Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De geheugenmanDe geheugenman
David Baldacci


Na de brute moord op zijn zwager, vrouw en dochter ging het snel bergafwaarts met Amos Decker. In een mum van tijd raakte hij zijn baan bij de politie, zijn eigenwaarde en zijn huis kwijt. Een tijd lang zwierf Amos op straat. Hij verwaarloosde zichzelf. Niets interesseerde hem nog tot hij besefte dat zijn vrouw Cassie en zijn dochter Molly het afschuwelijk zouden hebben gevonden hem zo te zien. Het gevoel van schaamte dat die gedachte bij hem opriep zorgde ervoor dat Amos zijn leven heel voorzichtig weer op de rit kreeg. Sinds kort heeft hij weer een dak boven zijn hoofd, in het Residence Inn, en werkt hij als zelfstandig privédetective. Amos is er nog lang niet maar het begin is er.


Het leven van Amos is al eerder ingrijpend veranderd. Op zijn tweeëntwintigste kwam er een einde aan zijn footballcarrière toen hij een enorme klap tegen zijn hoofd kreeg. Amos stierf twee keer op het sportveld om uiteindelijk toch voor het leven te kiezen. Er was echter iets veranderd in zijn hoofd. Sinds het ongeluk functioneren zijn hersenen anders. Amos is een verworven savant met hyperthemesia en synesthesie. Hij kan simpelweg niks meer vergeten en koppelt kleuren aan gebeurtenissen. Alles, tot in de kleinste details, wordt voorgoed in zijn hoofd opgeslagen waarbij al zijn zintuigen meedoen. Alle emoties die hij voelde toen hij zijn gezin dood aantrof, blijven onverminderd intens.


Vijftien maanden, eenentwintig dagen, twaalf uren en veertien minuten geleden kwam er een eind aan het geluk van Amos. Toen hij thuiskwam na een saaie surveillance gleed hij uit over het bloed dat uit de keel van zijn zwager Johnny Sacks was gestroomd. Op de bovenverdieping trof hij zijn vrouw Cassie in de slaapkamer aan. In haar voorhoofd prijkte een kogelgat. Het lichaam van zijn dochter Molly bevond zich in de badkamer. Ze was gewurgd. Amos belde 911 en de agenten die op zijn oproep afkwamen troffen hem aan met een pistool tegen zijn hoofd. Amos wilde niet meer leven. Zijn gezin was dood. Vermoord. Uiteindelijk praatten de agenten Amos om maar nog altijd voelt Amos zich zoals hij zich voelde op het moment dat hij zijn familie dood aantrof.


De dader is nooit gevonden. Ook het motief is niet duidelijk. Terwijl Amos zich op een nieuwe, uitzichtloze dag in het Residence Inn op een veel te groot en vet ontbijt stort, komt zijn voormalig partner Mary Lancaster het pand binnen. Mary komt niet voor een oppervlakkig babbeltje. Mary heeft nieuws. Nieuws dat ze eigenlijk nog niet met Amos mag delen maar uit loyaliteit doet ze dat toch. De moordenaar van Amos’ gezin heeft zich uit zichzelf bij de politie gemeld. Ene Sebastian Leopold wandelende om 02:00 uur het politiebureau binnen en gaf zichzelf aan.


Amos kent Sebastian Leopold niet. Waarom heeft deze man zijn gezin vermoord? Op het moment dat vrijwel alle plaatselijke politieagenten zich naar een schietpartij op een school spoeden, weet Amos op slinkse wijze het politiebureau en de cel van Sebastian Leopold binnen te dringen. Hij doet zich voor als advocaat en Sebastian bevestigt dat hij de moorden heeft gepleegd. Amos zou de moordenaar van zijn geliefden ter plekke kunnen doden maar dat doet hij niet. Hij gelooft Sebastian niet. Niet veel later trekt Sebastian zijn bekentenis in waarna hij spoorloos verdwijnt. Het volgende schokkende bericht laat niet lang op zich wachten. Tijdens de schietpartij op de school, waarbij heel wat slachtoffers zijn gevallen, is een bekend wapen gebruikt. Het wapen waarmee Cassie gedood werd.


Wat volgt is een meeslepend en spannend verhaal over een psychopaat die het overduidelijk op Amos heeft voorzien. Maar waarom? Amos begrijpt het niet. Hij speurt zijn overvolle brein af naar aanwijzingen die naar de moordenaar kunnen leiden. De zaak is zo ingewikkeld dat de politie hem als adviseur inhuurt. Ze hebben zijn bijzondere geheugen hard nodig. Alles wat Amos ziet kan hij later als een film terugkijken. Hij kan beelden in zijn hoofd pauzeren of vertraagd afspelen. Amos ontdekt een aantal belangrijke dingen maar leiden ze ook naar de moordenaar?


In De geheugenman introduceert David Baldacci het nieuwe personage Amos Decker. Er zullen meer boeken over deze bijzondere man volgen. Aan het eind van dit boek wordt duidelijk in welke vorm dat zal zijn. Als ik aan David Baldacci denk, zie ik een man voor me die als een bezetene schrijft want om de haverklap verschijnt er een nieuw boek. Elke keer weer ben ik verbaasd over de kwaliteit van zijn werk. De geheugenman is loeispannend en kent verrassende verhaalwendingen. Ik vloog door het boek heen. David Baldacci schrijft keer op keer prettig leesbare thrillers met interessante hoofdpersonages.


ISBN 9789400504462 | paperback | 392 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 3 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven