Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altIn vredesnaam
Daniëlle Hermans


Driehonderd jaar geleden is het dat er in Utrecht een vredesverdrag werd gesloten. Het betekende het einde van de Spaanse successieoorlog. Omdat de Spaanse koning Karel II zonder troonsopvolger zou sterven, had hij Philips van Anjou aangewezen als opvolger. Maar Lodewijk XIV en Leopold I vonden dat niet terecht. Een oorlog brak uit, waar onze Willem van Oranje, toen ook koning van Engeland, bij betrokken raakte. Hij was tegenstander van een Fransman op de troon, die zou veel te machtig worden. Het zag er niet naar uit dat de oorlog al strijdend tot een goed einde kon komen, het werd tijd voor een verdrag. Utrecht werd gekozen als stad van onderhandelingen, gelegen in de Republiek der zeven Provinciën. Het duurde een jaar voor er eindelijk handtekeningen werden gezet.
Dit is nu driehonderd jaar geleden, en Danielle Hermans greep de kans om tegen dit decor een spannende thriller te schrijven, gebruik makend van de historische feiten en de raadselen die er na zoveel jaar nog altijd zijn.


Er vindt anno nu een moord plaats, in de Dom nog wel! Nu de Vrede van Utrecht herdacht gaat worden, komt dit wel heel slecht uit, en districtschef Patricia Cornelisse besluit er haar beste rechercheur op te zetten. Rob van Helden is nog maar net in Utrecht, overgeplaatst vanuit Amsterdam - weggewerkt zeg maar – en niet iedereen is blij met deze keuze. Nicole Hessels, zijn vaste partner wel natuurlijk. De Dom wordt onder hevig protest afgesloten. Het onderzoek begint.
Al snel worden er ook in andere omliggende kerken slachtoffers gevonden, steeds op een andere manier om het leven gebracht, en de personen lijken ook geen connecties met elkaar te hebben. Het betreft een Duitse en een Spaanse vrouw en een vrouw met een Engelse achtergrond…
Maar de lezer volgt meerdere verhaallijnen en weet dat er in april 1713 een geheim genootschap opgericht werd, zo goed geheim gehouden dat na driehonderd jaar er niemand iets van weet, behalve de leden natuurlijk. Maar als blijkt dat dit de link is tussen de vrouwen, wie is dan de dader? Een ingewijde? Heeft iemand zijn mond voorbij gepraat? Is iemand – mogelijk tijdens de opgravingen – verzeild geraakt in de geheime gangen onder de kerken van Utrecht?
Raadsels, waar Van Helden en Kessels hun tanden op stuk kunnen bijten.
Intussen geniet de lezer van een heerlijk verhaal met een historisch kloppende achtergrond. Of de geheime gangen ook bestaan heb ik niet kunnen vinden, maar natuurlijk mag er ook best wat verzonnen worden. Zo heeft het vrouwengenootschap helaas ook niet echt bestaan. Maar door deze lijn in het verhaal te verwerken, heeft het verhaal een feministisch tintje. Heel apart!
Het levert een prima thriller op, met natuurlijk nog wat privé dingetjes rondom de speurders.


ISBN 9789022998830 | Paperback | 240 pagina's  |A.W. Bruna Uitgevers| januari 2013

© Marjo, 29 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven