpenbollenhandel te maken?


Zoals gezegd een prettig boek om te lezen, spannend genoeg om de afloop te willen weten. Voor mij waren de historische verhalen het meest interessant, het ideaal wat meespeelde vond ik minder. Maar beide tijden en gebeurtenissen zijn mooi bijeengebracht. Ik vond het, als niet thriller lezer, een verrassend boek dat lekker weg las.


ISBN 9789022993996 Paperback 301 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | april 2008

© Dettie, oktober 2008

 Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven