Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe aanslag
David Baldacci


Huurmoordenaar Will Robie werkt voor de Amerikaanse regering. Zonder aarzelen doet hij wat hem opdragen wordt en schakelt hij de een na de ander uit. Zonder ook maar een moment te twijfelen haalt Will de trekker over als dat van hem verlangd wordt. Toch is Will Robie een man met gevoel, al zou je dat niet snel over een moordenaar beweren.

De aanslag is het tweede boek met Will Robie in de hoofdrol. In het eerste boek nam hij de veertienjarige Julie onder zijn hoede en redde hij haar leven. Nu is Julie ondergebracht bij een pleegouder en Will neemt, ondanks zijn belofte contact te houden, afstand. Hij is bang om mensen toe te laten in zijn leven. Zijn beroep is gevaarlijk en hij wil geen dierbaren in gevaar brengen. Will vermijdt de mensen die hem lief zijn in een poging hen te beschermen. Julie begrijpt er niets van en is hevig teleurgesteld in haar beschermer.

Will leeft zijn eenzame leven en voert moedig zijn opdrachten uit. Toch schrikt de onverschrokken Will als hij zijn nieuwe taak te horen krijgt. Hij moet Jessica Reel uitschakelen. Jessica heeft iemand van het agentschap van Will vermoord wat schokkend is aangezien Jessica een collega is. Ook Jessica is een huurmoordenaar, de enige vrouw binnen het agentschap. Will is een van de besten maar Jessica is misschien nog wel beter. Maar nu is Jessica overgelopen en moet ze gepakt worden. Levend of dood.

Het zal geen eenvoudige klus worden om Jessica uit te schakelen. Hoe vat je iemand in de kraag die alle kneepjes van het vak misschien nog wel beter kent dan jij? Will aarzelt maar weet dat hij moet doen wat hem bevolen wordt. Zo is het altijd geweest en zo zal het nu ook zijn. Wanneer de strijd gestreden is zal duidelijk worden wie het kat en muis spel heeft overleefd. Will gaat de uitdaging aan maar ontdekt al snel dat er iets niet klopt. Hij begrijpt gewoonweg niet waarom  Jessica zich tegen haar werkgever heeft gekeerd. Will kent Jessica en heeft in het verleden met haar gewerkt. Ze is misschien nog wel meer toegewijd dan Will. Waarom slaat ze dan zomaar aan het moorden? Welk doel streeft Jessica na? Will krijgt hulp uit onverwachte hoek en besluit zijn gevoel te volgen.   

Een huurmoordenaar die sympathie oproept, dat kan eigenlijk niet. En toch gebeurt het in dit boek. Ik heb een hekel aan geweld en verafschuw mensen als Will. En toch voel ik sympathie voor hem. Ondanks zijn beroep, ondanks alle moorden is hij rechtdoorzee en haast vriendelijk. Dit verhaal is een constante paradox en daardoor heel boeiend.

Na een spannend eerste hoofdstuk heeft het verhaal wat tijd nodig om tot ontwikkeling te komen. Uiteindelijk is een stevige basis een feit en dan ontpopt het verhaal zich als een ware pageturner. Het is man versus vrouw, vriend tegen vijand. Of toch niet..? David Baldacci handhaaft opnieuw met verve zijn prettige en vertrouwde schrijfstijl en weet de spanning goed op te bouwen. De aanslag is alweer een fijne thriller van de auteur die strijdt tegen analfabetisme.

ISBN 9789400501157 | paperback |336 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 8 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven